НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ПРЕСА, СТАТТІ, РЕЦЕНЗІЇ

 

Наталія Семененко,  

  кандидат мистецтвознавства,
  провідний науковий співробітник 
  ІМФЕ НАН України.  



СВІТОВИЙ ВИМІР МАЕСТРО


  В непростій сучасній культурній ситуації, коли в Україні не функціонує нотно-музичне видавництво, коли спогади музикантів про магазин "Ноти" на Хрещатику поволі з'їдає невблаганний Хронос, поява кожного видання, пов'язаного з музикою і музичними діячами, які формують вітчизняний художній простір і займають активну позицію в мистецькому Універсумі, є, без перебільшення, подібними до спалаху супернової зірки у Всесвіті.

Саме так сприймається вихід у світ нової книжки відомого музиколога, музично-театрального діяча, члена НСКУ Галини Конькової "Владимир Кожухарь. Магия таланта" (К.: Такі справи, 2010. - 168 с.). Володимир КОЖУХАРВидання присвячене велетню національної музичної академічної культури, яскравій особистості музичного Олімпу сучасної України - Володимиру Марковичу Кожухареві - народному артисту України, народному артисту Росії, головному диригенту Національної опери ім. Т. Г. Шевченка. Тим приємніше поява цього видання у переддень ювілею Маестро - 70-ліття й 40-ліття творчої діяльності якого цього року відзначає музична громадськість України. 

Говорити й писати про музику взагалі непросто, та не менш складно й відповідально змалювати об'ємний (майже у форматі 3D!) об'єктивний портрет видатного митця-сучасника у всіх його можливих іпостасях. Адже мало хто наважиться заперечувати, що постать диригента - це епіцентр того, що називається оперним театром. Насправді, диригент - це своєрідний пульт управління грандіозним надскладним механізмом, де фокусуються всі біотоки співаків, танцівників, хористів, оркестрантів і відбувається перманентний енергетичний взаємообмін між усіма дійовими особами і ключовою фігурою - Диригентом. Усвідомлення читачем значимості, "центричності" постаті диригента, складності цієї професії, неповторної яскравої особистості В. Кожухаря поглиблюється від сторінки до сторінки

На нашу думку, вдалою є обрана Г. Коньковою форма викладу її дослідження, а таким, по суті й є "жанр" її книжки, виданої в серії "Диалоги с мастерами". Саме відчуття невимушеної, відвертої розмови з диригентом дає можливість читачеві зазирнути у потаємні куточки мистецького світобачення В. Кожухаря (хоча по всьому видно - перед нами - художник-інтроверт, який добре знає ціну кожному сказаному слову), відчути порухи його неспинно пульсуючої енергетики, що здатна миттєво заволодівати увагою величезної аудиторії слухачів-глядачів й водночас в напрузі тримати на кінцівці своєї диригентської палички всіх виконавців. 

Книжка створює комфортні умови для занурення читача в атмосферу народження резонансних мистецьких подій в Україні й за її межами, до успіху яких насамперед був причетний В. Кожухар, тобто змальовує широкий історичний і культурний контекст, кордони якого виходять далеко за межі нашої країни. Це - постановки оперних спектаклів за участю В. Кожухаря й тріумфальні гастрольні виступи Національної опери в Італії, Іспанії, Австрії, Данії, Бельгії, США, Японії, перфектні відгуки від яких миттєво поширювалися в зарубіжних мистецьких колах і світовій пресі. 

Так поступово розкривається світовий вимір цього масштабного мистецького явища, що окреслюється виконавською діяльністю Володимира Кожухаря як головного диригента Національної опери. "Послужний список" Маестро В. Кожухаря, наведений в кінці книжки, не просто вражає, він міг би бути спокійно належати цілій групі його колег. Вже широчінь амплітуди епох, стилів, національних шкіл, імен композиторів - від В. А. Моцарта, Дж. Верді, Р. Вагнера, Ж. Бізе до М. Римського-Корсакова, П. Чайковського, І. Стравинського, С. Прокоф'єва, Д. Шостаковича, Я. Акутагави до М. Лисенка, Б. Лятошинського, Є. Станковича, В. Кікти та багатьох інших - дає уявлення про неосяжний світ мистецьких уподобань диригента. Природна реалізація свого покликання як в оперних спектаклях, так і в симфонічному диригуванні, виступи із зірковими солістами - В. Крайнєвим, Л. Оборіним, Р. Керером та ін., "озвучування" кінострічок засвідчує багатовекторність обдарування Маестро.

Під час діалогу з Майстром інтерв'юер вміло розставляє такі несподівані психологічні "пастки"-запитання, що навіть такі категоричні заяви диригента як: "Мысль изреченная есть ложь" або "Словом треба користуватися обережно" буквально миттєво розчиняються у подальшому потоці афористичних висловлювань В. Кожухаря: "Випадки бувають тільки нещасливими, а щасливий випадок - це доля", "Лаконізм - це найвища майстерність", "Диригент - це не професія, це - покликання". Власне, ця остання сентенція диригента і дає ключ до розуміння його неухильного сходження на вершини слави. 

Володимир КожухарРозкриттю суто фахових чеснот митця аніскільки не суперечать "перемикання" уваги читача зі світу "високого", духовного до суто "земних" сфер - побуту, його смаків, пріоритетів відпочинку і т. і. Адже не варто забувати, що "приватне життя артиста є дорогоцінним коментарем до його мистецтва" (В. Каверін). Доволі ефектним є формат кожної сторінки видання, де поряд з основним текстом розташовані "маргіналії" - відгуки сучасників В. Кожухаря - відомих митців, виконавців, критиків, а також солістів оркестру Національної опери, так би мовити, голоси "з оркестрової ями". Візуально-кольорове оформлення книжки Г. Конькової якнайкраще фокусує увагу читача на важливих етапах творчої біографії диригента. Тут і його фото "в русі" - за диригентським пультом, що фіксують швидкоплинні миттєвості концертного виступу, чорно-білі фото з дитинства та юності, і розкішні кольорові ілюстрації буклетів, афіш - свідчення творчих перемог Маестро. Після ознайомлення з текстом рецензованої книжки, що читається буквально за одним подихом, виникає природне відчуття власної присутності в "епосі Кожухаря". Адже історія диригентства в Україні - це ціла низка "епох", пов'язаних з іменами справжніх титанів цього мистецтва - В. Тольбою, К. Симеоновим, С. Турчаком та ін. В яскравому сузір'ї цих імен зірка Володимира Кожухаря - це зірка нового покоління, що забезпечує неперервну традицію спадкоємності виконавських шкіл видатних українських музикантів ХХ і ХХІ століть.

Поза сумнівом, книжка Г. Конькової передусім втамує спрагу музикантів, які мріють дізнатися якомога більше про таємниці мистецтва симфонічного та оперного диригування, з цікавістю її перегорнуть і науковці, яким це видання чимало додасть до їхньої ерудиції у сфері диригентології, і безперечно видання буде корисним для тих, хто прагне колись стати за диригентський пульт перед симфонічним або оперним оркестром.