НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

22.04.2008


З 18 по 20 квітня 2008 р. в благословенному місті Одесі прогримів-промайнув Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва „Два дні й дві ночі нової музики”. На 14-му році свого існування один з найпрезентабельніших авангардних фестивалів, який щорічно проводиться Асоціацією Нова музика, прийняв у свої гостинні обійми музикантів 30-ти країн світу – від А до Я, від Азербайджану до Японії. Серед учасників – композитори, виконавські колективи, солісти з світовими іменами і гучною славою, але є й такі, що тільки починають свій творчий шлях.


Про загальну масштабну картину фестивалю і про його зарубіжну складову – в інших рецензіях і відгуках. На нашому ж сайті ми, природно, хочемо акцентувати, що у світовому розмаїтті фестивального нон-стопного марафону українська сучасна музика не тільки не загубилася, а навпаки – заграла найяскравішими барвами цієї грандіозної живописної панорами. Це був високий професійний політ справжньої майстерності. Маємо на увазі твори метрів і „зубрів” Є.Станковича, В.Сильвестрова, О.Красотова, В.Зубицького, І. Щербакова, могутні творчі надбання амбіційного середнього покоління – Г.Гаврилець, О.Щетинського, К.Цепколенко, В.Рунчака, Л.Юріної, О.Козаренка, Ю.Гомельської, І.Тараненка, А.Загайкевич, Л.Самодаєвої, і, безперечно, талановиті пошуки та експерименти нашої молоді - Б.Фроляк, Є. Петриченка, З.Алмаші, А.Бондаренка,
Л.Сидоренко.


Виконавську довершеність, а подекуди  справжній блиск і тонкий мистецький шарм продемонстрували українські музиканти – Камерний оркестр Одеської філармонії 
 ( керівник – Ігор Шаврук), маститий Київський камерний ансамбль „Нова музика в Україні”, очолюваний В.Рунчаком, витончене одеське тріо „Каданс”, феєричний і темпераментний дует Лідія Шутко та Олександр Козаренко, віртуозний віолончеліст Золтан Алмаші, а також два молодіжні колективи з великою, на наш погляд, перспективою – ансамбль „Senza sforzando” (керівник О.Перепелиця - молодший) та молоді дебютанти з Донецька, ансамбль „Quarta +”. Цей список  далеко неповний...


В цьому році „Два дні й дві ночі” отримав нове помешкання – вперше фестиваль проводився на базі Одеської філармонії – в парадному великому залі (денно-вечірня частина) та у нижньому фойє (нічний нон-стоп). Це дало можливість розширити не тільки просторові, але й змістові рамки фестивалю, посилити академічний нюанс концертних програм, залучити до участі великі виконавські колективи. Символічним актом мистецького свята стало репризне обрамлення фестивалю виконанням „Весни священної” І.Стравінського у надзвичайній інтерпретації  Одеського симфонічного оркестру під орудою Хобарта Ерла. Адже весна – це вічне оновлення життя і творчості.


Залишається привітати Президента фестивалю Бернарда Вульфа, арт-директора Кармеллу Цепколенко, директора Олександра Перепелицю і всю культурну громаду Одеси з блискучою і, як завжди, неповторно оригінальною імпрезою. Бажаємо фестивалю „Два дні й дві ночі нової музики” довгого життя, нових несподіваних ідей і мистецьких проривів у невідоме і фантастично прекрасне!

Тамара Невінчана