НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

КАЛАШНИК МАРІЯ ПАВЛІВНА

Музикознавець

Народилася у м. Харкові (1966 р.). Вихованка Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату (теоретичний та фортепіанний відділи). З відзнакою закінчила історико-
теоретичний (1989 р., клас професора Н. Л. Бабій) та фортепіанний (1989 р., клас доцента Н. І. Руденко) факультети Харківського державного інституту мистецтв ім. І. П. Котляревського, де й працює з 1989 р.

В 1991 р. захистила кандидатську дисертацію
«Інтерпретація жанрів сюїти та партити у творчій практиці XX сторіччя (на прикладі фортепіанних циклів українських композиторів)».

Кандидат мистецтвознавства, професор кафедри гармонії та
поліфонії Харківського державного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Член Національної Спілки композиторів України (2003 р.), член Національної
Всеукраїнської музичної спілки (2004 р.).

Автор монографій «Сюїта і партита у фортепіанній творчості українських композиторів XX століття» (1994 р.); «Михайло Дмитрович Тіц» (у співавторстві з Н.Л.Очеретовською та П.П.Калашником); «Галина Олександрівна Тюменєва» (у співавторстві з П. П. Калашником); навчальних посібників «Уроки елементарної теорії музики», «Музичні прописи»; програм з гармонії, сольфеджіо, фортепіано, елементарної теорії музики для середніх та вищих учбових закладів культури та мистецтв ПІ—IV рівнів акредитації; понад 50 навчально-методичних посібників, статей у наукових збірках, журналах та газетах з актуальних проблем
музикознавства, методики та педагогіки.

Друковані видання

1. Уроки елементарної теорії музики. Навчальний посібник. Харків: Фактор, 2004,  352с. 
2. Сюита й партита в фортепианном творчестве украинских композиторов XX века: Монография. Харьков: Форт ЛТД, 1994, 188с. 
3. Михайло Дмитрович Тіц: Монографія. Харків: РВП «Оригінал», 1995, 144с. Співавт.: Очеретовська Н.Л. Калашник П.П.
4. Галина Олександрівна Тюменєва: Монографія. Харків: ХДІМ, 1998, 64с. Співавт.: Калашник П.П.
5. Музичні прописи. Харків, 2006, 144с.


Контакти:

Калашник Марія Павлівна
61034, м. Харків,
вул. Полтавський Шлях 161, кв. 15
Тел.: (8-057) 370-57-79