НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ГОДЗЯЦЬКИЙ ВІТАЛІЙ ОЛЕКСІЙОВИЧ

Композитор

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Народився 29 грудня 1936 року в місті Київ.
Почав вивчати музику вдома, зі своєю матір'ю - вчителькою музики та співу у школі. В останніх класах школи навчався гри на фортепіано (викладач Р.Гіндін, Я.Фастовський), вивчав теоретичні дисципліни (викладач Н.Горюхіна) і саме тоді починав складати музику (здебільша - фортепіанні п'єси). У 1956 - 1961 навчається в Київській консерваторії під керівництвом проф. Б.М.Лятошинського (композиція, оркестровка) та Л.М.Ревуцького (поліфонія).

Роки навчання в консерваторії визначені не тільки активною композиторською роботою, але й дружбою, творчими стосунками з молодими композиторами В.Сильвестровим, В.Губою, Л.Грабовським, диригентом І.Блажковим. Це спілкування відіграло велику роль у становленні К. Годзяцького як композитора. Регулярно бере участь у концертах Творчого клубу при НСТ консерваторії та фольклорних поїздках.

У 1961-1963 працює викладачем теоретичних дисциплін Вінницького музичного училища, увесь вільний час присвячує складанню музики. Він активно пропагує сучасні музичні ідеї, що стало причиною конфлікту з керівництвом училища. Повернувшись до Києва викладає у різноманітних музичних школах та студіях, перевіряє аматорські хори на посаді методиста Республіканського Будинку художньої самодіяльності (1974 - 1975), керує ансамблем естрадної та камерної музики, що виступає в багатьох київських кінотеатрах (1975 -1982).

Сьогодні Годзяцький - викладач дитячої музичної школи №27 та професійний композитор. Починаючи з 60-х років він періодично працює в області кіно та театральної музики, обробляє та перекладає твори різних жанрів для багатьох виконавчих колективів. В ролі аранжувальника Годзяцький співпрацює з Київським камерним оркестром, камерним ансамблем Київського театру опери та балету. Зараз він керує шкільним оркестром, для якого він обробляє музику, пише фантазії та попурі.

Разом зі своїм батьком - київським церковним регентом та композитором О.К.Годзяцьким-Сніжинським він складає хорові твори в різних жанрах духовної музики. Але основну увагу він приділяє камерно-інструментальній, вокальній та іншим жанрам академічної музики. Вивчає всі її нові напрямки та технології, що прийшли з Заходу. Це додекафонова (серійна), сонористична, електронно-конкретна музика, що її засоби композитор використовував і тоді, коли компонував музику "за замовленням". Цим він викликав нарікання на свою адресу з боку офіційних ідеологів.

У 60-ті роки творча діяльність Годзяцького активізується. Він пише твори, що знаходять схвалення частини молоді, яка цікавиться сучасною музикою - "Автографи" та "Розриви площин" для фортепіано, "4 етюди для магнітофона", музика для телефільму "Софія Київська" і до ряду анімаційних фільмів. Музика Годзяцького та інших композиторів, представників "радянського авангарду", викликає великий інтерес за кордоном. Їх твори виконуються, друкуються в США та країнах Європи, про них пишуть у пресі. На батьківщині ж їх музика лунає рідко, їх успіхи замовчуються, їх імена прирівнюють до імен дисидентів. Годзяцькому довелось працювати в умовах ідеологічно-бюрократичного диктату КПРС, коли діяльність музикантів та інших митців, що не підтримують естетичних та ідейних догм соцреалізму, зустрічала жорстокий опір офіційних органів керівництва культурою.
Лише через 8 років після закінчення консерваторії Годзяцького прийняли до Спілки композиторів України (1969), але через півтори роки його разом з В.Сильвестровим вивели зі складу Спілки і водночас звільнили з роботи в музичній школі, де вони разом викладали. Це означало ізоляцію від культурної суспільної діяльності - відсутність творчих замовлень, нотних публікацій, неможливість брати участь в концертах, радіопередачах тощо. Ці обставини знизили творчу продуктивність композитора в 70-ті роки. Але пізніше творча діяльність його активізується.
Музика Годзяцького лунає в концертах, по радіо, його твори публікуються, купуються Міністерством культури. Вони виконуються в інших містах СРСР та за кордоном (де вони і виконувались, починаючи з 60-х років) - в Данії, Німеччині, США, Англії, Голландії, Угорщині, Чехії, Словаччині.

Зараз, незважаючи на складні соціально-економічні та культурні обставини в країні, композитор активно бере участь у концертах різних фестивалів, публікує статті в пресі, виступає по радіо і на телебаченні з питань розвитку культури в Україні, бере участь у роботі Спілки композиторів України.
У 1996 присвоєно почесне звання Заслужений діяч мистецтв України.

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Контакти:

Годзяцький Віталій Олексійович
просп.Радянської України, 9. кв.19
Київ-208
Україна
Тел.: +38 (044) 462-89-23