НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ЗОЛОТУХІН ВОЛОДИМИР МАКСОВИЧ


(1936 - 2010)


Композитор


Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія


Народився 16 травня 1936р. у Харкові (Україна). Закінчив Донецьке музичне училище, як піаніст, та Харківську державну консерваторію за класом композиції професора Д. Клебанова. Стажувався у Москві у композиторів Р.Буніна та Б. Клюзнера. Консультувався у Д.Шостаковича.

Автор багатьох творів у різних музичних жанрах: від крупних сценічних (опера, мюзикл, балет) до дрібних (вокальних і інструментальних п'єс та естрадних пісень).

Народний артист України, лауреат премії ім. Б.Лятошинського, лауреат ІІІ всесоюзного конкурсу композиторів СРСР (1969), лауреат муніципальної премії ім. І. Слатіна (1995), регіональної премії ім. О. Масельського (2001). Професор, завідувач кафедрою композиції та інструментування Харківського державного університету мистецтв ім. І. П.Котляревського.

Визнаний митець. Майстерно володів не тільки жанрами симфонічної та камерної музики, а і симфоджазом, про що свідчать чимало його високохудожніх опусів. У творчій валізі композитора 4 симфонії, 2 кантати, симфонічні поеми, інструментальні концерти для різних інструментів, ансамблеві камерні п'єси, концертні арії, романси, пісні, інструментальні п’єси для різних інструментів, музика для кіно -, телефільмів, театральних вистав тощо.

Географія виконання творів США і Канади до Ізраїлю та ПАР. Твори В.Золотухіна часто виконуються на міжнародних конкурсах піаністів: в Україні, Білорусі, Чехії, Румунії, Бельгії і США. Записуються у фонди радіо України та Росії. Композитор мав авторські платівки та СD-диски.

Участь у фестивалях: Київ Музик Фест, "Контрасти" (Львів), Міжнародний музичний фестиваль у США (Цінціннаті) 2003, Міжнародний фестиваль фортепіанних ансамблів (С.- Петербург).

Брав участь у роботі журі міжнародних конкурсів:
Всесоюзний конкурс духових ансамблів (1991)
Міжнародний конкурс ім. С.Прокоф'єва (2000)
Міжнародний конкурс ім. М.Лисенка (2002)
Концертні виступи В.Золотухіна проходили під час проведення днів Української культури у різних странах:
Чехії і Словаччини (Прага і Братислава)1983
Узбекистан (Ташкент, Самарканд, Джизак)1987
Болгарії (Софія)1998
Росії (Москва) 2002

У 1993-1998 роках В.Золотухін очолював Харківську композиторську організацію Національної Спілки композиторів України.
З класу композиції В.Золотухіна вийшли помітні митці: Анатолій Гайденко(заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії ім. Б.Лятошинського, лауреат Міжнародного конкурсу у Канаді, професор Харківського державного університету мистецтв); Михайло Шух (заслужений діяч мистецтв України); Юрій Алжнєв (заслужений діяч мистецтв України, лауреат всеукраїнських конкурсів); Ігор Гайденко (лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства); Галина Сапожнікова (лауреат міжнародного конкурсу ім. С.Прокоф'єва).

Про творчість митця написані дісертації, дипломні работи випускників музичних ВНЗів, дослідження, різноманітні журнальні та газетні статті, а також теле- та радіопередачі.

Композитор В.М.Золотухін раптово пішов з життя 4 вересня 2010р.

 

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія