НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.06.2010



Тріумф «Княгині Ольги»


У Дніпропетровському театрі опери і балету сталася грандіозна подія: прем'єра балету "Княгиня Ольга" відомого українського композитора, живого класика, Героя України, народного артиста України, академіка Євгенія Станковича.
 

Сам матеріал був написаний композитором 30 років тому, чого не скажеш, слухаючи цю музику. Вона - ніби сьогодні написана - свіжа, сучасна і несе в собі колосальний енергетичний заряд. 

Постановка балету була задумана завдяки головному балетмейстерові театру, заслуженому артисту України Олегу Новікову, який просто закоханий в музику Є.Станковича.  Адже балет - мистецтво синтетичне, в ньому, як мінімум, беруть участь хореограф, режисер, художник і диригент оркестру, не кажучи вже про інші служби театру, які, поза сумнівом, зробили свій внесок до цієї постановки. 

Хореографія, якою підкорив балетмейстер, викликала у маестро захоплення. Він сказав, що в Києві краще б не зробили.  Художник Дарина Біла вразила своєю сміливістю і талантом - в такому грандіозному проекті створити таку кількість декорацій, костюмів (близько 300) - вище за усякі похвали. 
Колосальне навантаження лягло на диригента оркестру і самих музикантів, адже музика не проста, в ній використана велика кількість ударних і видових інструментів. 

Майстерне прочитання партитури балету здійснив заслужений діяч мистецтв України Юрій Пороховник.

У постановці був також задіяний хор театру, який ще більше посилив емоційне навантаження при сприйнятті, а спектаклю це надало ще більше значущості. З хором працював заслужений діяч мистецтв України Валентин Пучков-Сорочинський. Коли після усіх оркестрових і сценічних баталій прозвучав хор а'капелла - зал завмер, настільки це було пронизливо і вивірено драматургічно.

Не дивно, що прем'єра спектаклю пройшла при повному аншлагу. Ні квитків, ні запрошень добути багатьом не вдалося. Це тільки підтверджує думку про те, що справжнє мистецтво по-справжньому і живе і потрібне людям. Експресія та лірика цієї музики - це саме єство української душі і її драми.

Сам же автор - композитор зі світовим ім'ям, дуже скромна людина - вважає себе щасливим, проте душа його болить за усе мистецтво і культуру України, і він готовий допомогти усім, хто небайдужий до цього, на перший погляд, усипаному трояндами, а насправді, тернистому і усіяному шпильками шляху. Для дніпропетровців стало величезною подією і честю прийняти маестро - одного з найбільших українських композиторів сучасності.

До усього хочеться додати, що композитор із-за своєї скромності не хотів виходити на сцену. Його просили, і візуально запрошували ті, хто вже там був. Після довгих овацій  диригент Ю. Пороховник спустився в зал і запросив маестро. Коли він вийшов на сцену - увесь зал встав, а вся трупа припала на коліна.

Такого Дніпропетровськ ще не бачив! 

Браво, маестро! Браво, театр! 




Олександр Нежигай 

композитор
голова Дніпропетровської регіональної організації
Національної Спілки композиторів України

На фото Н.Кошелева - Олена ПЕЧЕНЮК в ролі княгині Ольги