НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

КИЇВ МУЗИК ФЕСТ - 2008

 

ПРЕСА ПРО КИЇВ-МУЗИК-ФЕСТ-2008

 

 

 27 вересня–5 жовтня в столиці України відбудеться найвагоміший в Україні форум сучасної музичної культури –
19-й Міжнародний фестиваль „Київ-Музик-Фест-2008”.


Його співзасновниками є Національна спілка композиторів України та Міністерство культури і туризму. Мета щорічного Фестивалю – презентувати професійну музику всіх регіонів України у співдружності з мистецтвом країн світу. Тому „Київ-Музик-Фест” проходить за сприяння міжнародних культурних та дипломатичних представництв. Надійним партнером Фесту залишається Національна музична академія ім. П.І.Чайковського.
 
„Київ-Музик-Фест-2008” пропонує найширшій аудиторії музику різноманітних жанрів – від оперної і симфонічної до хорової і камерно-інструментальної. Слухачі мають можливість відчути ті процеси, що відбуваються в українському і світовому музичному мистецтві ХХІ століття.

 
 Програма цьогорічного Фестивалю – надзвичайно насичена й різноманітна: щодня у кращих залах і храмах столиці відбуватимуться по три, а то й чотири концерти. Упродовж дев’яти днів провідні оркестри, ансамблі й солісти України та їх зарубіжні колеги знайомитимуть з новинками сучасного мистецтва і нагадуватимуть про класичні зразки минулого. 
 
До 1020-ліття Хрещення Київської Русі та 900-річчя Золотоверхого Михайлівського у Золотоверхому соборі та соборі св. Василя розгорнеться велична панорама української духовної музики ХУІІ-ХХІ ст., в якій також відкриються ще невідомі для України вершини, серед них – духовні твори Сімеона Пекалицького і Степана Дегтярьова.
 
Пам’яттю про трагедію Голодомору прозвучать українські реквієми сучасних композиторів О.Козаренка, Лесі Дичко, І.Щербакова, Г.Саська, В.Птушкіна, Є.Петриченка. Спільний українсько-швейцарський проект „Реквієм-2” об’єднає музику В.А.Моцарта з мистецтвом ХХІ ст. 
 
Програми концертів передбачають чимало світових прем’єр. Подіями Фесту стануть презентації нових композицій Є.Станковича – „Сільські сцени” і Концерту для флейти з оркестром, Концерту для скрипки з оркестром Г.Ляшенка, симфонічних творів О.Красотова, В.Польової, С.Пілютикова, а також опера А.Шенберга „Очікування”, яка звучатиме в Україні вперше. 
 
Виконанням кантати „Гамалія” Мирослава Скорика відзначить Національна хорова капела „Думка” 70-річчя з дня народження її автора. В одному з концертів М.Скорик диригуватиме також власними транскрипціями яскравих представників американського джазу Дж.Гершвіна, Д.Брубека, С.Джопліна.
 
Цьогорічний „Київ-Музик-Фест” продовжить багаторічну серію „Музичних діалогів”: відбудуться, зокрема „концерти-діалоги” з Польщею, Японією, США і Швейцарією. У програмі Фестивалю – також знайомство з музикою сучасних композиторів Канади, Азербайджану, країн Карпатського регіону.
 
Проте більшість програм надана вітчизняній музиці. Панорама Фесту відтворить розмаїття композиторських особистостей різних поколінь. У слухачів буде можливість почути музику і всесвітньовідомих українських композиторів, серед яких Валентин Сильвестров, Євген Станкович, Мирослав Скорик, Іван Карабиць, Валентин Бібик, Леся Дичко, а також тих, хто тільки-но виходить на творчий шлях: кілька концертних програм присвячені творчій молоді. 

  „Київ-Музик-Фест” – це, водночас, фестиваль сучасного виконавського мистецтва. Свою майстерність представлятимуть його постійні учасники – Національний симфонічний оркестр України, Симфонічний оркестр Національної філармонії, Естрадно-симфонічний оркестр, Національна хорова капела „Думка”, муніципальні хори „Київ”, „Хрещатик”, „Благовість” Національний ансамбль солістів „Київська камерата”, ансамблі ім. Б.М.Лятошинського, „Нова музика в Україні”, „Рикошет”. Цього року коло виконавців „Київ-Музик-Фест” помітно розшириться: вперше у фестивальних програмах візьмуть участь“Ensemble Jeune Opera Compagnie” (Швейцарія), Національний академічний духовий оркестр України, Хор і оркестр Військово-музичного центру сухопутних військ ЗС України, Академічний оркестр народної та популярної музики Національної Радіокомпанії, Камерний оркестр „Академія” (м. Львів), квартет „Quarta+” (м.Донецьк), струнний квартет „Постскриптум” (м.Київ). Помітну увагу цьогорічний Фест приділяє дитячій творчості: в його програмах – виступи співочих колективів „Щедрик”, „Веснівка”, „Вогник”, хору хлопчиків Національної музичной академії ім.П.І.Чайковського. 

За традицією, під час „Київ-Музик-Фесту” в Національній музичній академії ім.П.І.Чайковського зберуться на дводенну наукову конференцію дослідники історії музики. Цього року в центрі їх уваги – три події: 95-річчя заснування Національної музичної академії, 75-річчя утворення Національної спілки композиторів та 10-річчя створення Академїї мистецтв: саме цим ювілейним датам присвячена наукова конференцію „Історія в особистостях”. 
 
Цьогорічний Фестиваль розпочнеться своєрідною ліричною прелюдією: 27 вересня, о 16 год. у залі Національної філармонії прозвучить новий твір В.Сильвестрова „Мелодії миттєвостей”. Там же, о 19 год. відбудеться офіційне відкриття Фесту, й у виконанні Національного ансамблю „Київська камерата” ви зможете почути композиції Є.Станковича, В.Бібика, І.Карабиця, В.Балея. У день відкриття, о 13 год. у Михайлівському Золотоверхому звучатиме українська духовна музика. Завершальний день „Київ-Музик-Фест-2008” (5 жовтня) поєднає грандіозний парад хорів – „Хорова асамблея”, (з нагоди 95-річчя Національної музичної академії), концерт української камерної музики та „Вечір-реквієм”, в якому прозвучать прем’єри І.Щербакова і О.Козаренка. 
 
З нагоди відкриття „Київ-Музик-Фесту-2008” 23 вересня о 16.00. у Прес-центрі Фестивалю відбудеться прес-конференція (адреса: вул. Пушкінська 32, Концертний зал, тел.: 235-23-44).
 
Більш детальну інформацію про концерти та події „Київ-Музик-Фесту-2008” ви зможете отримати на сайті Національної спілки композиторів (www.composersukraine.org), а також у Прес-центрі Фестивалю за вказаною адресою. 

             Керівник Прес-центру Фестивалю

Леся Олійник
(конт. тел.: 8-050-150-93-46)

 

План-календар 

ХІХ Міжнародного фестивалю

"КИЇВ МУЗИК ФЕСТ - 2008"

КОНЦЕРТНІ ПРОГРАМИ ФЕСТИВАЛЮ "КИЇВ МУЗИК ФЕСТ - 2008"

 

ПРЕСА про "КИЇВ-МУЗИК-ФЕСТ-2008"