НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

12.11.2012

 

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ — ДІТЯМ
(Конкурс у Кам"янці)

      

У Кам"янці Черкаської області завершився десятий, ювілейний Всеукраїнський дитячий музичний конкурс пам"яті П.І.Чайковського. Конкурс цей — унікальний: до його участі запрошуються лише діти, які навчаються в ДМШ невеликих міст, районних селищ і сіл. Започаткований він у 2003 році — до 110-ї річниці з дня кончини П.І.Чайковського (6 листопада). Тому відбувається він щорічно в перший тиждень листопада.

Його співзасновниками стали Кам"янський державний історико-культурний заповідник, Національний музичний комітет України Міжнародної Музичної Ради/ЮНЕСКО, Російський центр науки і культури в Києві, за підтримкм Посольства Росії в Україні, Кам"янської адміністрації районної та міської рад. До проведення Конкурсу долучилося також Міністерство культури України.  

З роками Конкурс розширював свою географію і кількість учасників. Якщо перший  зібрав лише 12 конкурсантів з Черкаської і Київської областей, то в останніх конкурсах брали участь уже понад 50 дітей з 14 областей, а також з Росії і Бєларусі. Про Конкурс уже відомо далеко за межами України: його ставлять як взірець конкретної допомоги для розвитку дитячої освіти та популяризації серед дітей національної і світової культури.

Дитячий форум у Кам"янці радше назвати Конкурс-фестиваль, свято музики, який проходить під девізом Чайковського: «Квіти, діти і музика найбільше прикрашають наше життя». Всі учасники, насамперед, потрапляють, у справді святі місця, де геніальний композитор створював свої шедеври і де дбайливо зберігається все, що пов"язує його з Україною. Всі, хто прибуває в Кам"янку, відчувають себе переможцями, отримуючи диплом учасника Конкурсу, подарунки і спеціальні відзнаки. Високою честю для дітей є право зіграти на роялі, за яким працював Петро Ілліч. 

Велику й відчутну допомогу Конкурсу надає Національна спілка композиторів України, яка очолює, насамперед, його журі. У свій час головами журі виступали Михайло Чембержі, Ігор Щербаков, Іван Тараненко, автор цих рядків. (За Положенням Конкурсу, голова журі щороку змінюється). Очільником минулого Конкурсу був Мирослав Скорик, а  ювілейного, десятого — Геннадій Сасько. 

З першого ж Конкурсу запроваджений спеціальний диплом за краще виконання твору українського композитора. Не секрет, що бібліотеки ДМШ не мають нотних збірок сучасних українських авторів. Тому з року в рік діти грають одні й ті ж твори із застарілого педагогічного репертуару. Завдяки меценатам — мистецькій Фундації «Наше», вкрай збіднений перелік українських авторів поступово збагачується за рахунок придбаних у «Музичній Україні» і подарованих українськими композиторами нотних збірок. Традиційним для Конкурсу стало проведення творчих зустрічей з видатними митцями України. Зокрема, з величезним захопленням слухали діти, педагоги, гості авторські концерти Валентина Сильвестрова і Мирослава Скорика. 

А цьогоріч теж відбулася надзвичайно зворушлива, по-домашньому щира зустріч з Геннадієм Саськом. До речі, його запросили очолити журі педагоги й організатори Конкурсу.
Композитор не тільки грав під бурхливі оплески власні твори, а й розповідав про свою творчу долю, ділився спогадами й роздумами. Після виступу до уквітчаного десятками букетів Геннадія Михайловича вилаштувалася довга черга дітей і вчителів, аби отримати автограф композитора. Свої ноти Геннадій Сасько вручив згодом одному з переможців — Олексію Лук"янцю, який блискуче виконав його твір «Софія Київська».

Справжнім подарунком до відкриття ювілейного Конкурсу стали також виступи відомих музикантів — Богдани Півненко, Романа Гриньківа й Ірини Стародуб, які виконували для учасників і гостей українську музику. Такому концерту і реакції залу могла б позаздрити будь-яка філармонія!


                                                                                                    Леся Олійник 
                                                                                                    Кам"янка - Київ