НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ШИП СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

Музикознавець

Народився у 1950 році.Навчався в Одеський Державній консерваторії ім.Нежданової  у 1967-1973 роках на історико-теоретичному факультеті (клас доц. Р. Г. Болховского), в аспірантурі Київської консерваторії - у 1973-1977роках.

Працював музичним редактором студії звукозапису Чорноморського морського пароплавства, викладачем теорії музики і композиції ОДК. Розробив курси "Музично-педагогічні системи" і "Теоретичні проблеми сучасного музикознавства".

Паралельно з 1984 року працює в ОДПУ імені К.Ушинського на посаді доцента кафедри теорії, історії музики і вокалу, у 2000-2002 роках завідував цією кафедрою. У 1982  році його затверджено у вченому ступені кандидата мистецтвознавства.
З 1984 року - доцент, у 2001 році обраний на посаду професора. У 2003 році захистив докторську дисертацію.

Про визнання його досягнень в області методології теоретичного музикознавства свідчить надання йому вищого гранта фонду "Відродження" за навчальний посібник з курсу світової художньої культури (1997), а також нагородження Почесною грамотою Міністерства освіти України.

Він веде співробітництво з міжнародними науковими і навчальними установами, професійними об`єднаннями ( International Musikological Societi, Bern; Osteoropa-Institut, Munchen; Institut fur Slavische Philologie, Ludvig-Maximilians Universitft Munchen;  International Semioties Institute, Imatra, Finland; Sudostdeutches Kulturwerk Munchen etc.) і закордонними фахівцями ( Dr. Peter Hilkes, Dr. Franz Metz, Prof. Claus Bossert, Dr. Mikko Toivanen, Dr. A. Dalchow etc.)

Основними темеми і напрямками наукових праць є: методологія теоретичного музикознавства, основи музичної педагогіки, теорія музтчної мови і музичного мовлення (лінгвістичний і семіотичний аспекти), проблеми стилю та абстракціоністські плини в музиці двадцятого століття ( стилізація, електронна та комп`ютерна музика), прояви принципу симетрії в музиці, теорія музичного жанру, музична культура етнічних німців України.

Найбільш значні роботи:

Монографії:

" Музична форма від звуку до стилю". Навчальний посібник. - К., 1998; "Музична мова і мовлення музики"(теоретичне дослідження). - Одеса, 2001;
" Комп`ютер як інструмент у музично-теоретичних дослідженнях"//МААФАТ 75. - Єреван, 1977;

Статті:

Про техніцизм в авангардистській музиці // Музика. - 1979. - №2;
Принцип симетрії у формі народного наспіву // Народна творчість та етнографія. - 1979 - №4;
До питання про причини симетрії в музичній формі //  Одеський музикознавець `93. - Одеса, 1993;
Музична культура етнічних німців України в жанровому аспекті // Київське музикознавство. Вип. 6. - К., 2001;
Музична мова і стиль музичного мовлення // музичне мистецтво і культура. Вип. 3. - Одеса, 2002 та багато інших.


Контакти:

Шип Сергій Васильович 
Одеса-63,
вул.  Сегедська 6-б, кв.15 
тел:  63-95-70