НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ЩИРИЦЯ ДМИТРО ОЛЕКСІЙОВИЧ




Композитор



Преса, відгуки | Opens internal link in current windowТворчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія



Народився 15 липня 1976 р. у м. Києві у зовсім немузичній сім’ї: мати – Лідія Дмитрівна – математичний лінгвіст, а батько – Олексій Степанович – геолог. У віці 8-ми років Дмитро починає займатися музикою і вступає до Київської дитячої музичної школи № 5 імені Л. М. Ревуцького. Під час навчання у школі окрім обов’язкових предметів він також займався композицією у Михайла Івановича Чембержі. Тоді і з’явилися перші твори, переважно вокального жанру, зокрема «Колискова».

Протягом 1990-1994 років Дмитро навчався у Київському державному музичному училищі імені Р. М. Глієра на диригентсько-хоровому відділі (клас викладача Крилової Тетяни Вікторівни).

А продовжувати навчатися вирішує у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова. Там він знайомиться з Михайлом Федоровичем Старицьким, композитором, який сприяє його подальшому творчому розвитку. У процесі занять з’являється бажання серйозно займатися композицією і вже з 1997 року він навчається на композиторському факультеті Національної музичної академії імені П. І. Чайковського у класі професора Євгена Федоровича Станковича, який закінчує 2001 р. Тоді молодий композитор став першим студентом Євгена Федоровича після його повернення із закордону.

     
У 2004 р. закінчив асистентуру-стажування (керівник проф. Станкович Є. Ф.), а в 2005 – аспірантуру (науковий керівник доцент Ковалінас Микола Анатолійович) Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. Свою наукову діяльність Дмитро Олексійович присвячує проблемам сучасної музики, зокрема, творчості Едґара Вареза. Він є автором низки публікацій, що присвячені заявленій тематиці. Серед них:

* Щириця Д. Індивідуальний стиль Едгара Вареза як втілення музично-естетичних поглядів композитора // Науковий вісник НМАУ. Вип. 38. Музичний стиль: теорія, історія, сучасність : Зб. статей. – К., 2004. – С. 207-214.

* Щириця Д. Пам’ять музичної форми як засіб збереження цілісності культури // Науковий вісник НМАУ. Вип. 48. Художня цілісність як феномен музичної творчості та виконавства: Зб. статей. – К., 2005. – С. 91-97.

* Щириця Д. О. Постать Е. Вареза у світлі проблеми традиції і новаторства // Музичне мистецтво: Зб. наукових статей. – Вип. 4. – Донецьк, 2004.  С. 7-15.

* Щириця Д. Ритм та формотворення в музиці Е. Вареза // Українське музикознавство (науково-метод. Зб.) – Вип. 35. – К., 2006. – С. 213-224.

   
З 2002 р. починає працювати в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України, а також працює на кафедрі композиції та інструментування у Національній музичній академії. Тут він веде клас композиції, викладає курс сольфеджіо та аналізу музичних творів (що адаптований до специфіки композиторської діяльності), читання партитур та інструментування.

     
У 2009 р. композитор здобуває стипендію за програмою польського уряду «Gaude Polonia», навчається у професора Александра Ласоня (Катовіце, Польща).

     
Коло інтересів митця не обмежуються музичними питаннями. Він також цікавиться східною філософією та традиціями східних культур.

     

Творчий доробок композитора складають переважно симфонічні, камерно-симфонічні та камерно-інструментальні твори.

     
Дмитро Олексійович брав участь у фестивалях «Музичні прем’єри сезону», «Київ Музик Фест», «Форум музики молодих» різних років. У 2013 р. він був учасником програми Спілки композиторів Литви «DAR» (Друскінінкай, Литва).

     
Його твори у різні роки виконували: Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під керівництвом Валерія Матюхіна, Національний академічний естрадно-симфонічний оркестр України під орудою Миколи Лисенка, Національний академічний симфонічний оркестр України під керівництвом Володимира Сіренка.

     

     Олена Прокопова


Контакти:
ЩИРИЦЯ
Дмитро Олексійович


Київ-57,
просп. Перемоги, 58, кв. 7
Тел.: (044) 456-37-87

E-mail: dmitras@ukr.net