НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ЮВІЛЕЙ ОДЕСЬКОЇ КОМПОЗИТОРСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ (ГРУДЕНЬ 2017)





Тамара НЕВІНЧАНА
доктор філософії

 

 ЮВІЛЕЙ ОДЕСЬКОЇ КОМПОЗИТОРСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ


Наприкінці року (4-7 грудня 2017 р.)  музичне життя  Одеси ознаменувалося визначною подією не лише міського, а й всеукраїнського значення. Адже виповнилося 80 років одному  з найстарших композиторських  утворень України – Одеській організації Національної Спілки композиторів України. Історично на базі трьох потужних організацій – Харківської, Київської та Одеської – протягом 1932-37 років виникла Спілка композиторів України, що поступово охопила своєю діяльністю більшість регіонів нашої країни. 

Одеса завжди пам’ятала своїх корифеїв – композиторів і музикознавців – які були  будівничими  академічної музичної культури, самобутньої композиторської школи  цього унікального міста і мали вагомий вплив на формування українського музичного мистецтва загалом, а також  професійної музичної освіти України. Це – Вітольд Малишевський, Микола Вілінський, Костянтин Данькевич, Серафим Орфеєв, Тамара Сидоренко-Малюкова, Олександр Коган,  Ігор Ассєєв, Юлій Малишев, Олександр Красотов  тощо. Вже багато років Одеську організацію НСКУ очолює музикознавець і композитор, ректор Одеської Національної музичної академії імені А.В.Нежданової  Олександр Сокол, під орудою якого, незважаючи на важкі часи і скрутну фінансову ситуацію, композиторська спільнота Одеси продовжує жити і діяти.   

Святкування свого 80-річного ювілею наші одеські колеги концептуально побудували як поєднання історії та сучасності, особливо закцентувавши спрямованість на молодь, на перспективу, на майбутній розвиток музичної культури Одеси.

Основні діючі особи в цьому своєрідному фестивалі, який включив 7 різножанрових концертів та конференцію,  – це студенти, випускники, молоді композитори і  виконавці – лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів. 

Перебуваючи в стінах Одеської Національної музичної академії ім.А.В.Нежданової, спілкуючись з педагогами-справжніми майстрами своєї  справи, з їх талановитими вихованцями весь час відчуваєш атмосферу захопленості мистецтвом, намагання досягти найвищої професіональної планки.

У ювілейних концертах, до програм яких увійшли виключно твори композиторів Одеси,  були задіяні три великих студентських колектива – Студентський хор під орудою Галини Шпак, Оркестр народних інструментів на чолі з професорами О.Л.Олійником та Р.М.Козаком, та Духовий оркестр під керуванням професорів В.М.Лясоти та С.П.Волинова. Кожний з цих колективів підготував  концертну програму зі своїм неповторним  обличчям. 

У програмі хорової музики виконавці продемонстрували володіння різними досить контрасними композиторськими стилями – від пісенно-традиційного (твори О.Польового) через вишукано складну сучасну палітру (К. Майденберг-Тодорова, К.Цепколенко) до піднесеного завершення урочистим «Гімном академії» О.Сокола . Останній був зустрінутий публікою з належним ентузіазмом. 

Вельми ефектною постала перед слухачем програма студентського оркестру народних інструментів, що, власне, не стало несподіванкою. Адже колектив має репутацію віртуозів не лише в Україні, чому великою мірою сприяє надзвичайно виграшний, в багатьох випадках спеціально написаний на цей оркестр репертуар, в якому блискучі твори В.Власова, О.Сокола, С.Орфеєва, О.Красотова, пісні О.Полевого та ін. Не можна не відзначити сповнені яскравого темпераменту і особливої колористики твори О.Сурових (гра полум»я» та «Dance») у блискучому виконанні квартету народних інструментів Одеської філармонії «Мозаїка», який доводить, що в цій галузі ще багато неторованих шляхів і є що відкривати. 

Цікавою ідеєю було поєднати концерт студентського духового оркестру  з державним іспитом молодих диригентів – магістрів Одеської академії. У їх виконанні прозвучали твори трьох  композиторів В.Власова,  О.Сокола, О.Польового, в яких автори і юні виконавці переконливо довели своє володіння  цією жанровою сферою.

Надзвичайно важливою частиною ювілейного фестивалю стали його розмаїті камерні програми, де прозвучала музика активно діючих маститих і молодих композиторів ( К.Цепколенко, В.Ніколаєва, А. Томльонової, С.Шустова, О.Польового, К.Майденберг-Тодорової, О.Сурових, Г.Тихоплав) і тих наших колег, що, на жаль, вже пішли з життя, але їх музика назавжди залишається з нами. 4 грудня, в роковину трагічної загибелі Юлії Гомельської, відбувся великий концерт, присвячений її пам’яті. Інструментальна і вокальна музика композиторки, любовно виконана відомими виконавцями, педагогами і студентами академії, ще раз нагадала всім, хто її знав і любив, який самобутній талант в самому буянні і розквіті   ми втратили. А наступного дня звучала  музика незабутнього  О.Красотова, І.Ассєєва,   Ю.Знатокова, Г.Успенського, Г.Ігнатенка,  які своєю творчістю, віртуально перебували у колі своїх музичних побратимів. Знову відзначимо стабільно високий рівень виконавської інтерпретації, зокрема віртуозний блиск у виконанні Тетяною Шевченко «Бурлески» О.Красотова.      

Думаючи про майбутнє, про виховання творчої композиторської зміни, організатори ювілейних святкувань включили до його програми два повнометражних концерти студентів та випускників класів композиції – професора К.С. Цепколенко та доцента С.Л. Шустова.

 У публіки ці концерти викликали велику цікавість, бо дуже хотілося почути, як, зокрема, реалізується у педагогіці відомий в Україні й у світі композитор, засновник Міжнародного фестивалю «Два дні й дві ночі нової музики» Кармела Цепколенко,  як студенти сприймають новітні музичні технології та наскільки, наприклад, перебувають в залежності від творчих методів своїх вчителів. 

Концерти були побудовані так  різноманітно в плані образних, жанрових, вокально-інструментальних завдань, що тримали публіку у стані постійної уваги і чекання все нових і нових вражень.

А враження ці були вельми яскравими, і насамперед –  від захоплення молодих композиторів і виконавців своєю професійною справою, нестримним бажанням підкорювати творчі вершини,  взаємною підтримкою  і готовністю допомогти один одному. Професійний клас будь-якого музичного педагога, а особливо з композиції вимірюється не тільки наданням базових знань, а вмінням побачити і розкрити неповторну творчу індивідуальність кожного учня. У наявності такого педагогічного таланту ми пересвідчилися підчас цих двох концертів, що принесли всім присутнім справжню творчу насолоду.

Під час святкування 80-річчя Одеської організації НСКУ було багато жвавого спілкування, зокрема, коли проводився «круглий стіл» на тему історії Одеської композиторської школи та особливостей сучасної діяльності творчих спілок. 








Одеським композиторам і музикознавцям в урочистій атмосфері великого залу музичної академії вручили  відзнаки і почесні грамоти різних рівнів – Міністерства культури і мистецтв України, Національної Спілки композиторів України, Одеської обласної та міської державних адміністрацій. 

 







Щиро вітаємо наших колег по Спілці з поважним ювілеєм! Радіємо їх успіхам і  відзначаємо прекрасну організацію цього свята.  Бажаємо подальших  творчих звершень і притоку нових молодих мистецьких  сил, на які така багата одеська земля.  



 

ФОТО з Концерта класу проф.К.ЦЕПКОЛЕНКО
















Концерт студентів композитора С.ШУСТОВА