НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ЛАНЮК ЮРІЙ ЄВГЕНОВИЧ

Композитор, віолончеліст

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Народився 7 червня 1957 року у Львові.
Закінчив Львівську Державну консерваторію ім. М. Лисенка як віолончеліст у 1980 році (клас Євгена Шпіцера) та у 1985 році – композицію (клас Дезидерія Задора). У 1982 закінчив як віолончеліст асистентуру-стажування при Київській Державній консерваторії ім. П. Чайковського (клас проф. Червова В. С.).

Член Національної Спілки композиторів України, член Правління Львівської організації НСКУ.

Лауреат I премії Республіканського конкурсу віолончелістів ім. М. Лисенка (1974 р.), лауреат премії ім. Л. Ревуцького (1990 р.) та премії ім. Б. Лятошинського (2000р.), лауреат обласної премії "Львівська Слава" (2002), лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка (2005).
Заслужений діяч мистецтв України (2008).

З 1984 року працює на посаді викладача, згодом - доцента, професора кафедри струнно-смичкових інструментів та композиції Львівської державної консерваторії (нині Музична академія ім. М. Лисенка). З його класу виходять професійні інструменталісти та композитори, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Композиторське обдарування Юрія Ланюка найповніше розкрилося в симфонічному та камерному жанрах. Його твори часто виконуються в концертах та на фестивалях як в Україні, так і за кордоном. Композитор писав твори на замовлення Міністерства культури України, зокрема, його твір Диптих для віолончелі і фортепіано був обов’язковим твором на Республіканському конкурсі віолончелістів ім. М. Лисенка у Києві та на Міжнародному конкурсі камерних ансамблів у Хмельницькому.

Твори Ю. Ланюка записані на Українському Радіо, Швейцарському та Польському Радіо, Радіо Зюд-Вест-Функ (Німеччина), на студіях СБС та Євшан (Канада). У вересні 1999 року на студії CD Accord (Польща) записано перший авторський диск з творів композитора. Ю. Ланюк був учасником багатьох міжнародних музичних фестивалів.

Композитор неодноразово був членом та головою жюрі різних міжнародних конкурсів, серед яких Міжнародний конкурс віолончелістів ім. М. Лисенка (м. Київ), Міжнародний конкурс композиторів “Lutoslawski Award”.

Твори Ю. Ланюка часто виконуються і є в репертуарі таких виконавців, як: Національний симфонічний оркестр України, Національна хорова капела “Думка”, Камерний оркестр “Леополіс” та Камерні Хори “Cantus” та “Глорія”, "Київські солісти" під керуванням Б. Которовича, Ансамбль солістів "Київська камерата" під керуванням Валерія Матюхіна, Едмонтонський симфонічний оркестр, Симфонічний оркестр Польського радіо, Sinfonia Varsovia, Cleveland Chamber Symphony Orchestra, recherche ensamble (Німеччина), квартет ім. М. Лисенка, диригенти Едвін Лондон, Гжегож Новак, Вірко Балей, Гайнріх Вестман, Роман Кофман, Володимир Сіренко, Роман Ревакович, солісти Ольга Пасічник, Іван Монігетті, Йожеф Ермінь та ряд інших.

Юрій Ланюк – відомий український виконавець, виступає як яскравий соліст і ансамбліст з репертуаром зарубіжної класики, творів українських композиторів, а також як виконавець власних творів. Гру Ланюка-віолончеліста слухали в містах України, Росії, а також в Варшаві, Торонто, Монреалі, Нью-Йорку, Чікаґо, Філадельфії, Брюсселі, Мюнхені та інших містах світу.

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Контакти:

Ланюк Юрій Євгенович
вул. І. Франка 83, кв. 12
Львів, 79011
Україна
Тел.:+38 (0322) 76-10-79(д)
+38 (0322) 72-58-47(р)