НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

04.07.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (червень 2024). Під шаленим, злочинним натиском ворога Україна стоїть насмерть. Кожний українець на своєму місці робить максимум можливого для перемоги. Постійно долучається до цієї боротьби українська композиторська спільнота, кожний митець працює на перемогу, відстоюючи волелюбність та національну ідентичність нашої багатоскладової музичної  »»»



06.06.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (травень 2024). Українські композитори і музиканти продовжують утримувати передові мистецькі позиції на фронті боротьби за вільний розвиток і торжество національної культури. Музика, що народжується в Україні, все переможніше крокує світом, викликаючи захват у зарубіжних слухачів. Звісно, перше  »»»



02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



Всі новини »

КАБАЧЕНКО ОЛЕКСАНДР ПЕТРОВИЧ




Композитор



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія




Народився 9 липня 1960 року у м. Миколаїв.

     З 1971 по 1978 рік навчався у Московському суворовському військово-музичному училищу по класу фагота.1983 року закінчив військово-диригентський факультет  Московської державної двічі ордена Леніна консерваторії імені П. І. Чайковського (класи професорів А. Мішурина – оркестрове диригування, С. Ганичева – інструментовка, А. Арніцанса – фагот).

     По завершені навчання з 1983 по 1992 рр. О. П. Кабаченко працює диригентом військових оркестрів в Туркменській радянській соціалістичній республіці (нині Туркменістан), Німецькій демократичній республіці (нині Федеративна республіка Німеччини).

    З 1990-х рр. він працює в Україні диригентом військових духових оркестрів, в т.ч. у м. Яворів (Львівська область, 1992 – 1993 рр.), начальником оркестру штабу Прикарпатського військового округу Західного оперативного командування (м. Львів, 1993 – 1998 рр.), диригентом Зразково-показового оркестру Міністерства оборони і оркестру Почесної варти України (м. Київ, 1998 – 2002 рр.), диригентом, аранжувальником і композитором Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України (м. Київ, 2002 – 2009 рр.). З 2012 р. працює в Одеському муніципальному симфонічному і духовому оркестрах композитором та аранжувальником.

    Перебуваючи на цих посадах О. П. Кабаченко гастролював різними країнами світу, в т.ч. Австрії, Бельгії, Данії, Китаї, Нідерландах, Німеччині, Туреччині, Угорщині та ін., а також в Естонії, Узбекистані, Казахстані, Польщі, Білорусі. Твори О. П. Кабаченка увійшли в репертуар різних колективів, солістів, ансамблістів. Так, його Симфонія для духового оркестру звучала в Нідерландах, Данії, Україні (мм. Львів, Київ). В 1998 р. в Києві відбувся авторський концерт О. П. Кабаченка «Весняні сурми».

Почесні звання й нагороди:

Лауреат Першої премії конкурсу військових диригентів у м. Львові (Україна), 1994 р.;
Заслужений діяч мистецтв України (2006 р);
Ювілейні радянські та українські медалі і за вислугу років;

Член Національної спілки композиторів України з 2015 р.




Творчий доробок


     В композиторському доробку Олександра Кабаченка твори різних напрямів, стилів, жанрів. У співавторстві з Д. Ж. Антонюком він створював українську ритуальну оркестрово-духову музику для Почесної варти президента України: «Величальна» – для доповіді президенту під час військового параду, зустрічний марш «Президентський» та ін.

    О. П. Кабаченко написав ряд урочистих п’єс для концертного призначення: «Святкова», «Гуцульський вступ», марш «Семен» до 100-річчя з дня народження відомого військового диригента й композитора Семена Чернецького та ін.

    Значне місце в творчості О. П. Кабаченка посідають твори для духового оркестру: увертюра «Главное, ребята, сердцем не стареть» на теми пісень Р. Паулса і О. Пахмутової (1979 р.), п’єса "Спогади про Кіото» (для двох флейт та духового оркестру; 1983 р.), цикл «Східна сюїта» (на тему Х. Тізола «Караван», 1990 р.; друга редакція в перекладі для симфонічного оркестру), «Симфонія» (у 4-х частинах, 1995 р.; друга редакція в перекладі для симфонічного оркестру), дивертисмент «Подоляночка» (на теми українських народних пісень; 1996 р.), концертна п’єса «Прощавай» (пам’яті А.Остапенка для кларнета і духового оркестру, або альта з квінтетом струнних, 2011 р.; друга редакція для симфонічного оркестру і тенор-саксофона).

     В композиторському доробку О. П. Кабаченка представлені п’єси для фортепіано («Прелюдія», «Quodlibet»), пісні «Знову» (слова Олени Калиновської, 1998 р., для сопрано і духового оркестру; друга редакція з фонограмою А. Остапенко), «Пам’ять перемоги» (слова Володимира Кабаченка, 2004 р., для баритона, хору та симфонічного оркестру).

    О. П. Кабаченко автор музики до телесеріалу «Юнкери» (2002 р., режисер І. Черницький), саунд-треків дитячої вистави для «Диснейленду» м. Сеул (Південна Корея, 2003 р.), аранжувальник першого концертного виступу симфонічного оркестру «Ренесанс» з відомим фронтменом В. Вакарчуком і гуртом «Океан Ельзи».

    В творчій діяльності О. П. Кабаченка значне місце посідає аранжування музики для різних виконавських складів та співпраця в цьому напрямку з багатьма музичними колективами, зокрема, Президентськими оркестрами України та інших країн, відомими диригентами, діячами мистецтв, артистами, в т. ч. В. Сіренком, О. Горностаєм, О. Барвінським, І. Гамкало, Тіною Кароль, К. Московичем, Ж. Боднарук, П. Дворським, В. Степовою, Петром і Павлом Приймаками, О. Пономарьовим, Т. Піскарьовою, Й. Кобзоном, Т. Гвардцителі, вокальним квартетом "Гетьман", вокальним секстетом «Джаз-Екс», музичними колективами представників української церкви у діаспорі (США) та ін.



Контакти:


КАБАЧЕНКО ОЛЕКСАНДР ПЕТРОВИЧ
Центральний проспект 155 кв.42 ,
Миколаїв
54055

Тел. (+38096)3323443