НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

10.04.2012




"І струни Лисенка живії"



- під такою назвою відбувся на Полтавщині ювілейний музичний фестиваль, присвячений 170-річчю від дня народження Миколи Віталійовича Лисенка, який був підтриманий на державному рівні Міністерством культури України. Він увібрав у себе пропозиції колективів, закладів культури, громадських творчих організацій і розгорнувся у святкове музичне дійство, що тривало з 20 по 30 березня. Але ювілейні заходи вийшли далеко за межі офіційно запропонованої мистецької декади.


Прелюдією фестивалю стала вистава широко відомого на Україні і за її межами Полтавського академічного обласного театру ляльок. Цей творчий колектив запропонував маленьким і дорослим глядачам дитячу оперу Миколи Лисенка - "Коза-Дереза", спектаклі якої з успіхом відбулися 15-16 березня (тут у головній, для себе зоряній ролі, за яку отримала диплом на Міжнародному фестивалі, у поновленому спектаклі виступила  заслужена артистка України Анжеліка Остапенко).

Офіційно фестиваль відкрився 20 березня концертом  художніх колективів, викладачів і студентів Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка - "Роду нашого джерело" у селі Гриньки  Глобинського району - батьківщині композитора. ПамВиконавцям була надана можливість подихати повітрям, відчути ауру місця, де народився наш славетний земляк -  засновник української музичної класики, а також  вшанувати його пам'ять натхненним виконанням. Звучали твори Миколи Лисенка, Олександра Білаша, українські народні пісні у виконанні: лауреата Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів та обласної премії ім. І.П.Котляревського - капели бандуристів "Любава" (керівник Юлія Хниченко), лауреата Міжнародного і Всеукраїнських конкурсів - ансамблю народних інструментів "Гротеск" (керівник Світлана Тищик), лауреата Всеукраїнського конкурсу, викладача музичного училища - Руслана Христиченка,студентів-вокалістів - Тетяни Ночної, Володимира Тишкова, Анастасії Киричук, солістів колективів.


В цьому році Полтавське музичне училище ім. М. В. Лисенка (директор - заслужений працівник культури М.М.Демченко) дуже активно і різноманітно було представлено у ювілейних заходах. Наступного дня - 21 березня - у малій залі музичного училища відбулась музично-теоретична конференція "Світ Миколи Лисенка", в якій взяли участь з доповідями викладачі відділу музичної літератури і фольклору (О. В. Чепіль - "Микола Лисенко - фундатор музичної педагогіки на Україні", Т. Ж. Сонцева - "Фортепіанна творчість М. Лисенка", Г. Д. Смолова - "Дитячі опери М. Лисенка", М. В. Демченко - "М.Лисенко - диригент", Т. С. Лебеденко - "Духовна музика М. Лисенка", Т. Г. Парулава - "Нові дослідження творчості Миколи Лисенка"), а також відділу теорії музики (Л. І. Пікаш, Т. Г. Олійник і Т. М. Володарець), що розкрили тему "Видатні послідовники - учні Миколи Лисенка" (М. Вериківський, В. Верховинець, О. Кошиць). На ній також звучала музика композитора у виконанні хору вокального відділу музичного училища (керівник - Олена Даценко), викладача Ольги Бусової, студентів.

В цей же день відбувся Конкурс концертмейстерської майстерності "Квіти музики" студентів фортепіанного відділу на кращий супровід вокальних творів М. Лисенка.

22 березня - в день народження нашого класика, у залі Полтавського краєзнавчого музею, прозвучав Концерт вокально-хорової музики "Пісня - несмертна, як древо життя", в якому взяли участь колективи музичного училища - академічний хор (керівник - заслужений працівник України - Анатолій Отич), хоровий ансамбль "Веснянкова доля" (керівник - Вікторія Ємець), хор вокального відділу, а також студенти солісти-вокалісти: дипломант Всеукраїнського конкурсу - Едуард Підлісний, володар спеціального призу "Надія" І Міжнародного конкурсу ліричних тенорів ім. І.С.Козловського - Ангел Георгієв, Андрій Інкін, Анастасія Осінна, Володимир Тишков, Тетяна Ночна. В концерті широко була представлена творчість Миколи Лисенка, а також прозвучали твори А. Кос-Анатольського, М. Леонтовича, А. Вахнянина, О. Архангельського, В. Дикусарова.

В рамках фестивалю відбулися також - Концерт "Укріпи нас, любов" капели бандуристів "Любава" музичного училища у залі Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка - 26 березня; Концерт камерного оркестру училища -  "Криницю музики не вичерпать до дна" (керівник - Володимир Годунов) у залі Полтавського Національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка- 27 березня (прозвучали твори М. Лисенка, Я. Степового, М. Скорика, а також російських і європейських класиків та сучасних); Конкурс студентів фортепіанного відділу музичного училища на краще виконання творів Миколи Лисенка - 29 березня.

Л.Дичко, Є.Махновець в Музеї Музична ПолтавщинаКожного дня, а у фестивальні дні навіть у вихідні дні, гостинно запрошував на екскурсії "В гостях у лисенківській вітальні" музей "Музична Полтавщина" музичного училища (директор - заслужений працівник культури України - В. П. Кучер), в якій пропонувалась оновлена експозиція музею.

Полтавський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. В. Гоголя (директор - заслужений працівник культури України О. М. Андрієнко) до ювілею Миколи Лисенка підготував прем'єру - оновлену виставу опери "Наталка-Полтавка" (прем'єра відбулась 22, 27 та 29 березня). Новою, найбільш яскравою особливістю в ній є те, що у масові сцени були вписані українські народні пісні в автентичному виконанні гурту "Стрибожі внуці" (дівчата - вихованки фольклориста Олексія Павловича Бакланова, тепер вони працюють в театрі). Їх майстерне виконання народних пісень додало відомій всім виставі неповторного колориту (в театрі вже не вперше цей гурт задіяний у різних спектаклях українського репертуару і кожен раз своєю свіжістю і привабливістю вони стають особливою "родзинкою").  За 75-річний шлях театру це вже шоста постановка спектаклю, де знов блищали актори старшого покоління - Народний артист України Василь Голуб (Виборний), заслужений артист України Микола Дудник (Возний), народна артистка України - Неллі Ножинова (Горпина Терпилиха). Впевнено себе відчували на сцені актори і співаки - Маргарита Том (Наталка), Сергій Озерянко (Микола). Приємне  враження залишив дебютант - студент  Національної музичної академії - Едуард Ільницький (Петро).

Полтавська обласна філармонія (директор - О. Б. Тищик) розпочала свій виступ на фестивалі Концертом "І музика чиста в душі затремтіла" у приміщенні літературно-меморіального музею Панаса Мирного, за участю артистів філармонії (21 березня). Всі колективи були задіяні у великому Концерті "У вічності знайдеться вільна хвилина для дивних мелодій у відблисках світла", що відбувся 23 березня у залі обласного музично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя. Своє мистецьку майстерність дарували глядачам - Володар Гран-Прі Міжнародного фестивалю у м. Фівізано (Італія) пісенно-танцювальний ансамбль "Полтава" (художній керівник - заслужений працівник культури України - Василь Кривенко, хормейстер - Лариса Бакланова, хореограф - Вадим Перепелкін); дипломант Всеукраїнського фестивалю - Камерний оркестр ім. Д. Ахшарумова (художній керівник - Олександр Абрамов); Український народний оркестр "Мамай" (художній керівник і диригент - заслужений працівник культури України Микола Жорновий), ансамбль "Чураївна" (керівник - Леся Гринчук), солісти і актори.

У програмі фестивалю вже традиційно (як у попередніх роках в рамках фестивалю класичної і сучасної української музики "Дні Миколи Лисенка у Полтаві") взяли участь юні музиканти - переможці обласних конкурсів виконавської майстерності. 23 березня у Концерті "Квітуй, мистецька юнь" учнів та творчих колективів шкіл естетичного виховання Полтавщини відбулося  свято музики у Великій залі Полтавського музичного училища. В цей же день (23 березня) у місті Гадяч на Полтавщині у кіноконцертному залі "Дружба" з Концертом "Душі людської два крила - рушник і пісня" дарували глядачам своє тепло студенти і викладачі Гадяцького училища культури ім. І. П. Котляревського (директор - заслужений працівник культури України А. М. Нісменчук).Ще одне мистецьке свято відбулось 30 березня у приміщенні Гадяцького училища культури: обласні конкурси учнів мистецьких та загальноосвітніх навчальних закладів: "Джерела надії" (народно-сценічного танцю), "Барви рідної природи" (образотворчого мистецтва), "Душі пісенної криниця" (виконавців пісень), "Поетична зірка" (читців).

За пропозицією Голови Полтавської обласної організації Національної Всеукраїнської музичної Спілки - народного артиста України Германа Юрченка на фестиваль був запрошений соліст Львівської Національної музичної академії ім. М.В.Лисенка, лауреат Міжнародного конкурсу ім. М.В.Лисенка - Сергій Григоренко (фортепіано). Його концерт з успіхом пройшов 28 березня у великій залі Полтавського музичного училища.

Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації (начальник - Г. І. Фасій) підтримало пропозицію Полтавського обласного осередку Національної Спілки композиторів України і були запрошені почесні гості фестивалю - народна артистка України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, кавалер орденів Святої Варвари, княгині Ольги, князя Володимира, член-кореспондент Академії мистецтв України, професор Національної музичної академії України - композитор Леся Дичко, а також диригент, праправнук і повний тезка композитора - заслужений діяч мистецтв України Микола Лисенко (його запросив диригент і композитор - народний артист України Віталій Скакун).

Полтавська паляниця для Лесі ДИЧКОЗаключний день фестивалю залишив особливі враження: спілкування з визнаною у світі жінкою-композитором, хвилююча "Творча зустріч з Лесею Дичко", що відбулася 30 березня у Великій залі Полтавського музичного училища. Тут прозвучали твори видатної мисткині у майстерному виконанні гостей з Києва - лауреата міжнародних конкурсів і фестивалів Ірини Білової (контральто), Тетяни Зобенько (сопрано), концертмейстера Наталії Королько - були виконані цикли "Духовна музика", "Пейзажі", "Настрої". У виконанні випускниці Полтавського музичного училища, викладача ДМШ №1 - Олени Матвієнко прозвучали частини циклу для фортепіано "Дзвони Арагону" (Іспанські фрески). Глядачі змогли з більшими подробицями ознайомитися з творчістю Лесі Дичко у фільмі, що був продемонстрований на зустрічі, а також задати композитору свої питання.

Вітали в цей же день у музичному училищі і праправнука нашого знаменитого класика - диригента Миколу Віталійовича Лисенка.

А у вечірній час наступив найурочистіший момент фестивалю - Концерт симфонічного оркестру Полтавського академічного обласного музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя (художній керівник і головний диригент - народний артист України - Віталій Скакун). 

Праправнук М.В.Лисенка на зустрічі в музичному училищіВ концерті прозвучали твори Миколи Лисенка - Увертюра до опери "Тарас Бульба" та "Юнацька симфонія" (цей твір вперше прозвучав в Полтаві) - диригував праправнук - Микола Лисенко. У першому відділенні концерту відбулась також прем'єра - перше виконання лірико-драматичної, філософської Симфонії №3 "Сповідь" Тамари Оскоменко-Парулава за участю хору "Гілея".

Друге відділення майже повністю було віддане творам Лесі Дичко. Розпочав програму лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів і фестивалів Камерний хор "Гілея" (художній керівник і головний диригент - Леонід Журавський, хормейстер-диригент - Ганна Куриленко, арт-директор - Світлана Гогохія). Проникливо прозвучали частини із "Урочистої літургії" - "Святий Боже" і "Отче наш". Підкорила слухачів своїм сопрано Тетяна Зобенько - з оркестром  прозвучав цикл "Настрої" (на слова Л. Українки і М. Палажченка). А струнною групою оркестру з ударними  були виконані імпресіоністичні і вишукані "Французькі враження". Оркестрові фрески були створені під враженням французьких замків, архітектура яких вразила композитора і надихнула на створення цього твору.

У заключному номері концерту прозвучали дві частини із оркестрової сюїти "Енеїда" (Гопак і Фінал) за І.Котляревським Віталія Скакуна - його творчість вперше презентували перед полтавською публікою, як члена Національної Спілки композиторів України. До того, музика Віталія Скакуна стала частиною своєрідної музичної арки - тема козацтва в увертюрі "Тарас Бульба" і ця ж тема у останньому творі концерту.

Привернули увагу любителів музики і професіоналів лекція "Нові сторінки біографії Артемія Веделя", що була блискуче проведена у Полтавському Національному педагогічному університеті ім. В. Г. Короленка 29 березня мистецтвознавцем Євгеном Махновцем. А для музичної спільноти Зінькова і Гадяча залишились незабутніми зустрічі з композитором Лесею Дичко, її виконавцями, лектором, що відбулися 31 березня. Про своє полтавське коріння композитор Леся Дичко завжди пам'ятає і підкреслює, що багато чого у її творчості від пращурів з Опішні і Зінькова. То ж пишаємося тим, що витоки і соковитої української літературної мови, і класичної літератури, і філософії, і театру, і музики беруть початок на Полтавській землі.

Після музичного, у Полтаві з 31 березня по 7 квітня пройшов УІ міжрегіональний театральний фестиваль "В гостях у Гоголя", а далі чекаємо ще один ювілей генія з Полтавщини - Григорія Сковороди, що ще раз доводить, що Полтавський край - унікальна скарбниця національної духовності. 


Композитор,
Голова Полтавського обласного осередку
Національної Спілки композиторів України


Тамара Оскоменко-Парулава