НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

04.12.2016

ВІДКРИТТЯ  МУЗЕЮ В.С.КОСЕНКА


Нарешті культурно-музична громада Києва
отримала довгоочікуваний дарунок – після капітального ремонту приміщення  і реставрації експонатів знову відкрив свої двері Музей-квартира українського композитора-класика Віктора Косенка.


 У затишному центрі столиці на вул. Михайла Коцюбинського, 9, у дні, коли відзначається 120-річчя  композитора, було багато гостей – наче у ті часи, коли тут ще жила його донька Раїса Едуардівна Каннеп-Косенко.

За  порадою і допомогою Національної Спілки композиторів України це дороге серцю багатьох киян гостинне помешкання, в якому дбайливо зберігалася і панувала творча атмосфера дому Віктора Косенка, Раїса Едуардівна заповіла рідному місту.
Тепер це – духовна пам’ятка історії національної культури, що об’єднує всіх шанувальників творчості композитора, а також тих, хто вивчає непросту епоху 20-30 років ХХ сторіччя. 



В ці дні в Музеї  звучало багато творів Віктора Косенка у виконанні як знаних музикантів – солістів філармонії, викладачів музичної академії, –  так і зовсім юних, що тільки розпочинають свій професіональний шлях.


За доброю традицією в Музеї-квартирі відбулося вручення  Премії імені В.С.Косенка, що присуджується щорічно композиторам, які активно працюють у сфері творчості для дітей та юнацтва. Нині лауреатами цієї престижної премії Міністерства культури  та Національної Спілки композиторів  стали жінки-композитори з різних регіонів України: львів’янка Оксана ГЕРАСИМЕНКО, ветеран Харківської організації НСКУ Лариса ДОННИК і популярна в київських музичних колах, заслужена артистка України  Леся ГОРОВА. Премію вручала  перший заступник Міністра культури    Світлана Фоменко, яка привітали нових лауреатів і побажала подальших успіхів на цій ниві. З теплими словами і побажаннями звернулася до лауреаток  Голова Журі по присудженню Премії імені В.С.Косенка народна артистка України Леся Дичко, яка наголосила на важливості композиторської роботи у цьому жанрі. Адже для дітей, як зазначали учасники цієї акції, треба писати як для дорослих, тільки ще краще.

Далі звучала  музика О.Герасименко, Л.Донник, Л.Горової, а також  минулорічних лауреатів Тетяни Бачул та Людмили Юріної  у виконанні самих авторів та  талановитих дітей – учнів дитячих музичних шкіл та шкіл мистецтв Києва.


У творчій зустрічі взяли участь представники Міністерства культури, НСКУ, Національної музичної академії імені П.І.Чайковського, Музея літератури і мистецтва, Житомирського музичного училища, тощо.

Цікаву екскурсію по оновленому Музею-квартирі провів його директор Володимир Мудрик, який сказав, що робота над експозицією музею продовжується, і запросив всіх на майбутні зустрічі в цьому затишному домі – осередку мистецтва, культури і освіти.  


Інф.НСКУ