НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

06.06.2011




Однією з найбільших подій І Міжнародного фестивалю "Книжковий арсенал" стала презентація книжки "Дочекатися музики", яку випустило у світ відоме своїм інтелектуальним і культурологічним спрямуванням київське видавництво "ДУХ І ЛІТЕРА". Автором цієї книги є Валентин СИЛЬВЕСТРОВ - український композитор, музика якого ще пів-століття тому вийшла за межі вітчизняної культури, і творчість якого багато в чому визначила шляхи сучасного розвитку світового музичного простору.

 
Композитор Валентин СильвестровКнига має підзаголовком - лекції-бесіди. В її основу покладений цикл публічних виступів, супроводжених музикою видатного Майстра перед велелюдною аудиторією. Автором ідеї і організатором цих зустрічей є молодший колега Валентина Сильвестрова, відомий український композитор Сергій ПІЛЮТИКОВ. У цих бесідах-лекціях він бачить, за його ж словами, своєрідне продовження лекцій в Платонівській академії і бесід Сократа із своїми учнями, які античний філософ проводив в усній формі. Пропозиція видати книгу за матеріалами зустрічей Валентина Сильвестрова належить директору видавництва "ДУХ І ЛІТЕРА" Костянтину СІГОВУ. Літературним інтерпретатором цих бесід є редактор Алла ВАЙСБЕНД.

Минулорічне, російськомовне видання книги "Дождаться музыки", накладом у півтори тисячі екземплярів, розійшлося блискавично. Вдруге, цього року вона вийшла українською мовою. Автором перекладу є Валерія Богуславська, якій належать україномовні поезії Байрона, Цвєтаєвої, Тарковського, Емілі Дікінсон, багатьох єврейських поетів. 

Жанр книги Валентина Сильвестрова не вкладається в жоден з відомих друкованих форматів про мистецтво. На моє запитання Костянтину Сігова про те, як він визначив би жанр цієї книги, пан Сігов відповів: "Я сказав би, що це нові Діалоги Платона, але в нашому часі і просторі про музику та про нову філософію Людини. Думаю, що це нова антропологія, нове розуміння спілкування в музиці і через музику. В цьому плані автора, безумовно, можна назвати і філософом, і тим мислителем, який розвиває філософію й музику майбутнього". Одна з присутніх по-своєму визначила цей жанр: "Книга, яку читаєш і чуєш музику". До речі, обидва видання доповнені диском з музикою Валентина Сильвестрова. 

Презентація, яка тривала близько трьох годин і зібрала кілька сотень представників різних поколінь, різних професій, перетворилася на зустріч людей, спраглих до спілкування, до бесід про музику, поезію, творчість, філософію. І кожна з відповідей композитора ставала предметом окремої бесіди. Скажімо запитання пані Лариси ІВШИНОЇ про музичні уподобання українського вченого Сергія Кримського, Валентин Сильвестров перевів у площину розмови про нерозривність музики і філософії. А на питання про співвідношення національного і загальнолюдського у мистецтві навів слова Тараса Шевченка "Садок вишневий коло хати", що є, на думку композитора, українською метафорою Раю - метафору, яку неможливо передати іншою мовою. 

Грає ансамбль "РИКОШЕТ"Кульмінаційним моментом презентації-бесіди стало звучання музики Валентина Сильвестрова -  сповільненої, стишеної, заворожуючої, яка переносить в інший світ і змушує зупинитися і вслухатися в народження божественної мелодії. Сильвестрівські пісні без слів, серенади, багателі, мелодії миттєвостей звучали у виконанні чудових музикантів Ансамблю "Рикошет" (художній керівник С.Пілютиков). Завершив цю зустріч сам композитор, який підійшов до рояля і зіграв свою "Весінню пастораль". Це була, во істину, озвучена філософія Валентина Сильвестрова. 
Вражені і вдячні слухачі, які бажали отримати підписану автором книгу, вилаштувались у довгу чергу.

 Леся Олійник
Фото - Костянтин Гришин, "День"