НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ЯКОВЧУК ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ




Композитор



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія




Народився 21 травня 1952 року в селі Черче Смотрицького району Кам'янець - Подільської області (тепер Хмельницької) у родині службовців. (Батько Микола Антонович  - вчитель історії, мати Ганна Іванівна - лікар).

Олександр ЯКОВЧУКЗнайомство із музикою почалося з гри на трубі у шкільному духовому оркестрі. З 14 років починає вправлятися у грі на фортепіано з приватними вчителями у місті Кам'янець - Подільському.
У 1968 році  закінчує фортепіанне відділення Кам'янець - Подільської міської музичної школи та вступає на теоретичне відділення Хмельницького музичного училища. На першому курсі під впливом старших товаришів-студентів випробовує себе як композитор. Після закінчення 3-го курсу муз.училища їде прослуховуватися до Київської державної консерваторії ім. П.І. Чайковського на кафедру композиції, де отримує рекомендацію для вступу у консерваторію до закінчення муз. училища.

У 1971 році вступає на композиторський факультет Київської консерваторії, яку успішно закінчує у 1976 році, написавши оперу "Незабутнє" на власне лібрето за мотивами однойменної повісті О. Довженка. Пізніше, у 1977 році, ця опера була прийнята до постановки в Оперній студії Київської консерваторії.
З 1976 по 1979 роки працює редактором у відділі української музики на Республіканському радіо. З 1979 по 1983 роки - завідувач музичною частиною у новоcтвореному Київському Молодіжному театрі.
З 1983 року - на творчій роботі.

1990 року разом із сім'єю виїздить до Югославії, де у м. Нові Сад працює концертмейстером у місцевому оперному театрі, а також хормейстером у відомому сербському хорі "Светозар Марковіч". Відроджує хор "Барвінок" при українському мистецькому товаристві. Через 2 роки "Барвінок" стає лауреатом загальносербського фестивалю у м. Рума. У 1992 році у зв'язку із військовими подіями в Югославії повертається в Україну.

З 1992 по 1994 рік на творчій роботі. Фактично, у зв'язку з важкою економічною ситуацією в Україні, стає безробітним. Маючи на руках трьох малолітніх дітей, приймає рішення у пошуках роботи їхати до Канади. З 1994 по 2009 рік працює на різних посадах у музичних закладах м. Торонто. Член Ліги композиторів Канади та Канадського Музичного Центру з 1996 року. Голова жюрі з композиції на  "Kiwanis Music Festival", почесний президент "Etobicoke Music Festival".

У 2009 році повертається до Києва і починає працювати як педагог на кафедрі композиції Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, де працює і на даний час.

Лауреат премії ім. М. Островського (1988)
Лауреат п'яти Всеукраїнських композиторських конкурсів
Лауреат Міжнародних композиторських конкурсів у Швейцарії (1992),
Бельгії (1994) та Німеччині (1996)

Автор опери, балету, ораторії, шістнадцяти кантат, п'яти симфоній, трьох симфонічних поем, семи інструментальних концертів, творів для естрадно - симфонічного оркестру та оркестру українських народних інструментів, великої кількості оригінальних хорових творів духовного та світського спрямування, двохсот п'ятидесяти обробок українських народних пісень для різних складів хорів a cappella, п'яти струнних квартетів, трьох сонат, значної кількості різноманітних камерних творів, серед яких видне місце посідає цикл концертних прелюдій та фуг для фортепіано, а також автор музики до театральних вистав та кінофільмів. Понад 160 творів композитора вийшли друком в Україні, Росії та Канаді. Випущено також десять авторських аудіо компакт - дисків та два відео. Більше двохсот композицій записано до фонду Національної радіокомпанії України з грифом "зберігати довічно". Музика композитора, без перебільшення, звучить сьогодні практично на усіх континентах земної кулі.

 

Офіційний сайт композитора:
http://www.alexanderjacobchuk.ca




Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія






Контакти:
ЯКОВЧУК Олександр Миколайович

Київ-210,
проспект Героїв Сталінграду, 15, кв. 11

Тел.:  (044) 419-54-03;
+38 (095) 309 84 24 моб.

E-mail:  alexiakov@yahoo.co