НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

31.05.2010




Нові імена: ПенtaTON - 2010



Четвертий рік у Миколаєві проходить Міжнародний конкурс молодих композиторів ПенtaTON, що збирає учасників різних вікових груп (від 8 –ми до 25 років) з метою подальшого розвитку академічного напрямку в сучасному музичному мистецтві.

Цього року змагання відбулося під знаком співдружності музики з образотворчим мистецтвом та літературою, які об’єднав обласний відкритий фестиваль-конкурс «Святий Миколай збирає таланти», організований Управлінням культури Миколаївської облдержадміністрації за участю Управління з питань культури і охорони культурної спадщини міста Миколаєва, Миколаївського обласного художнього музею імені В. В. Верещагіна, Миколаївської обласної бібліотеки для дітей імені Лягіна та Миколаївського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв.

В журі Міжнародного композиторського форуму, яке очолювала Народна артистка України, лауреат премії імені Т. Г. Шевченка, секретар правління Національної спілки композиторів України, професор НМАУ імені П. І. Чайковського, кавалер орденів княгині Ольги 3-го ступеня, Князя Володимира та Великомучениці Варвари композитор Леся Василівна Дичко, входили Генеральний секретар Національного Музичного комітету України та Міжнародної музичної Ради/ЮНЕСКО, кандидат мистецтвознавства, Заслужений діяч мистецтв України Леся Степанівна Олійник, а також доктор мистецтвознавства, завідувач кафедри музичного мистецтва МДУ імені В. О. Сухомлинського, професор Іванов Володимир Федорович, кандидат мистецтвознавства, доцент тієї ж кафедри Петренко Ольга Миколаївна. 

Художній керівник і директор конкурсу, Голова Миколаївського відділення НСКУ, кандидат мистецтвознавства Олег Миколайович Таганов привніс у даний проект риси своєрідності: кожного року учасникам бажано включати у програму прослуховування музичний номер, що інтерпретує твір суміжних видів мистецтва, пов’язаний з місцевою регіональною тематикою. Цього року дітям молодшої вікової категорії було запропоновано творче завдання на тему «Обитатели морских глубин», а учасникам старшої групи створити музичний номер за мотивами картини миколаївського художника А. В. Матійка «Велике кохання». 

Критеріями оцінювання музичних творів, що звучали переважно у власному виконанні, визначались яскравість образу, оригінальність і цільність, композиційна логіка, розмаїття засобів виразності, зручність для виконання, нотне оформлення. У молодшій віковій групі перше місце отримала Дар’я Кулініченко (ДМШ № 2, м. Донецьк, Україна, клас педагога Кабестані Л. Х.), яка показала впевнене володіння різними жанрами. Її твори засвідчували вміння відобразити характерний образ через інтонацію, регістр, гармонію (п’єси «Северное сияние» для фортепіано, «Вдохновение» для фортепіано и флейты, «Лесная колыбель» для голоса и фортепиано). Володарі другого місця продемонстрували яскраве образне мислення саме у п’єсах на задану тему. Валерія Гучек (ДМШ № 5, м. Миколаїв, Україна) підкорила слухачів вмілою джазовою інтерпретацією «морської тематики» (авторка виконувала власні твори на кларнеті), а Діана Месхія свій «Підводний світ» відтворила як імпресіоністичну замальовку. 

У середній віковій групі яскраве враження справили твори фольклорного напрямку. Це «Гуцульські наспіви» для фортепіано Єлизавети Цуканової (ДМШ № 2, Донецьк) та «Болгарський ритм» для двох фортепіано і хореографії Олени Борсукової (ДМШ № 1, м. Миколаїв),  які внесли театралізований елемент у виконання.

Найбільш представницькою на конкурсі була старша група учасників, рівень композиторської майстерності якої видався дуже високим. Гран-прі конкурсу отримала Олександра Малацьковська (ХДУМ ім.. І. П. Котляревського, клас педагога В. М. Пушкіна) за кантату «Самотня» на вірші Василя Стуса (для сопрано, кларнета, скрипки, віолончелі та фортепіано), яку авторка сама артистично виконала й донесла до слухачів вражаючу силу віршів великого поета у органічному синтезі з музикою.

Перше місце поділили дві конкурсантки, у творах яких проявились зрілість, майстерність, професіоналізм. Емоційно підкорила присутніх у залі Ніна Кальная (ХДУМ ім.. І. П. Котляревського, клас педагога В. М. Пушкіна). Її Тріо для скрипки, віолончелі і фортепіано (виконавці Марія Барановська, Володимир Федоров і авторка) у 4-х частинах засвідчило про досконалість форми, про динаміку вражаючих образних контрастів, що відтворюють ритм сучасного буття.

Закарбувався у пам’яті присутніх вокальний твір Гаяне Асатрян (ОДМА імені А. В. Нежданової, Одеса, Україна, клас професора К. С. Цепколенко) «Знаю» на вірші А. Білого, виконаний Н. Стояновою (сопрано) та Оленю Грищенко (фортепіано). Його напружена образна семантика та інтонаційна рельєфність, філософічність та експресія нагадали стиль сучасного оперного постмодерну. Не випадково саме Г. Асатрян отримала спеціальний диплом «За творчу майстерність» Національного Музичного комітету України, Міжнародної Музичної Ради/ЮНЕСКО, який вручила учасниці ПенtaTONу Олійник Л.С. 

2- місце посіли три учасники, це - Ганна Літвінова (ХДУМ імені І. П. Котляревського, м. Харків, клас педагога В. С. Мужчиля), Олена Сігідіна (Луганський державний університет культури і мистецтв, м. Луганськ, клас педагога Турнєєва С. П.) та Юлія Філіпська (Харківське музичне училище імені Б. М. Лятошинського, клас педагога Пушкіна В. М.).

Спеціальний диплом-приз від голови конкурсу Л. В. Дичко «За творчу сміливість», а також 3-е місце отримав Владислав Шульженко (Спеціальна середня музична школа імені П. С. Столярського, м. Одеса, Україна, клас педагога Томльонової А. С.), який привіз до Миколаєва студентський симфонічний оркестр. У його виконанні прозвучав твір «Віфлієм» з високою авторською присвятою Пресвятій Богородиці Діві Марії. Третє місце зі сміливим автором поділила Ксеня Ульяницька (ОДМА імені А. В. Нежданової, м. Одеса, клас педагога Гомельської Ю. О.).

Пожвавлення у залі викликав твір Литвинової Г. «Музыкальное приложение к книге о вкусной и здоровой пище», Сюїтні варіації на тему Дж. Россіні для фортепіано у виконанні авторки. Використавши найвідоміші музичні образи італійського композитора, учасниця конкурсу змогла майстерно опрацювати їх з коректним гумором і пієтетом, створивши національні варіанти варіацій, наприклад, «Український борщ», «Грузинський шашлик», «Японська чайна церемонія» тощо. 

Запам’ятаються надовго зустрічі молоді з Л. В. Дичко, яка провела майстер-класи в Миколаївському Вищому музичному училищі, ознайомивши студентів з новітніми досягненнями в галузі синтезу мистецтв, розвитку музичних жанрів та їх майбутньої перспективи. Присутнім було продемонстровано відеофільм «Іспанські фрески» - хоровий твір синтетичного жанру Л. В. Дичко. Майстер-клас, проведений членом Національного українського музичного товариства Євгенієм Леонідовичем Махновцем (у приміщенні ДМШ № 1), був присвячений невідомим сторінкам та особистості класика української хорової музики А. Л. Веделя.

Багато цікавого дізнались присутні з біографії митця, поки що не дослідженої у повній мірі. Особливе хвилювання присутніх викликав невідомій хоровий концерт А. Л. Веделя, знайдений Є. Л. Махновцем «Помолимся Лицу Твоєму всем серцем своим», який прозвучав в інтерпретації Л. В. Дичко, що додала до геніального твору, наче браму, Вступ і Коду, а також оркестрову партію як коректну підтримку для хорових голосів. Незабутнє враження справила ця музика, що підняли з небуття невтомний дослідник і досвідчений композитор.

ПенtaTON завершився гала-концертом учасників, до якого приєднались і літератори і художники. 

Ольга Петренко