НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

02.12.2008


В старовинному місті Коломия з 28 листопада по 1 грудня 2008 р. відбувся ХХІІ музичний фестиваль імені Ан.Кос-Анатольського, який щорічно проводиться під патронатом Міністерства культури і туризму України, Управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Відділу культури і туризму Коломийської міської ради.

В останні похмурі дні осені старовинне місто Коломия щороку молодіє, бо наповнюється сонячним сяйвом різнобарвної музики, пов"язаної з іменем світлої особистості української культури - Анатолія Йосиповича КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО. Двадцять другий рік поспіль тут відбуваються музичні фестивалі імені видатного майстра і ця подія збирає в тихій затишній Коломиї всесвітньовідомих виконавців, композиторів, вчених-музикологів. Тут, на перехресті шляхів Європи, зустрічаються давнє минуле - з сучасністю, традиція - з експериментом, сумно-трагічне - з життєдайним і дотепним.

Таке контрастне переплетіння, як в різнокольоровій вишивці місцевих майстринь, є основою загальної концепції фестивалю, що твориться щороку композитором, вченим, піаністом Олександром КОЗАРЕНКОМ та музикологом, знавцем музичної старовини Юрієм ЯСИНОВСЬКИМ та втілюється в життя завдяки організатору, начальнику Коломийського Управління культури п.Уляні МАНДРУСЯК.

В цьому році давній часовий шар національної культури був представлений українською духовною музикою ХУІІІ ст. у виконанні хорового ансамблю "A Capella Leopolis" (диригент - Л.Капустіна), було відзначено 100-річчя від дня народження видатної піаністки Дарії Каранович-Гординської, а також своєрідним концертом-увертюрою - 80-річчя заснування симфонічного оркестру в місті Коломия.

30 листопада, в день жалоби, коли виповнилося 25 років від дня смерті Ан.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, прозвучали відповідні за образним наповненням твори сучасних українських композиторів Г.ГАВРИЛЕЦЬ, Б.ФРОЛЯК (виконавці О.Рапіта, М.Драган, Т.Менцинський) та "Реквієм" молодого донецького автора Євгена ПЕТРИЧЕНКА, який силою свого трагізму особливо вразив слухачів (виконавці - студентський ансамбль "Quarta+", у творі використано також аутентичні записи гуцульських плачів).

В цей же день любителі музики мали можливість згадати видатну постать світової культури Олів"є МЕССІАНА, 100-річчя від дня народження якого широко відзначалося в різних країнах світу - було показано спеціально створений до цієї дати фільм про композитора і його музичні твори. Фільм представив польський музиколог Єжі СТАНКЕВИЧ, один з учнів О.МЕССІАНА.

Найзначнішим концертом фестивалю став вечір української і польської музики, що охопив панораму галиційської творчості від наших класиків С.ЛЮДКЕВИЧА, М.КОЛЕССИ, Ан.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, М.СКОРИКА до львівських композиторів В.КАМІНСЬКОГО, О.КОЗАРЕНКА та поляків В.КІЛЯРА та З.БУЯРСЬКОГО. Глибокі майстерні композиції були і виконані з справжнім блиском академічним камерним оркестром "Віртуози Львова" під орудою Сергія Бурка.

В заключний день фестивалю в рамках музичної вітальні в Музеї міста Коломиї пройшла дискусія на тему "Україна в Європі? Європа в Україні? Погляди - перспективи - реальність" за участі вчених України, Німеччини, Польщі.

А останнім, яскравим ретро-акордом коломийської імпрези став концерт розважальної музики Ан.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, що зібрав величезну кількість вдячної публіки. Адже саме ця частина спадщини композитора, його чудові пісні користуються найбільшою народною любов"ю. Весело і приємно було спостерігати, як нинішня молодь - студентський джазовий оркестр Львівської музичної академії, молоді солісти-вокалісти (Н.Блик, М.Пекар, В.Соболєв, М.Корнутяк) - з неабияким задоволенням поринає у часи своїх дідів і бабусь, і робить це талановито, граціозно і дотепно.

Ностальгічна нота цього концерту залишилась у душі світлим спомином про вишуканого й неповторного Майстра - великого коломийчанина Анатолія КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО.

Т.С.Невінчана,

доктор філософії мистецтва