НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ТИМОЖИНСЬКИЙ ВІКТОР АНАТОЛІЙОВИЧ

композитор 
 

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія


Народився 23 вересня 1957 року в Луцьку. Закінчив теоретичний та фортепіанний відділи Луцького державного музичного училища (1978), композиторський факультет Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка (1983, кл. ст. викл. В.Флиса). З 1983 - викладач Луцького державного музичного училища (з 1997 - Волинське державне училище культури і мистецтв), з 1989 - голова предметно-циклової комісії теорії музики. Член Національної спілки композиторів України (1991), голова Волинського осередку НСКУ ( з 1995), член правління НСКУ (з 1999). Лауреат обласної мистецької премії ім. І.Стравінського (1996). Заслужений діяч мистецтв України (2005).

Перші післяконсерваторські твори Віктора Тиможинського (1984-85рр.) зацікавили слухача нетиповим для того часу світом образів композитора. Балада "Ой у Луцьку славнім" швидко принесла композиторові народне визнання і стала візиткою хорового мистецтва Волині. Твори, в яких яскраво проявилися індивідуальні стильові стильові риси композитора стали:

  • пантеїстичні "Дві прелюдії" (вже майже двадцять років знаходяться у репертуарі десятка хорових колективів,
  • триптих "Світ, розглянутий по частинах" - дотик до філософії та поезії епохи розквіту українського бароко. Триптих став також своєрідною школою, яку пройшли найкращі волинські вокалісти-баси.

Ці твори, у яких композитор радше прислухався до своєї природи, інтуїції, які, диктуючи і образну сферу і композиторську техніку, були тоді для молодого композитора певною спокусою віднайти щось втрачене. Цей пошук привів, з одного боку, до духовної музики, з її світом таїни церковного ритуалу (перш за все, назвемо "Святий Боже", Псалом № 103 (Давидів), триптих "Господи, почуй мене") та підкресленням глибоко індивідуальної суті молитви як напівозвученого діалогу-монологу. З іншого - до магічних мотивів язичницьких обрядів та прагнення особистого прочитання їх символіки. Подихом прадавніх замовлянь, ворожінь пройняті твори, написані у різні роки:

  • "Два замовляння раби Божої Марії",
  • "Купайло",
  • "Кривий танець",
  • "Про сиву зозулю",
  • "Спів диких трав".

Ці, такі різні, художні світи, природно єднаючись у різноманітних творчих експериментах митця, як правило, "оздоблюються" тонкими психологічно-смисловими нюансами. Внаслідок цього такі різні твори як

  • легендарно-обрядові "Два замовляння",
  • сповідально-символічний "Осінній спів" або
  • "Неправедне ехо" набувають однаково сучасного змісту, водночас не втрачаючи ні історично-стильової, ні естетично-образної характерності. Випадки зазначеного єднання нерідко зустрічаються і в рамках одного твору (містична пасакалія та язичницький фінал Квартету для двох скрипок, альта і віолончелі, наприклад).

В.Тиможинський - яскраво індивідуальна постать в українському музичному мистецтві сьогодення. Його твори - у репертуарі відомих українських виконавців, серед яких - Муніципальний камерний хор "Хрещатик", Хорова капела ім. Д.Бортнянського, камерний хор "Credo", гурт "Євшан". Вони - в концертних програмах волинських митців: Волинського академічного державного українського народного хору, камерного ансамблю "Кантабіле"; на афішах Волинського обласного музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка. Але найтіснішою є співпраця В.Тиможинського з камерним хором "Оранта" (худ. кер. В.Мойсіюк), колективом, що став творчою лабораторією композитора, і, водночас, чи не найактивнішим пропагандистом його творчості. Твори В.Тиможинського - в програмах міжнародних фестивалів (зокрема, XI-XV "Київ-музик-фестів", XI, XIV "Музичних прем'єр сезону"), вони звучать закордоном - в Німеччині, Франції, Іспанії, Польщі, Чехії та Росії, виконуються навіть у далеких США і Канаді. Окрасою мистецького життя міста Луцька стали два авторські концерти композитора (26.05.1995р. та 11.12. 2001р.). Ось фрагменти з деяких газетних публікацій - "...Зберегти у галопуючому темпі наших днів з нав'язливим вторгненням чужих ритмів, пісеньок-одноденок свою творчу пластику, свою манеру і стиль вдається далеко не кожному. Віктору Тиможинському вдається..."(Н.Гуменюк "...a cappella" волинського класика." /"Віче", 20.12.2001). "Композитор Віктор Тиможинський у царині духовної акапельної музики творить диво, вертає душі людські до витоків високої духовності"(А.Філатенко "Вечір божественних піснеспівів" /"Волинь", 18.12. 2001).

Віктор Тиможинський - педагог, активний пропагандист новітньої української музики, громадський діяч, голова журі ряду конкурсів, член різноманітних комісій та художніх рад. Його творчість (доробок композитора складають понад сто творів різних жанрів і форм) - з одного боку - наслідок вдумливого, насамперед, морально-етичного аналізу дійсності, з іншого - глибинно емоційне переживання її. Вона поєднує усвідомлено-бережне, охоронне ставлення до традиції з одночасним глибоко внутрішнім, інтенсивним розвитком - спиранням на коріння та пошуком нових шляхів реалізації її можливостей, розвитком не руйнівним, - розвитком-ростом, творенням. Уважне, делікатно-трепетне ставлення до смислового наповнення, суті музичної інтонації, тонке чуття, у першу чергу, її лінеарно-мелодичної природи вносить у музику митця відчуття живої, хвилюючої краси. Так визріває музично-інтонаційне кредо В.Тиможинського - експресія всепроникаючого мелодизму. Так формується художнє кредо митця - інтелектуальний ліризм.

Сьогодні композитор Віктор Тиможинський, як завжди, старанно фільтруючи вічне у тимчасовому, точно й майстерно малює Вічну реальність. Оповита серпанком печалі, складна і проста водночас, вона кличе і завжди кликатиме нас у свій Світ.

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Контакти:
Тиможинський Віктор Анатолійович
вул. В.Винниченка 16/4,
43025 Луцьк,
Україна
Тел. +38 (03322) 4-33-85