НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

02.12.2010



В минулий недільний вечір кияни і гості столиці прийшли в Колонний зал імені М.В.Лисенка Національної філармонії України на побачення з музикою свого улюбленого композитора, народного артиста України Ігоря Наумовича Шамо. Концерт з поетичною і красномовною назвою “Осіннє золото” (не тільки тому, що це одна з найкращих пісень композитора, а ще й через те, що вся творчість Ігоря Шамо – насправді золотий фонд української музичної творчості) був присвячений 85-річному ювілею цього неповторного мелодиста, унікальної мистецької особистості. 28 років немає І.Н.Шамо, але його душа – музика не покидає нас і незмінно несе радість і творчу насолоду.

Про все це, про величезну енергію любові, якою було просякнуто все його життя і творчість, сказала у своєму вступному слові перша дослідниця творчості І.Шамо, доктор філософії мистецтва Тамара Невінчана. В основі художньої ідеї ювілейного концерту - втілення різнобічності творчого обдарування композитора. Адже він майстерно володів серйозними академічними жанрами і, разом з тим, був неперевершеним у створенні пісень, а написав він їх понад 300.

Саме тому в першому відділі концерту у виконанні “Київської камерати” під орудою Валерія Матюхіна прозвучали Симфонія №3 (пам”яті героїв Великої Вітчизняної війни) – один з найдовершеніших і найпроникливіших творів композитора, що сам пройшов дорогами війни; Камерна сюїта для струнних та дивовижної мелодичної краси Концерт для баяна з оркестром (соліст – Валерій Великодний).

Справжнім апогеєм концерту став другий відділ – хорові та пісенні шедеври Ігоря Шамо втілив у захоплюючому театралізованому дійстві фантастичний колектив - Український народний хор Київського національного університету культури і мистецтв на чолі з чудовим майстром, блискучим хормейстером, народним артистом України, професором Станіславом Павлюченко. Хор складається з зовсім молодих музикантів, і тим більше вражає глибина їх проникнення у пісенно-хорову палітру І.Шамо, емоційний підйом та високий політ виконавського професіоналізму.

Кульмінаційними, безперечно, були виконання славетних пісень “Осіннє золото” у новій версії для соліста (Маркіян Свято) з хором, та “Києве мій”, яку стоячи, разом з виконавцями, співав увесь переповнений зал. А потім ще довго не вщухали овації.

Схвильована донька композитора – Тамара Ігоревна Шамо самими теплими словами подякувала всім тим, хто долучився до цього зворушливого музичного свята, хто вклав весь жар душі у виконання творів її батька. Його музика, непідвладна часу, завжди з нами.

Геннадій Сасько