НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

02.09.2024




УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (серпень 2024 року)


         Серпень – особливий місяць для кожного українця. Адже  в цьому місяці ми святкуємо наше головне свято – День Незалежності України. Незважаючи на масовані атаки та масштабні ворожі обстріли, на тривожні безсонні ночі та труднощі з енергетичним забезпеченням, ми робимо свою професіональну справу і доводимо, що українські митці незламні у боротьбі за торжество національного духу і гуманістичних  ідеалів нашої культури.

         У День Незалежності України 24 серпня 2024 року в Одесі відкрився 29-й Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Два дні й дві ночі нової музики». Його було присвячено героїчній боротьбі українського народу проти російських загарбників.

 «Два дні й дві ночі нової музики» – унікальний за формою та змістом фестиваль, майже ровесник української Незалежності. Вперше у світі фестиваль проводився нон-стоп 48 годин і був збудований за формою музичного твору – симфонії. Ця креативна ідея належить його фундаторці –  композиторці, лауреатці Шевченківської премії 2024 року Кармеллі Цепколенко. Вперше фестиваль відбувся у квітні 1995 року і з того часу аж до початку повномасштабної війни не переривався ніколи. Лише у 2022 році через постійні обстріли Одеси організатори вирішили не проводити форум з міркувань безпеки, але вже у 2023 році фестиваль поновили. Щоправда, тепер він має більш камерний формат та орієнтований що більше на вітчизняних виконавців та авторів.

         За 29 років існування через фестиваль пройшли тисячі композиторів та виконавців різних країн. Тут виховувалось кілька поколінь молодих українських музикантів і, що дуже важливо,  – слухачів, орієнтованих на сучасне нове академічне мистецтво.

         Через повномасштабну війну і введення в країні комендантських годин прийшлось відмовитись від фестивальних ночей. Також композитори і виконавці з інших країн присутні в Одесі здебільшого віртуально – через  відеоперформанси,  фільми, і, безперечно, власні твори.

         У програмі 29-го фестивалю чимало світових та українських прем’єр композиторів з усього світу. Виконують їх саме українські музиканти. Треба сказати, що за рокі існування фестивалю виросло нове покоління, яке сформувалось на сучасній музиці, і нинішній фестиваль  показав, що молоді українські виконавці набули високого світового класу. Перш за все це фестивальний ансамбль "Senza Sforzando" (художній керівник, піаніст та диригент Олександр Перепелиця), що народився  в перші роки фестивалів і виріс у ансамбль блискучих професіоналів.  Цей камерний колектив має гнучку структуру і його склад може розширюватися від дуетів, тріо до симфонієти. Саме на нинішньому фестивалі ансамбль виступав у різних складах і закінчував другий день  у складі Симфонієти. Відзначимо також народження на  фестивалі  нового ансамблю під назвою «Вибух емоцій»,  дуже зацікавленого розмаїттям сучасної музики.
У концертах фестивалю виступив з прем
єрою хоровий колектив «Strum Spectrum». Особливість його в тому, що учасники  – не фахівці в хоровій і вокальній музиці, а студенти різних факультетів, захоплені сучасною музикою. Можна відзначити, що «щеплення» новою музикою почало давати свої результати і слідством цього став даний фестиваль, де з’явилися нові професійні колективи і окремі виконавці.

         Як завжди фестиваль відкривав президент фестивалю Бернхард Вульф (на жаль, не наживо, а у відео форматі). Потім – занурення у ретроспективу. Було показало фільм про другий фестиваль, який було зафільмовано компанією «Просвіта».  Було дуже цікаво повернутися на 27 років  і побачити як все починалося.

А далі у КОНЦЕРТІ - ҐРАНД - СЦЕНА 1  прозвучали фортепіанні дуети.  Розпочали цей розділ фестивалю  В'ячеслав Дашковський та Ольга Бєгунова, що виконали два твори індійського композитора Джонатана Рамґопала. Це було дуже доречно й актуально, бо саме в ці дні в Києві з офіційним візитом знаходився Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді.
         У виконанні Юлія Іванової та Вікторії Савченко  прозвучали твори українського композитора Богдана Кривопуста («Скоромовки») та китайської композиторки Лі Юйцінь (« Гром Цзинчже пробуджує комах від сплячки із Цзинчже Лунного місяця»).  Лі Юйцінь після закінчення  магістратури у професорки К.Цепколенко не поїхала додому  і під час війни залишилася в Одесі, навіть коли вибухом  ворожої ракети було зруйновано будинок, в якому вона жила. Це не злякало її, вона залишилася в Одесі і активно влилася у мистецьке життя героїчного міста. І як показав виступ на фестивалі – дуже успішно, адже її твір, в якому органічно поєдналися східна та європейська культура,  був одним із найкращих на фестивалі.
          Ірма Готкова та Дмитро Смирнов виконали твір ще одного  відомого китайського композитора із Гонконгу Дональда Ман-Чінґ Ю під назвою SPLIT. Цей композитор не вперше виконується на фестивалях «Два дні й дві ночі нової музики». І знову, як завжди, він продемонстрував свій високий професіоналізм і талановитість.

         «Сім базових емоцій під час війни» за картинами художника Володимира Мухіна продемонструвала слухачам композиторка Асматі Чібалашвілі (у дуеті з  піаністкою Ірмою Готковою). Це був справжній, дуже виразний  перформанс в якому поєднались два види мистецтва.

Наступний розділ фестивалю – ТРАНСФЕР-ФАНТАЗІЯ 1.

Тут прозвучали твори Олени Морозової (Падіння у неминуче), Жан-П'єра Рів'єра (FR) (Дует у трьох частинах), Петеріса Васкса (LV) (Літні танці), Ганни Копійки (Suspence), Людмили Самодаєвої (2024).

Ці композиції озвучили: Сергій Балинський (скрипка), Дар'я Абрамова (перкусія), Тетяна Сідлецька (флейта), Олександра Дробут (кларнет), Сергій Таргоній (баян), Катерина Скарбовійчук (скрипка), Євген Сухенко (електрогітара).

         До речі, впродовж всього фестивалю у Філармонії  проходила виставка художника Володимира Уманенка    ВоляНЕсмерть.

         Заключним акордом першого дня був КОНЦЕРТ - ҐРАНД - СЦЕНА 2. Тут дебютував ансамбль ВИБУХ ЕМОЦІЙ, в програмі якого були твори Юлії Гомельської (UA) – Крізь кристали готичної мозаїки, Сінцзімін Пана (HK-CN) – Історія жахів, Анастасії Лозової (UA/CH) – Тріо, Кармелли Цепколенко (UA) – У мріях... і тут, на землі.   
Виконавці: Назар Кравченко (флейта), Катерина Коршомна (скрипка), Михайло Безчастнов (віолончель), Дмитро Смирнов, Інна Валентюк (фортепіано).

         Це була кульмінація першого дня фестивалю, в якій поєднались висока майстерність виконавців з вишуканими творчими здобутками композиторів.

         Другий день фестивалю розпочався з МІНІ-МОНООПЕРИ Людмили Самодаєвої, написаної у воєнному 2024 році під назвою «Борхес і я» для бас-баритона, баяна та фортепіано, лібрето Євгена Деменка за мотивами оповідання Хорхе Луїса Борхеса «Борхес і я» та за щоденниками футуриста і авіатора Василя Каменського (переклад українською А. Малініча).  Виконавці – Андрій Малініч, бас-баритон, та Сергій Таргоній, баян. Це унікальний твір, який увібрав у себе три нерозривні та однаково важливі субстанції – глибоку літературну основу, яскраве композиторське прочитання та високу виконавську майстерність.

У традиційному розділі фестивалю СОЛО СОЛІСИМО виступила відома українська піаністка Тетяна Андрієвська-Боденчук  з надзвичайно цікавою програмою, яка об‘єднала трьох українських композиторів різних генерацій та художніх вподобань – це Олег Кива (Соната №2 в трьох частинах (1977), Данило Гетьман (3 композиції (2024), Сергій Пілютиков ( Колискова (2006), Казка (2008). Виконавиця вразила глибиною проникнення в особливості неповторної творчої індивідуальності кожного автора, віртуозною майстерністю та довершеністю свого піаністичного стилю.

         Наступний розділ фестивалю –ТРАНСФЕР-ФАНТАЗІЯ 2. Прозвучали твори Сергія Шустова  Листи, Кіри Майденберг-Тодорової  Голос, Альони Томльонової  Скибка неба.
Виконавці: Сергій Балинський, Катерина Коршомна (скрипка), Дмитро Куковякін (альт), Михайло Безчастнов (віолончель), Василь Бабухівський, (кларнет), Андрій Малініч (бас-баритон), Наталя Мазепа, Анна Суббота  (скрипка), Софія Тищенко  (альт), Анастасія Мансурова (віолончель), Ірма Готкова  (фортепіано). Яскрава, жанрово надзвичайно різноманітна програма у блискучій виконавській інтерпретації з великим ентузіазмом була сприйнята публікою.

         У розділі МІНІ-МОНО ОПЕРА II прозвучала сцена з камерної опери «Людина-вовк» Андрія Малініча. Робота реалізована завдяки стипендії Антонена Арто, заснованої фондом Proto produkciia та лабораторією сучасної опери Opera aperta. Спеціальний конкурс для півдня України проводився в рамках програми «Культурні мости: підтримка діячів культури з південних регіонів України», що реалізується громадською організацією «Інша Освіта» за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Українська ініціатива зміцнення громадської довіри» (UCBI). 
Сцена камерної опери «Людина-вовк» за участі п’яти жахливих видінь  та головного героя викликала овацію у публіки. Головна дійова особа опери –   Сергій Панкеєв, одесит, який страждав на лікантропію та став відомим пацієнтом самого Зигмунда Фрейда. Андрій Малініч майстерно перевтілювався у різні образи, співаючи різними голосами від басу до фальцету. Коли вовча натура брала гору, співак видавав горлове гарчання…
Виконували цей твір камерний ансамбль (Наталя Мазепа, скрипка, Анна Суббота, скрипка, Софія Тищенко, альт, Михайло Безчастнов, віолончель, Денис Іщенко, контрабас, Ірма Готкова, фортепіано), Андрій Малініч (баритон) та вокальний квінтет у складі: чотири сопрано (Дар'я Гусак,  Антоніна Левенчинська,  Любов Бондаренко,  Анастасія Буйницька) та тенор Євген Сільницький.

Далі розпочався КОНЦЕРТ - ҐРАНД - СЦЕНА 4. Зустріч з вокальним ансамблем STRUM-SPECTRUM.
Виконувались твори Ганни Копійки (Дистанція, Зоряна музика за віршами Платона Воронька), Кармелли Цепколенко (Колискова для Сашка), Дьордя Лігеті ( Ніч за віршами Шандора Веєра).
Виконавці – Вокальний ансамбль STRUM-SPECTRUM у складі: Ангеліна Слободянюк, Марія Бєрєстова, Олена Іцкович, Анна Матвієвська, Дар'я Цюре, Анна Середіна, Анастасія Хабаль, Вікторія Скороченко, Марія Прокоф'єва, Світлана Жук, Олександра Романова, Валерія Борщева, Артем Перцев, Сергій Балинський, Данило Матвієнко, Валерій Простомолотов, Євген Сухенко, Ганна Копійка – художній керівник і фортепіано. 

І на завершення  другого дня фестивалю публіка мала нагоду насолодитися  виступом Ансамблю СИМФОНІЄТА SENZA SFORZANDO.

Прозвучали твори Юрія Чаркіна (Камерна симфонія),  Богдана Сегіна  (Without title), Бориса Альварадо (Ворон та 3 короткі п'єси на вірші Івана Назарала), Лі Юйцінь (камерна симфонія «Ночжа влаштував у морі переполох», Андрія Мерхеля (Редукція. Конструктивна музична декларація).
В межах цієї програми зустрілися творча молодь та маститі,  вже добре  відомі композитори. І молодь не підвела.         Особливо хочеться відзначити талановиті композиції Юрія Чаркіна і Лі Юйцінь. Дві камерні симфонії різні за характером, але наповнені молодим задором і силою. Андрій Мерхель також належить до молодої композиторської генерації,його твори завжди спрямовані на пошук нового і відзначені незвичайними знахідками. Богдан Сегін має великий досвід і авторитет у композиторській спільноті, його музика виділяється своєю самобутністю і високим професіоналізмом. Так само Борис Альворадо вже не вперше виконується на фестивалях і своєю оригінальністю зміг завоювати прихильність одеської публіки.

Виконавці: Назар Кравченко (флейта), Ліза Меньшагіна (гобой), Олександра Дробут (кларнет), Іван Девдюк (фагот), Валерій Апостол (валторна), Ілля Матусевич (валторна), Тарас Гуцуляк (труба), Іван Желязко (перкусія), Даша Абрамова (перкусія), Тетяна Муляр (сопрано), Ірина Поліщук (мецо-сопрано), Ірма Готкова (фортепіано), Сергій Балимський, Катерина Коршомна (скрипка), Дмитро Куковякін (альт), Михайло Безчастнов (віолончель), Василь Федоров (контрабас), Олександр Перепелиця (фортепіано, диригент та художній керівник).

         Завершення фестивалю пройшло під овації публіки. Цього року, як ніколи, велику роль у програмі фестивалю відіграла палітра  світла з її особливими ефектами, які підсилили чарівну дію музики. Зважаючи на воєнний стан, слід зазначити, що фестивалю дуже пощастило, адже у ці два фестивальні дні не було ані тривог, ані відключень світла.  Війна на мить відступила перед силою мистецтва.

Фестиваль «Два дні й дві ночі нової музики», що пройшов у дні святкування Незалежності, продемонстрував здатність нового мистецтва відповідати найдраматичнішим викликам сучасності. Нові опуси українських композиторів у виконанні яскравих українських виконавців представили багатство та розмаїття національної культури. Фестиваль підкреслив визначну роль українського мистецтва як потужної  зброї, що посилює незламність духу українського народу у боротьбі з ворогом.

         P.S. На прохання сайту НСКУ докладний огляд Фестивалю підготував Олександр Перепелиця-старший, за що ми йому дуже вдячні.


29-й Міжнародний фестиваль «Два дні й дві ночі нової музики», що пройшов 24-25 серпня 2024 в Одесі, був найпотужнішим, але не єдиним заходом Національної Спілки композиторів України до Дня Незалежності.

         Серед інших виділяється Концерт сучасної української музики, присвячений Дню Незалежності України, що відбувся 24 серпня 2024 у Київській організації НСКУ. Це –  традиційна  благодійна акція Київської композиторської організації за участі  Національної спілки художників України, яка в цьому році поєднала трьох муз – Музику, Поезію та Живопис.

         У заході поряд з музикантами і композиторами взяли участь художники Сергій Позняк, Дмитро Коваль, Лариса Дубас.  Підназва концерту –  «Український
SACRUM» (святість).

Відповідно звучала духовна музика українських композиторів, були виставлені картини українських художників на військову тему, живописні портрети героїв-воїнів ЗСУ, біля яких було покладено квіти. Голова Київської організації Віктор Степурко пояснив слухачам духовно-патріотичну концепцію акції. Присутні вшанували пам’ять наших загиблих воїнів.

         Ансамбль «Благовість» виконав хорові твори 
a capella українських авторів. Серед них хоровий концерт  Л.Дичко на вірші Д.Павличка «Пам’яті Героїв, загиблих за Україну», інші композиції Євгена Геплюка, Віктора Реви,  Анастасії  Комлікової тощо.

Потім художниця і поетеса Лариса Дубас читала свої вірші про війну і висловила глибоко зворушливу  подяку воїнам Збройних сил України. 
         У другій половині концерту звучали різноманітні  сольні та ансамблеві твори, серед них –  Л.Ревуцького («Пісня»), В.Антонюка («Павутиняно у лісі»), П.Майбороди («Ми підем, де трави похилі»), В.Тилика («Мати сіяла сон»), С.Зажитька («Солдате мій»), В.Івасюка («Пісня піде поміж нас»). Багато з цих творів, відомих пісень є уособленням національного характеру і  втіленням любові до нашої України. 

Музику українських авторів надзвичайно виразно донесли до слухачів прекрасні виконавці – Олена Кумановська  та керований нею ансамбль «Благовість», Роман Репка, Аліна Сердека, Анастасія Шилобрид  та ін.

         Завершувався концерт культовою піснею Тараса Петриненка «Україна», яку на щирому емоційному підйомі співали всі виконавці разом зі слухачами.
                                                                                                            Т.Н.