НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ТВОРЧІ ЗАХОДИ НСКУ 2009 - 2010



2009 рік



19 - 20 лютого
Міжнародна науково-творча конференція “Ю.В.Малишев – науковець, поет, філософ, особистість: до 85-річчя з дня народження музикознавця та педагога”, присвячена пам”яті видатного вченого, публіциста, видавця.
Конференція проходила в Одесі і була організована Одеською державною музичною академією ім.А.В.Нежданової та Національною Спілкою композиторів України. Автори проекту – доктор мистецтвознавства, професор О.В.Сокол, кандидат мистецтвознавства Т.С.Невінчана, кандидат мистецтвознавства, професор С.В.Мірошниченко. У конференції взяли участь понад 50 музикознавців з різних регіонів України, а також з Росії та Німеччини. В рамках конференції у Великому залі Одеської музичної академії відбувся присвячений пам”яті Ю.Малишева концерт вокальної музики, організований кафедрою сольного співу ОДМА. Секретаріат правління НСКУ на конференції представляли Т.С.Невінчана та О.С.Олійник, які виступили з доповідями.

18 – 21 лютого
Участь секретаря правління І.І.Тараненка як члена журі в УІІІ Гродненському обласному фестивалі православних піснеспівів “Коложский Благовест” (Бєларусь).

23 лютого
Участь НСКУ в Пленумі творчих спілок України, на якому розглядались питання кризового стану цих організацій і курсу державної та міської влади на системне знищення національних творчих спілок ( порушення прав інтелектуальної власності, права на професію та життєвий простір для здійснення статутної діяльності) . Делегатами Пленума були понад 30 членів НСКУ. На Пленумі було створено Всеукраїнський комітет захисту культури під орудою Леся Танюка, до якого увійшли представники всіх національних творчих спілок України, а від НСКУ – Є.Станкович, Л.Дичко, Т.Невінчана, С.Пілютиков, І.Тараненко, І Щербаков та А.Гаврилець.

23 лютого
Участь композиторів С.Луньова та В.Рунчака у концерті “Композитор Герхард Штеблер та українська сучасна музика” ( концертна серія “Нова музика в Україні” за участю Національної всеукраїнської музичної спілки та Гете-Інституту в Україні). Автор проекту та диригент – Володимир Рунчак.
Концерт відбувся у Малому залі Національної музичної академії.

26 лютого
Ювілейний концерт з нагоди 120-річчя від дня народження класика української музики ХХ століття Левка Ревуцького у Великому залі Національної музичної академії України.




4 – 6 березня
Виконання творів українських композиторів В.Барвінського, А.Кос-Анатольського, І.Шамо, М.Скорика, Г.Саська, Д.Савенка (обов”язковий твір) у програмах ІІІ Міжнародного конкурсу піаністів Володимира Віардо (Запоріжжя). 

7 березня
Концерт з творів сучасних композиторів України, Росії, Вірменії, Азербайджану. Виконувалися твори С.Пілютикова, С.Азарової, М.Коломійця, О.Шмурака, А.Аванесова, Ф.Алахверді, С.Нєвського, Г.Дорохова. Виконавці – Ансамбль “Nostri Temporis”. Концерт відбувся в Національній спілці композиторів України.

9 березня
Виконання “Гамалії” М.Скорика в урочистому концерті на честь вручення Шевченківських премій.

11 –12 березня
Концертний проект В.Рунчака “Польська і українська сучасна музика” в Дніпропетровській консерваторії та Донецькй музичній академії. Виконувалися твори В.Сільвестрова, В.Рунчака, Г.Гурецького, Ю.Кофлєра.
Виконавці – камерний ансамбль “Нова музика в Україні”.

26 березня
Виконання творів Євгена Стаковича “Sinfonia Lirica” та “Sinfonia Larga” у філармонічному циклі “Великі імена”. Прозвучали також “Метеморфози” Р.Штрауса. Виконавці – Київський камерний оркестр, автор проекту і диригент – Роман Кофман.

3-8 квітня 
ХІХ Міжнародний фестиваль Київської організації НСКУ “Музичні прем”єри сезону”. (Докладне висвітлення з ілюстраціями - на сайті Спілки) .

 22-24 квітня, 25-26 квітня
ІІІ Всеукраїнський фестиваль “Дні музики композиторів Криму” у м. Керч.
В рамках фестивалю 22-24 квітня відбулися: концерт духовної православної хорової музики з виконанням аматорським хором “Свят-коло” творів українських композиторів-класиків; Авторський концерт композитора Назіма Амєдова, Концерт-марафон фортепіанної музики у виконанні Д.Таванця та О.Зайцевої (прозвучали твори А.Караманова, Чен Бао-хуа, О.Лебедєва, Б.Синчалова, М.Халітової, В.Волошина, А.Матвєєва); Камерний концерт за участю Севастопольського муніципального симфонічного оркестру під орудою В.Кима, в якому були виконані твори А.Шнітке, І.Щербакова, М.Чембержі, К.Троценко, А.Матвєєва.
25-26 квітня у м.Севастополь пройшла Міжнародна науково-практична конференція “Крим як перехрестя музичних культур в історії і сучасності” за участю провідних музикознавців України та Росії, організована Кафедрою українознавства, педагогіки та культурології Севастопольського Національного технічного університету та філією Московського університету ім.М.В.Ломоносова у м.Севастополь. Там же було організовано концерт Олександра Козаренка “25 миттєвостей української фортепіанної музики”, в якому прозвучали твори М.Лисенка, Л.Ревуцького, Б.Лятошинського, М.Колесси та О.Козаренка.

23 квітня
Концерт української фортепіанної музики у виконанні Юрія Глущенка (Концертний зал НСКУ).

24-26 квітня
П”ятнадцятий міжнародний фестиваль “Два дні й дві ночі нової музики” в Одесі.
Назустріч фестивалю відбулися концерти-прелюдії. 22 квітня – День Мирослава Скорика з камерним концертом (твори для скрипки і фортепіано у виконанні Лідії Шутко та О.Козаренка) і вечором симфонічної музики (п”ять скрипкових концертів) у виконанні Симфонічного оркестру Оперної студії Львівської музичної академії під орудою Ігоря Пилатюка (солісти Марія Ткачук, Оксана Гаргай, Василь Заціха, Марта Бура, Назарій Пилатюк). 23 квітня у концерті Національного Одеського філармонійного оркестру під орудою Хобарта Ерла були виконані твори О.Скрябіна та Л.Ауербах (солістка Л.Кавіна – терменвокс)….  
(Докладне висвітлення всіх подальших акцій фестивалю з ілюстративним матеріалом - на сайті Спілки).


25 квітня
“Звуковий об”єкт” - концерт Ансамблю “Nostri temporis” з творів сучасних композиторів України та Росії (Концертний зал НСКУ). Виконувалися твори молодих авторів В.Горлінського, А.Наджарова, А.Сисоєва (Росія), М.Коломійця, О.Шмурака, С.Вілки (Україна).

7 – 8 травня
Дні пам”яті доктора мистецтвознавства М.М.Гордійчука (з нагоди 90-річчя від дня народження). У Києві та БТК “Ворзель” відбулися наукові читання “Микола Гордійчук – учений, музично-громадський діяч, учитель.”

15-19 травня
ХІ Міжнародний форум “Музика молодих”.
(Докладне висвітлення з ілюстраціями - на сайті Спілки)

14 травня 
Авторський концерт-звіт “Анатолій Гайденко збирає друзів” в Сумах.
Виконувалися інструментальні та вокальні твори композитора. У концерті взяли участь інструментальний ансамбль “3+2” та солісти Харківської філармонії.
  
18 травня 
В рамках мистнцької акції “Дні Миколи Лисенка в Полтаві” Симфонічний концерт-зустріч з творів українських сучасних композиторів. Виконувалися твори полтавських композиторів Олексія Чухрая, Володимира Карлаша, Юлії Корженко, Тамари Оскоменко-Парулави. Відбулися також прем”єрні виконання “Opera Rustica” Є.Станковича та Симфонієти (Партити №7) М.Скорика. Концерт був підготовлений Симфонічним оркестром Обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя (головний диригент заслужений артист України Віталій Скакун). У творчій зустрічі взяли участь М.М.Скорик та Т.С.Невінчана.

20 травня
Авторський концерт Мерзіє Халітової, присвячений 65-й річниці депортації кримсько-татарського народу. Цей симфонічний вечір за участю Академічного симфонічного оркестру Кримської філармонії відбувся у Сімферополі в Кримському українському музичному театрі. Виконувалися Симфонії №3 та №4, Концерт для труби з оркестром “У подножия Демирджи”. Епітафія для віолончелі і струнних та Увертюра-фантазія. Диригент – Ігор Каждан, солісти В.Ларчиков, Дж.Каріков, С.Чалбаров.

20-24 травня
Участь Л.В.Дичко у ХХУІІІ Міжнародному фестивалі духовної музики в Польщі (Бєлосток – Хайнувка). В рамках фестивалю , членом Журі якого була Леся Дичко, відбувся її авторський концерт з нагоди 70-річного ювілею. Була виконана “Урочиста літургія”. Виконавці – Харківський філармонічний камерний хор ім В.Палкіна. Твори Л.В.Дичко було також включено до конкурсних програм всіх українських хорових колективів, що взяли участь у фестивалі.

26 травня
Участь у Міжнародному музичному фестивалі “Київська весна”, в заключному симфонічному концерті якого відбулася прем”єра Концерту №6 для скрипки з оркестром Мирослава Скорика, а також було виконано Музику з балету “Легенда про князя Кия” Євгена Станковича. Концерт проходив у Національній філармоніі України за участю філармонічного Симфонічного оркестру під орудою Миколи Дядюри, соліст – Андрій Бєлов (ФРН).
 
29 травня
Вручення Премії “Київ” (імені Артемія Веделя) народному артисту України Л.М.Колодубу.Урочистості відбулися у залі Київської міської адміністрації.

31 травня
Концерт української музики для дітей та юнацтва в Ялті в рамках фестивалю “Звуки музики” (Меморіальний будинок-музей А.П.Чехова).
Виконувалися твори кримських композиторів К.Троценко, М.Халітової, Н.Амедова, Б.Синчалова, І.Климової, А.Матвєєва. Спеціальним гостем фестиваля був київський композитор Г.М.Сасько, творчості якого, в тому числі у авторському виконанні, було присвячено великий розділ цієї фестивальної імпрези. У концерті взяли участь юні музиканти – учні музичних шкіл Севастополя і Ялти. На завершення творчої зустрічі відповідальний секретар НСКУ Т.С.Невінчана від імені Національної Спілки композиторів України подарувала всім учасникам концерту нові нотні та книжкові видання, присвячені українській музиці. 

2 червня
Концерт “Сучасна музика Фінляндії, Швеції та України” з концертної серії
“Нова музика в Україні”(Будинок вчених НАН України), в якому прозвучали твори українськиїх композиторів С.Азарової, В.Рунчака та К.Цепколенко.

3 червня
Участь представників НСКУ у слуханнях Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти на тему “Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав”. В обговоренні виступив І.І.Тараненко. Участь у слуханнях взяли також Л.В.Дичко, А.Л.Загайкевич, Т.С.Невінчана.

15 червня 
В циклі “Вечори української музики. Спадщина і сучасність” пройшов концерт пам”яті В.С.Губаренка (1934-2000) з нагоди 75-річчя від дня народження. Відбулося концертне виконання опери-балету “Вій” за Миколою Гоголем. В першому відділі прозвучали хореографічні сцени “Вій”, тв.57 (останній симфонічний опус композитора), у другому – 3 дія опери-балету. У вечорі взяли участь Симфонічний оркестр Національної філармонії України (диригент І.Палкін), Камерний хор “Хрещатик” (диригент П.Струць), солісти А.Юрченко, О.Востряков, О.Чубарєва та ін. Режисер-постановник Тетяна Федорова. Художній керівник – Владлен Лукашев.

17 червня
Презентація в Будинку кіно книги Ольги Литвинової “Музика в кінематографі України” (Каталог. Ч.І - Автори музики художньо-ігрових фільмів, які створювалися на кіностудіях України). У презентації взяли участь композитори, режисери, мистецтвознавці, члени Національних творчих спілок – композиторів і кінематографістів.  

22 червня
Виконання творів М.Степаненка та В.Філіпенка на Вечері поезії і музики, присвяченому 120-річчю від дня народження Анни Ахматової. Прозвучали цикл “Пам”яті срібного віку” (дванадцять ретро-романсів) та “Елегія” Михайла Степаненка і “Триптих” на вірші А.Ахматової В.Філіпенка. Солісти – Л.Войнаровська, М.Гаврилюк, А.Баженов та ін. У вечорі взяли участь А.Роговцева. К.Степанкова, Б.Лобода, тощо. Вступне слово – Олексанра Олійник.

23 червня 
Вечір “Валентин Сільвестров” у концертному циклі “Час Камерати” (Концертний зал НСКУ). Виконувалися камерні твори 2001-2009 років: “Гімн 2001 року” для струнних, “Два діалоги з післямовою” для ф-но і струнних, “Тиха музика” для струнних, “Миттєвості поезії та музики” для сопрано і струнних, “Триптих” ( Шість п”єс у трьох розділах) для скрипки соло, Елегія (пам”яті Івана Карабиця) для струнних, Чотири постлюдії для фортепіано і струнних. Виконавці – Національний ансамбль солістів України “Київська камерата”(диригент – Валерій Матюхін). Солісти – Богдана Півненко (скрипка), Людмила Войнаровська (сопрано), Дмитро Таванець (фортепіано).

25 червня
В рамках виставки “Чингізиди України” (галерея “Дукат”, Клініка Дорошенка Грищенка) прем”єра музичної інсталяції А.Загайкевич “Два кольори вітру: Червоний – Синій”, присвяченої Кримському ханству. 

25 вересня – 4 жовтня
ХХ Міжнародний фестиваль “Київ Музик Фест-2009”.
(Докладне висвітлення всіх подій фестивалю з ілюстраціями - на сайті Спілки).

1 – 22 жовтня
Участь композиторів Б.Кривопуста, І.Небесного. В.Рунчака у програмі Агенства США з міжнародного розвитку “Громадські зв”язки”- стажування за напрямком “Менеджмент діяльності виконавців класичної музики” (Нью-Йорк).

2 – 10 жовтня
Вечір пам”яті Віталія Губаренка у Харкові (2 жовтня) в рамках фестивалю “Харківські асамблеї”. Прозвучали Симфонія №2, “Кончерто гроссо” та моноопера “Ніжність” у виконанні Молодіжного симфонічного оркестру “Слобожанський”. Солістка – Валентина Соколик.
В рамках цього фестивалю відбувся також Творчий вечір Володимира Птушкіна (9 жовтня), а також прозвучали твори харківських композиторів Г. Цицалюка, В.Борисова, І.Ковача. О.Гнатовської, М.Кармінського, А.Гайденка.

6, 30 жовтня
Ювілейні концерти з нагоди 70-річчя народного артиста України О.В.Костіна.
6 жовтня в Національній філармонії України відбулося прем”єрне виконання сценічної ораторії “Йосиф Флавій: пори року” для читця, солістів, хорів та симфонічного оркестру (лібрето І.Мамчура).
30 жовтня композитора вітали у Національній музичній академії України.

24 - 25 жовтня
Ювілейні концерти в Національній філармонії України з нагоди 70-річчя народної артистки України Л.В.Дичко.
У першому концерті постала широка панорама творчості композитора: від ранніх творів (“Казка”, 1966) до прем”єр (симфонічні ескізи “Іспанські враження”, Ведель-Дичко “Помолихся лицу твоему” для мішаного хору і камерного оркестру). Вечір завершувався кантатою “Червона калина”. Виконавці – Національний симфонічний оркестр (диригент – Наталія Пономарчук) та Національна хорова капела “Думка”.
У другому концерті прозвучала у повному варіанті хорова опера “Золотослов” у виконанні Муніципального камерного хору “Хрещатик” та Камерного хору Військово-музичного центру сухопутних військ Збройних сил України. За участю солістів, драматичних акторів та студентів Національного університету театру, кіно і телебачення Ім.Карпенка-Карого. Популярні хорові твори Л.Дичко виконали також хор “Вогник, хорова капела “Дзвіночок” та дівочий хор Київської спеціалізованої музичної школи ім. М.в.Лисенка.

27 жовтня
Вечір пам”яті Євгена Льонка з нагоди 60-річчя від дня народження у Національному будинку органної та камерної музики. Виконувалися органні, вокальні твори та композиції для оркестру народних інструментів.

30 жовтня
В програмі філармонічного концерту ансамблю солістів “Київська симфонієта” (диригент – В.Протасов) прозвучали твори сучасних українських композиторів О.Щетинського. С.Пілютикова, О.Грінберга, Л.Сидоренко.

2 – 11 листопада
Участь композитора Г.Саська та музикознавця Т.Невінчаної у програмі культурного центру “Родник” – “Рік української культури в Німеччині”. Авторські вечори, майстер-класи, лекції пройшли у містах землі Гессен (Франкфурт, Фульда, Вісбаден та ін.) 

24 листопада
Ювілейний концерт з нагоди 70-річчя Лесі Дичко у Львові ( Зал Філармонії), де було виконано у повному варіанті Літургію №1.
Відбулася також творча зустріч з композиторкою у Львівській музичній академії ім М.В.Лисенка.

29 листопада
В Концертному залі Національної Спілки композиторів України – україно-польський молодіжний проект “3/5 – “Короткий метр”, де прозвучала музика молодих українських і польських авторів у виконанні ансамблю Nostri Temporis. Організатор проекту - Польський інститут у Києві. Координатор – Богдан Сегін.

29 листопада
Концерт Ансамлю “Київські солісти” у Національній філармонії України під орудою Мирослава Скорика. У програмі – твори українських та зарубіжних композиторів.

30 листопада 
У рамках філармонічного циклу “Музична культура Європи” – концерт “Україна. Валентин Сільвестров”. Прозвучали камерні вокальні та інструментальні твори композитора у виконанні квартету “Post scriptum”, Інни Галатенко та ін.

1 грудня
Виконання творів Є.Станковича, В.Сільвестрова, Л.Дичко у ювілейному концерті з нагоди 90-річчя заснування Національної академічної хорової капели “Думка”. 

1 – 5 грудня
Відзначення 100-річного ювілею А.Кос-Анатольського у Коломиї, Івано-Франківську, Львові. Цій події був повністю присвячений Фестиваль, що носить ім”я композитора (керівник і координатор – О.Козаренко), ряд концертів у Івано-Франківську ( автор проектів – Б.Шиптур, учасники – члени Івано-Франківської організації НСКУ) та творчі акції у Львові.  


5 грудня
Прем”єрне виконання твору В.Польової “Ода к радості” у концертній акції Посольства Німеччини в Україні, присвяченій 20-річчю падіння Берлінського муру. Концерт відбувся у Національній філармонії України за участі Національного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренка.

7 грудня
У Концертному залі НСКУ вечір “Музичні гостини: Україна в Алжирі”, організований Київською організацією НСКУ. У виконанні Струнного квартету Ансамблю “Рікошет” прозвучала зарубіжна класична та українська сучасна музика – твори А.Гаврилець, З.Алмаші, І.Щербакова, М.Скорика тощо.

9 грудня
Участь секретарів правління НСКУ І.Тараненка та О.Олійник у парламентських слуханнях у Верховній Раді України на тему: “Національна ідентичність в Україні в умовах глобалізаційних викликів: проблеми та шляхи збереження.”
 

9 – 11 грудня
Участь І.Щербакова разом з квартетом Ансамблю “Рікошет” у концерті української музики в Алжирі. Виконувалися також твори композиторів А.Гаврилець, З.Алмаші, І.Щербакова, М.Скорика.


11 грудня
Розширене засідання правління НСКУ по підсумках року.
Правління заслухало інформацію про діяльність НСКУ у 2009 році, про роботу обласних організацій, звіт Музичного фонду, пропозиції НСКУ до Плану заходів Міністерства культури і туризму на 2010 рік. Обговорювалися напрямки підготовки до ХІІІ з”їзду НСКУ, шляхи реформування Міжнародного фестивалю “Київ Музик Фест”, стан галузевих премій Міністерства культури та НСКУ, питання придбання творів українських композиторів на умовах держзамовлення. Відбувся прийом до Спілки нових членів – Н.Черній, І.Андріанова, К.Фандєєва, Д.Мілки, Т.Яшвілі, Т.Теремової. А.Сташевського, Т.Кривицької, С.Горюновича, О.Харютченка. За поданням Донецької організації НСКУ було виключено з членів НСКУ музикознавця О.Журавльову у зв”язку з несплатою членських внесків з 2002 року та небранням участі у творчій та організаційній роботі. За таким же поданням Дніпропетровської організації було виключено з членів НСКУ композитора Є.Толмачова, який 8 останніх років проживає у Росії, на сплачує членські внески і не бере участі у роботі організації.

11 –13 грудня
Фестиваль імені А.Кос-Анатольського у Коломиї. Відзначення 100-річчя від дня народження А.Кос-Анатольського. Заходи по відзначенню цього ювілею пройшли також у Львові та Івано-Франківську. 


17 – 19 грудня
Відзначення у Донецьку 40-річчя від дня заснування Донецької організації Національної Спілки композиторів України. Концерти з творів донецьких митців та композиторів, чиє творче становлення було пов”язано з Донбасом, пройшли у Донецькій музичній академії імені С.С.Прокоф”єва. Виконувалися твори В.Стеценка, С.Мамонова, Є.Мілки, Д.Мілки, М.Лаврушка, О.Чистої, О.Рудянського, В.Івка, О.Некрасова, Є.Петриченка та групи молодих композиторів – І.Андріанова, А.Нижника, К.Фандєєва, А.Ясинського. Гостями дончан були композитори О.Костін, Г.Сасько. Відбулася творча зустріч Г.Саська з слухачами, звучала фортепіанна музика у авторському виконанні. У другому відділенні цього концерту прозвучали твори А.Водовозова, О.Костіна, М.Шуха , В.Назарова, І.Карабиця. Від імені правління НСКУ Т.С.Невінчана привітала організацію з ювілеєм і вручила подарунки.


2010 рік


31 січня
Авторський концерт композитора Мерзіє Халітової у Національній філармонії України (на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка). Виконувалися твори композитора для великого симфонічного та струнного оркестру – Симфонія №3 “Присвячення”, Капричіо для скрипки з оркестром, Симфонія №4 для флейти і струнного оркестру. Концерт для труби з оркестром.. Виконавці – Симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України, художній керівник і головний диригент – Володимир Шейко, солісти Ніна Сіваченко (скрипка) та Зарема Бекірова (флейта).

4 лютого
Авторський концерт Леоніда Грабовського у Концертному залі Національної Спілки композиторів України (до 75-річчя композитора).
Прозвучали камерні твори композитора різних років – від Сонати для скрипки соло (1959) та “Маленької камерної музики №1”(1966) до найвідоміших творів – “Пастелей” на вірші П.Тичини (версія 1975 р.) та “Когда” на тексти В.Хлєбнікова (1987). Концерт підготував Національний ансамбль солістів “Київська камерата” (організаційна участь та ведення – Алла Загайкевич). Серед солістів – Людмила Войнаровська, Тамара Ходакова, , Богдана Півненко та ін.

 
10 лютого 
Авторський концерт композитора Л.М.Колодуба в Концертному залі Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України (на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка). Прозвучали симфонії №№ 9, 10, 11. Виконавці – Симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України, диригент – Вікторія Жадько.

15 лютого
Вечір композитора і виконавця Золтана АЛМАШІ у Концертному залі Національної Спілки композиторів України. Виконувались твори “Передчуття кохання”, Елегія, Прелюдія З.Алмаші. Композитор виступив і як віолончеліст, виконавши свої твори, а також Л.Сидоренко.

22 лютого
Участь композиторів Юрія Іщенка, Ганни Гаврилець, Жанни Колодуб, Ігоря Щербакова, Андрія Бондаренка, Олени Ільницької, Вадима Ракочі у Міні-фесті до 65-річчя Івана Карабиця (1945-2002) в Національній музичній академії України.


22 лютого
Проект Олександра Щетинського “Між раєм і пеклом” у Національній філармонії України за участю Національного духового оркестру України.
Виконувалися твори П.Хіндеміта (Симфонія in B), В.Балея (“Agnus Dei”), О.Щетинського (два квінтети) та О.Тарнопольського (“Світ геть здурів”).

23 лютого
Вручення премій 2010 року: Премії імені Бориса Лятошинського – Сергію Пілютикову, Премій імені Л.М.Ревуцького – молодим композиторам Валерію Антонюку, Остапу Мануляку та виконавцю Андрію Тучапцю (альт). Церемонія вручення відбулася у Київській організації Національної Спілки композиторів України, в ній взяли участь керівництво НСКУ, КО НСКУ та Міністерства культури і туризму. Традиційно вечір вела Валентина Кузик.  


28 лютого
В рамках філармонічного цикла “Київська дитяча філармонія” у серії “Музичні портрети” пройшов великий концерт , присвячений 85-річчю від дня народження народного артиста України Ігоря ШАМО (1925-1982). Прозвучали інструментальні, вокальні, хорові твори композитора у виконанні юних музикантів – учнів музичних шкіл та шкіл мистецтв м.Києва (організатори – Головне управління культури і мистецтв Київської міськдержадміністрації). Зі вступним словом виступив Герой України, Голова НСКУ Є.Ф.Станкович.

7 березня
Авторський концерт Валентина Сільвестрова у Концертному залі Національної Спілки композиторів України. Прозвучали “Багателі” та “Мелодії миттєвостей” у виконанні Б.Півненко, В.Матюхіна та автора.

9 – 14 березня
Фестиваль музики Володимира Рунчака у Києві, організований Національною Всеукраїнською музичною спілкою за підтримки Національної музичної академії України, Фонду сприяння розвитку мистецтв та ін. У шести авторських концертах прозвучала музика різних жанрів для різних інструментальних складів, а такожа хорова музика композитора. У фестивалі були задіяні інструментальні кафедри НМАУ, камерний ансамбль “Нова музика в Україні” та Муніципальний камерний хор “Хрещатик”.

11-12 березня
Науково-практична конференція пам”яті А.К.ПОСТАВНОЇ на тему “Музичне мистецтво: динаміка розвитку” пройшла у Дніпропетровську на базі Дніпропетровської консерваторії імені М.І.Глінки. У широкій за тематикою конференції з доповідями, присвяченими безпосередньо яскравій особистості визначного музикознавця та музичного діяча Аріадни Поставної, виступили її колеги і учні кандидати мистецтвознавства Т.С.Невінчана, С.В.Щитова, І.М.Рябцева, С.В.Мірошниченко тощо.

22 березня
Вручення Премій імені М.В.Лисенка композитору Юрію АЛЖНЄВУ та музикознавцю і педагогу, ректору НМАУ Володимиру РОЖКУ. Диплом лауреата був переданий також В.Є.Камінському для вручення музикознавцю Зеновії Штундер (Львів). В урочистій церемонії, що традиційно проходила у Меморіальному Будинку-музеї М.В.Лисенка, взяли участь заступник Міністра культури і туризму О.Г.Бенч, голова Журі А.О.Гаврилець, композитори, музикознавці, діячі культури і мистецтва. Відбувся концерт, в якому прозвучали твори українського класика, а також нового лауреата Ю.Алжнєва.

23 березня
Участь Національної Спілки композиторів в організації та проведенні Концерту пам”яті Богодара Которовича “Присвята” (сторінками концертних програм великого майстра) у Національній філармонії України. Серед виконуваних класичних творів прозвучала також музика Євгена Станковича та Мирослава Скорика, до якої постйно звертався Б.А.Которович.

29 березня
Концерт японської музики на традиційних японських інструментах кото
т а шямісен у Концертному залі Національної Спілки композиторів України. Виконавці – японський ансамбль традиційної музики “Ямагіші”. Виконувалися твори японських композиторів ХІХ та ХХ ст. Куратор проекту – композитор Сергій Пілютиков.

5 – 12 квітня
ХХ Міжнародний фестиваль Київської організації Національної Спілки композиторів України “Музичні прем”єри сезону” (докладна інформація на сайті НСКУ).

8 квітня
Концерт Мілана Палі (Чехія), Євгена Іршаї (Словаччина) та Симфонічного оркестру Закарпатської філармонії до 15-річчя Закарпатської організації Національної Спілки композиторів України. У концерті прозвучали твори для скрипки і фортепіано Івана Тараненка, Віктора Теличка та композиції для скрипки, фортепіано та симфонічного оркестру Євгена Іршаї. Концерт був проведений Закарпатською організацією НСКУ у Закарпатській обласній філармонії в Ужгороді за сприяння Генерального консульства Словаччини в Ужгороді та меценатської підтримки Івана та Нестора Шуфричів і Михайла Тємнова.


11 – 26 квітня
Виконання творів українських сучасних композиторів у конкурсних програмах УІІІ Міжнародного конкурсу пам”яті Володимира Горовіца. Прозвучала фортепіанна музика І.Шамо, М.Скорика, Г.Саська, В.Птушкіна, В.Філіпенка, Л.Шукайло, І.Алексійчук тощо. Учасники конкурсу були відзначені спеціальним призом Національної Академії мистецтв України за краще виконання творів українських композиторів – “Свято на Всеволодовім пагорбі” з циклу “Відгомін століть” Геннадія Саська (виконавиця – лауреатка конкурсу Поліна Сасько) та “Імпровізація та Бурлеск” В.Птушкіна (виконавиця – лауреатка конкурсу Кім Го Вун, Корея). 

16 квітня
В рамках Першого всеукраїнського конкурсу дитячих та юнацьких хорових колективів “Товтри-2010” прозвучали твори українських композиторів Б.Лятошинського, С.Людкевича, М.Скорика, Л.Дичко, І.Щербакова, Б.Фільц, В.Степурка, Ю.Алжнєва, О.Некрасова, тощо. Журі очолювала Леся Дичко.

19 квітня
Авторський вечір, присвячений 80-річному ювілею народних артистів України Жанни та Левка КОЛОДУБІВ у Національній музичній академії України. Прозвучали твори для струнного оркестру: Симфонія №4 “Чорнобильська” та “Сім українських пісень” Л.Колодуба, Камерна сюїта та Концерт для кларнета Ж.Колодуб, а також твори німецького композитора Штокмайєра, присвячені подружжю Колодубів. Виконавці – Ансамбль “Камерна музична академія”. 

19 – 23 квітня
Фестиваль класичної та сучасної української музики “Дні Миколи Лисенка у Полтаві”. В рамках фестивалю відбулося 4 концерти: народного оркестру “Мамай” (виконувалися твори О.Білаша, Т.Оскоменко-Парулави, О.Чухрая. О.Зуєва, О.Толмачова); “Композитори Полтавщини з для дітей та юнацтва” (прозвучала музика П.Майбороди, В.Карлаша, Ю.Корженко, В.Дроб”язгіної, О.Чухрая, Т.Оскоменко-Парулави), два концерти хорової музики (виконувалися хори Г.Майбороди, Л.Дичко. В.Степурка, тощо). 

23 –25 квітня
ХУІ Міжнародний фестиваль “Два дня і дві ночі нової музики” в Одесі.
У програмах фестивалю, поряд з музикою композиторів Німеччини, Швейцарії, Іспанії, Росії, Литви, Японії, Швеції, Еквадора, США, була досить широко представлена творчість українських композиторів: прозвучали композиції К.Цепколенко (Соло-Соліссімо для скрипки соло, Ensemble-Momento для Ансамблю нової музики Цюріх, Музика до “Сіменон-Мультімедіа-Проекту”, AUM-Quintet), Б.Сегіна (“Ікар” для інструментального ансамблю), В.Рунчака (Фольк-концерт №2 для Ансамблю перкусії та “SEXtet with music” для Ансамблю нової музики Цюріх), Ю.Гомельської ( “ Лише натяк…” для флейти соло, DiaDem для флейти і фортепіано, DiaDem №3 для бандури та баяна), С.Пілютикова ( Phalange для Ансамблю Нової музики Цюріх), Б.Фроляк
 ( “Мольфар” для кларнета соло), Л.Сидоренко (“Етюди старого міста” для віолончелі соло), З.Алмаші (“Краплини” для ф-но, “Ностальгія” для віолончелі соло) , а авторів-початківців – дебютантів фестивалю О.Сєрової, Н.Черній, М.Коломійця, О.Шмурака.


26 – 27 квітня
Виконання творів українських композиторів у конкурсних програмах УІ Всеукраїнського конкурсу хорових колективів імені Миколи Леонтовича. Прозвучала хорова музика Л.Ревуцького, Б.Лятошинського, О.Кошиця, І.Шамо, М.Скорика, Л.Дичко, В.Степурка, Б.Фільц, О.Яковчука, А.Гайденка, І.Гайденка, Л.Шукайло, Т.Кравцова, В.Волонтира, К.Карпенко тощо. В Журі конкурсу працювали Л.Дичко та В.Рунчак.

27 квітня
Презентація збірника фортепіанних п”єс Мерзіє Халітової “Картини Бешуя” в рамках ІІ Кримського фестиваля “Звуки музики”. Презентація відбулася у Сімферопольському музичному училищі ім. П.І. Чайковського і супроводжувалася концертом , у якому прозвучали всі твори збірника у виконанні викладачів кримських навчальних закладів та учнів музичних шкіл.

28 квітня
Авторський концерт композитора Наталії Боєвої у Дніпропетровському Будинку органної та камерної музики ( в рамках міжнародного фестивалю “Квітень музичний”). Прозвучали камерні, вокальні і театралізовані твори композитора у виконанні камерного оркестру “Дивертисмент” (диригент – Вячеслав Редя).

30 квітня
Концерт української музики в Одеській філармонії у виконанні Національного Одеського філармонічного оркестру (художній керівник і головний диригент – Хобарт ЕРЛ, диригент – Ігор Шаврук). Прозвучали Симфонія №4 Б.Лятошинського, “Кончерто гроссо” Віталія Губаренка, Симфонія №3 А.Томльонової (прем”єрне виконання).

12 травня
Концерт духової музики Левка та Жанни Колодубів (з нагоди 80-річних ювілеїв композиторів). Відбувся у Малому залі НМАУ і був підготовлений силами кафедр духових інструментів Національної музичної академії.

12 травня
Авторський концерт композитора Володимира Скуратовського у Великому залі Дніпропетровської консерваторії. Прозвучала хорова, камерна і оркестрова музика композитора. У рамках концерту пройшла також презентація першої поетичної збірки В.Скуратовського “Розкрите небо над собою”.


12 – 14 травня
Міжнародний конкурс молодих композиторів ПЕНТАТОН у Миколаєві. В організації конкурсу і роботі журі взяли участь Л.Дичко (голова Журі), О.Таганов (художній керівник і директор конкурсу), О.Олійник, В.Іванов, О.Петренко (члени Журі). Преміями і нагородами були відзначені учні В.Птушкіна, К.Цепколенко, В.Мужчиля, С.Турнєєва, А.Томльонової, Ю.Гомельської. Л.Дичко провела майстер-клас для студентів Миколаївського Вищого музичного училища.

19 – 22 травня
Фестиваль “Музичні паралелі” у Харкові (засновники і організатори - Харківська організація НСКУ та Харківська обласна філармонія). Фестиваль включав чотири концерти: два симфонічних (відкриття і закриття), концерт камерної та дитячої музики, концерт вокальної музики. Прозвучали симфонічні твори харківських корифеїв О.Борисова, І.Ковача, Б.Яровинського, а також наших відомих сучасників В.Золотухіна, А.Гайденка, Ю.Алжнєва, М.Стецюна, В.Пацери, Т.Хмельницької, Л.Донник у виконанні Симфонічного оркестру Харківської філармонії під орудою Ю.Янка; камерна і дитяча музика М.Кармінського, Л.Шукайло, І.Альбової, І.Гайденка, В.Птушкіна; вокальні твори Л.Донник, А.Гайденка, В.Іванова, М.Стецюна, Ю.Алжнєва.  

 
22 травня
“Український авангард”. Концерт сучасної музики в Національній філармонії України. Автор проекту – Роман Кофман, куратори – Олександр Щетинський та Сергій Пілютиков. У виконанні Київського камерного оркестру (диригент – Віталій Протасов) прозвучали твори Л.Сидоренко, Б.Кривопуста, В.Польової, С.Зажитька, О.Безбородька, О.Войтенка, , З.Алмаші, О.Шалигіна, О.Щетинського, С.Пілютикова.

27 травня
Вручення Премії “Київ” (імені Артемія Веделя) композитору, заслуженому діячеві мистецтв України Г.М.Саську. Церемонія нагородження лауреатів традиційно відбулася у Київській міській адміністрації. У присутності голів творчих спілок, представників мистецької громадськості премії вручив заступник Голови КМДА п.Журавський. Від НСКУ в урочистостях взяла участь Л.В.Дичко.

27 травня
Постлюдія фестивалю “Дні Миколи Лисенка у Полтаві”.
Концерт Полтавського симфонічного оркестру обласного академічного українськогомузично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя. Виконувалися симфонічні, хорові та оперні твори сучасних українських композиторів Л.Колодуба, О.Скрипника, Т.Оскоменко-Парулави, Ю.Корженко, В.Карлаша. У концерті взяв також участь хор “Гілея” та солісти. Диригент – Віталій Скакун.


30 травня
ІІ Кримський фестиваль “Звуки музики” (Сучасні українські композитори – дітям). Другий концерт фестивалю (Севастополь). Прозвучали твори А.Караманова, І.Климової, С.Орфеєва, Г.Саська, М.Скорика, М.Степаненка, К.Троценко, М.Халітової, тощо. Виконавці – учні музичних шкіл Севастополя та Сімферополя. Концерт відбувся у Севастопольському Будинку офіцерів Чорноморського флоту Російської Федерації.




4 червня
Симфонічний концерт у Національній філармонії України з нагоди 70-річчя від дня народження В.С.Бібіка (1940-2003). Прозвучали “Плач і молитва”, Концерт №3 для скрипки з оркестром та Симфонія №5. Виконавці – Симфонічний оркестр Національної філармонії України під орудою Миколи Дядюри, соліст – Дмитро Ткаченко.

9 червня
“Теплий вітер”. Авторський вечір Вікторії Польової у Концертному залі НСКУ. Камерні вокальні та інструментальні твори композиторки виконав Національний ансамбль солістів “Київська камерата” під орудою Валерія Матюхіна.

23 червня
“Вечір джазу”. До 70-річчя Володимира Степановича Симоненка.
Великий концерт, організований вихованцем і соратником В.С.Симоненка - Олександром Подоляном, відбувся у Національній філармонії України. В ньому взяли участь як юні джазові музиканти (Джаз-бенд Дитячої академії мистецтв під керуванням В.Басюка), так і досвідчені київські майстри джазу ( ансамблі “Бьюті Бенд”, “Ярославів Вал”, Джаз-квінтет Київського інституту музики ім. Р.М.Гліера, піаніст О.Соратський та ін). З вступним словом про видатного джазового дослідника виступила Ольга Голинська. Вів програму Олексій Коган. 


24-27 червня
Участь НСКУ в організації та проведенні УІІ Міжнародного конкурсу камерних хорів “Ялта – Вікторія”. Країни-учасниці – Україна, Росія, Бєларусь. Голова Журі – Л.В.Дичко. Українські колективи були представлені камерними хорами Ялти, Одеси, Миколаїва, Кривого Рога, Мелітополя тощо.
Гран-прі отримав Камерний хор ім. Світлани Фоміних (Миколаїв), перше місце – Камерний хор “Крещендо” (Кривий Ріг). У програмах конкурсу виконувалися твори Л.Дичко (обов”язковий твір “Отче наш”), В.Зубицького, Т.Оскоменко-Парулави, В.Польової, В.Степурка, А.Гаврилець. У окремому концерті прозвучав Духовний концерт Веделя-Дичко у виконанні Криворізького хору та Ялтинського філармонічного симфонічного оркестру (диригент – В.Каждан).


8 –10 вересня
Концерти У Міжнародного фестивалю камерної музики “Chamber music session” в Концертному залі Національної Спілки композиторів України. З класичними програмами виступили фортепіанний дует “Мефісто” (Бельгія) та фортепіанний дует Фредерік Шавель – Марк Соле-Леріс (Франція).


11 –14 вересня
Участь у Міжнародному конкурсі хорових колективів “Південна Пальміра”. Голова журі – Леся Дичко. Виконувалися твори А.Гаврилець, В.Зубицького, Л.Дичко та ін.


17 вересня
Камерний концерт, присвячений 70-річчю від дня народження В.С.Бібіка (1940-2003) в Національній Спілці композиторів України. З великою камерною програмою з творів композитора виступив Національний ансамбль солістів України “Київська камерата”. Були виконані “Фрески”, “Сім мініатюр” для струнних, “Сумна кантата” на народні слова для сопрано, арфи, фортепіано та ударних (солістка – Тамара Ходакова), Концерт №2 для флейти, струнних, фортепіано та ударних (солістка – Богдана Стельмашенко) та Концерт-симфонія для скрипки, альта та камерного оркестру (солісти – Богдана Півненко та Андрій Тучапець). Слово про композитора виголосив Олександр Щетинський, який взяв активну участь у його підготовці. На концерті була присутня дочка композитора – Вікторія Бібік.

25 вересня – 3 жовтня
ХХІ Міжнародний фестиваль “Київ Музик Фест-2010”. В рамках фестивалю відбулося 33 творчих заходи – 5 симфонічних і 4 хорових концерти, проект “Музичні резіони України” (музика Криму і Закарпаття), проект “Камерний марафон” з 6 концертів, 3 концерти “Київської камерати”, спеціальні пропозиції фестивалю – концерт Молодіжного симфонічного оркестру країн СНГ, фестиваль музики Андрія Петрова, виступ англійського піаніста Джонатана Пауелла. А також - проект “Зафільмоване мистецтво України” та Презентація книги “Валентин Сильвестров. Дочекатися музики”. Докладне висвітлення фестивалю – на офіційному сайті НСКУ. 


24 вересня – 10 жовтня
ХУІ Міжнародний фестиваль сучасної музики “Контрасти”. У концертах фестиваля виконувалися твори українських сучасних композиторів Є.Станковича, М.Скорика, В.Бібіка, В.Сильвестрова, Л.Грабовського (авторський вечір), Ю.Алжнєва (авторський вечір), З.Алмаші, В.Зубицького, В.Польової, О.Козаренка, Ю.Ланюка, О.Щетинського, Б.Фроляк, І.Щербакова, В.Камінського, І.Небесного, тощо.  

6 – 9 жовтня
Участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції “Універсалізм творчої постаті Лесі Дичко та сучасний контекст” у Прикарпатському національному університеті ім.Василя Стефаника (м.Івано-Франківськ). С.С.Павлишин очолила роботу секції на тему: “Аспекти творчої діяльності Лесі Дичко в національному та міжнародному вимірах”, де виступили музикознавці з різних регіонів України, в тому числі члени НСКУ В.С.Грабовський, Л.П.Філоненко, І.М.Рябцева, тощо. Дві інші секції – “Грані творчої особистості в контексті музичної україністики” та ”Провідні тенденції вітчизняного музично-виконавського мистецтва сучасності” – також мали проекції на творчість Л.Дичко. В рамках конференції відбулися урочиста академія та авторський концерт Лесі Дичко. Прозвучали хорові, вокальні та інструментальні твори композитора, серед яких частини з Літургії №1, “Сонячний струм”, “Казка”, “Дзвони Арагону”, “Замки Луари” та ін. Виконавці – музичні колективи, педагоги та студенти Прикарпатського університету та музичного училища ім. Д.Січинського. В усіх заходах взяла участь Л.В.Дичко.


29 жовтня
Прем”єра опери Валентина Бібіка “Біг” (за М.Булгаковим). Концертне виконання у Національній філармонії України. Редакція Романа Кофмана. Консультанат – О.Щетинський. Диригент-постановник – Р.Кофман. Хормейстери-постановники – Н.Кречко, Б.Пліш. Виконавці – Симфонічний оркестр Національної філармонії України, солісти філармонії, Камерний хор “Кредо”, хор “Аніма”, хор хлопчиків чоловічої капели імені Л.М.Ревуцького. 

 
6 листопада 
Ювілейний концерт Левка Колодуба та Жанни Колодуб у Колонному залі ім. М.В.Лисенка Національної філармонії України ( з нагоди 80-річчя від дня народження). Перший відділ концерту був присвячений камерній та симфонічній творчості Жанни Колодуб. Прозвучали балетна сюїта “Снігова королева”, “Цвітуть каштани” з “Київських ліричних картин”, Концерт для фортепіано і симфонічного оркестру (соліст – Геннадій Дем”янчук) та Поема для флейти і камерного оркестру ( солістка – Мирослава Сіренко). У другому відділі були виконані симфонічні твори Л.Колодуба: Симфонія № 5 “Pro memoria” (Пам”яті жертв страшних лихоліть в Україні) та п”єса для симфонічного оркестру “Троїсті музики”. Виконавці – Національний симфонічний оркестр України під орудою Володимира Сіренка. 


14,16 листопада
Концерт “Київської камерати” з нагоди ювілею О.С.Зінькевич.
Відбулася прем”єра твору Євгена Станковича “Dictum-2” для фортепіано і струнних, спеціально присвячена цій події. Прозвучали також твір В.Сільвестрова “Миттєвості поезії та музики” для сопрано, фортепіано та струнного оркестру та композиція Л.Десятникова “Русские сезоны» для жіночого голоса, скрипки і струнних. Солісти – Д.Таванець, Л.Войнаровська, Б.Півненко. Ювіляра привітали колеги по Спілці, музичній академії, представники громадських організацій. Відбулася конференція на її честь “Музикознавець – це звучить!”  

19 листопада
Концерт, присвячений 55-річчю від дня народження І.В.Щербакова в Національній музичній академії України (Малий зал). Виконувалися твори учнів професора І.В.Щербакова та його Перший концерт для фортепіано з оркестром (соліст – О.Безбородько).

26 листопада 
Вручення Премії імені В.С.Косенка лауреату 2010 року композитору Л.Ф.Шукайло. Церемонія проходила у меморіальному музеї- квартирі Віктора Косенка. Премію вручали заступник Міністра культури і туризму України В.М.Ліснича та Голова Журі Л.В.Дичко. Далі відбувся концерт з творів Віктора Косенка та Людмили Шукайло в авторському виконанні. У концерті взяли участь учні музичних шкіл Києва.