НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

ШИП СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

Музикознавець

Народився у 1950 році.Навчався в Одеський Державній консерваторії ім.Нежданової  у 1967-1973 роках на історико-теоретичному факультеті (клас доц. Р. Г. Болховского), в аспірантурі Київської консерваторії - у 1973-1977роках.

Працював музичним редактором студії звукозапису Чорноморського морського пароплавства, викладачем теорії музики і композиції ОДК. Розробив курси "Музично-педагогічні системи" і "Теоретичні проблеми сучасного музикознавства".

Паралельно з 1984 року працює в ОДПУ імені К.Ушинського на посаді доцента кафедри теорії, історії музики і вокалу, у 2000-2002 роках завідував цією кафедрою. У 1982  році його затверджено у вченому ступені кандидата мистецтвознавства.
З 1984 року - доцент, у 2001 році обраний на посаду професора. У 2003 році захистив докторську дисертацію.

Про визнання його досягнень в області методології теоретичного музикознавства свідчить надання йому вищого гранта фонду "Відродження" за навчальний посібник з курсу світової художньої культури (1997), а також нагородження Почесною грамотою Міністерства освіти України.

Він веде співробітництво з міжнародними науковими і навчальними установами, професійними об`єднаннями ( International Musikological Societi, Bern; Osteoropa-Institut, Munchen; Institut fur Slavische Philologie, Ludvig-Maximilians Universitft Munchen;  International Semioties Institute, Imatra, Finland; Sudostdeutches Kulturwerk Munchen etc.) і закордонними фахівцями ( Dr. Peter Hilkes, Dr. Franz Metz, Prof. Claus Bossert, Dr. Mikko Toivanen, Dr. A. Dalchow etc.)

Основними темеми і напрямками наукових праць є: методологія теоретичного музикознавства, основи музичної педагогіки, теорія музтчної мови і музичного мовлення (лінгвістичний і семіотичний аспекти), проблеми стилю та абстракціоністські плини в музиці двадцятого століття ( стилізація, електронна та комп`ютерна музика), прояви принципу симетрії в музиці, теорія музичного жанру, музична культура етнічних німців України.

Найбільш значні роботи:

Монографії:

" Музична форма від звуку до стилю". Навчальний посібник. - К., 1998; "Музична мова і мовлення музики"(теоретичне дослідження). - Одеса, 2001;
" Комп`ютер як інструмент у музично-теоретичних дослідженнях"//МААФАТ 75. - Єреван, 1977;

Статті:

Про техніцизм в авангардистській музиці // Музика. - 1979. - №2;
Принцип симетрії у формі народного наспіву // Народна творчість та етнографія. - 1979 - №4;
До питання про причини симетрії в музичній формі //  Одеський музикознавець `93. - Одеса, 1993;
Музична культура етнічних німців України в жанровому аспекті // Київське музикознавство. Вип. 6. - К., 2001;
Музична мова і стиль музичного мовлення // музичне мистецтво і культура. Вип. 3. - Одеса, 2002 та багато інших.


Контакти:

Шип Сергій Васильович 
Одеса-63,
вул.  Сегедська 6-б, кв.15 
тел:  63-95-70