НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.01.2024

Українські композитори на культурному фронті
(грудень 2023)

            На самому початку грудня вже 37 років поспіль у місті Коломия відбувається Фестиваль імені Анатолія Кос-Анатольського. Він був заснований за ініціативи тоді ще зовсім молодого і дуже талановитого композитора і піаніста, патріота свого рідного міста і палкого популяризатора національної  музичної культури Олександра Козаренка, який і став першим музичним директором нового українського фестивалю. Поступово фестиваль, керований Олександром Козаренком,  набув міжнародного розголосу, на ньому побували видатні діячі та знані виконавці з усієї України та інших країн. Так було достойно вшановано імя композитора Кос-Анатольського і підкреслено його значення для розвитку української музичної культури. В цьому році фестиваль був особливим, адже він вперше відбувся без Олександра Козаренка, який пішов від нас 21 березня  2023 року. Вдячні коломийчани  присвоїли ім’я композитора Коломийській філармонії та включили до програми фестивалю спеціальний концерт з творів О. Козаренка, присвячений його памяті. З цим концертом спеціально прибула до Коломиї зі столиці Liatoshynskyi Capella Orchestra Національного будинку музики під орудою Богдана Пліша. Відомий столичний колектив багато років плідно співпрацював з Олександром Козаренком, постійно виконував його твори і не міг не відгукнутися і не приєднатися до його вшанування. Концерт відбувся 2 грудня 2023 і носив назву  «Concerto Rutheno» ( за одним з найвідоміших творів композитора).  Концерт, що включав кращі композиції майстра, з великим успіхом пройшов у Коломийській філармонії імені Олександра Козаренка. «Бережемо пам’ять про видатних митців з Коломиї  попри все! Саме тому, які б не були обставини, щороку у нашому місті відбувався і відбуватиметься  Фестиваль імені Анатолія Кос-Анатольського» – ці слова міського голови Богдана Станіславського засвідчують ставлення до національної культурної спадщини та її широкої популяризації.

Вельми помітною культурною подією грудня стала українська прем’єра сучасної опери для дітей та дорослих відомого  польського композитора, піаніста-імпровізатора та музичного діяча Єжи Корновіча «Родинний альбом» для сопрано, контратенора, струнного оркестру та відеопроєкції. Загострюємо на цьому увагу ще й тому, що зазначена прем’єра за домовленістю з автором  була зініційована та мала відбутися на ХХХІУ Міжнародному фестивалі «Київ Музик Фест-2023» на початку жовтня, але з незалежних від фестивалю причин  перенесена на кінець року, і нарешті українська публіка отримала довгоочікуване. Прем’єрні концертні постановки відбулися 8 та 10 грудня 2023 у Національній філармонії України та Львівській національній філармонії імені Мирослава Скорика. Суттєво, що опера іде в українському перекладі (Тетяна Коротун). Це дозволяє без проблем зануритися у глибоку історію для дітей, батьків, , бабусь  і дідусів, в якій акцентується цінність родинного минулого кожного з нас з осягненням історії та сучасних реалій. Як підкреслює композитор, «ні дитинство, ні  дорослість не є простором  щастя, а простором захоплення і здивування. І жадібності до постійного пізнання себе і реальності. Читаючи альбом, герої відкривають для себе родинне минуле, яке також є універсальною історією». Музика опери доступна і яскрава, разом з тим в ній присутні художня вишуканість та багато професіональних тонкощів, які здатні задовольнити найвибагливіший смак. Виконавці – Національний ансамбль солістів «Київська камерата», диригентка – Наталія Стець. Дуже гарно виявили себе і як співаки, і як актори молоді солісти Анастасія Поважна (сопрано) та Станіслав Цема (контратенор). Останній ще навчається у Одеській музичній академії ім. А.В.Нежданової, але завдяки  потужному унікальному голосу та неабиякому артистизму викликав особливе захоплення публіки як у Києві, так і у Львові. Молода режисерка спектаклю Марина Рижова, що вже має досвід українських та зарубіжних постановок, зуміла знайти цікаве сценічне вирішення цієї концертної імпрези. Ми щиро раді привітати нашого колегу, багаторічного Голову Спілки композиторів Польщі, а з з 2016 року Директора Міжнародного фестивалю «Варшавська осінь» Єжи Корновіча зі справжнім успіхом в Україні! Сподіваємося на творчу співпрацю заради збереження високих духовних цінностей.  

З вагомою творчою перемогою слід привітати також одного з найталановитіших українських сучасних композиторів Івана Небесного – 2, 3, 7 та 8 грудня 2023 у Львівській національній опері відбувалася світова прем’єра його балету «Тіні забутих предків» за повістю Михайла Коцюбинського (лібрето Василя Вовкуна). Треба бути відважною людиною, щоб вступити у своєрідне мистецьке змагання зі своїм  незабутнім вчителем Мирославом Скориком, що, як відомо, створив геніальну музику до фільму С.Параджанова «Тіні забутих предків». Проте  Іван Небесний зміг піти іншим шляхом, зачарувавши публіку хвилюючим мелосом, що не може не спиратися на гуцульську ідентичність, але, разом з тим, піднімається до висот філософських узагальнень і вираження в музиці кардинальних понять добра і зла та втілення нездоланної сили кохання.Багато хто з дослідників та шанувальників творчості  композитора полюбляють підкреслювати співзвучність його музики з прізвищем митця. Дійсно, лірична лінія балету, пов’язана з образами Івана та Марічки, втілює цю небесну чистоту як уособлення духовного ідеалу. Над модерною постановкою балету працював міжнародний колектив: український хореограф Артем Шошин, литовський художник-сценограф Арвідас Буйнаускас, художник по костюмах Наталія Міщенко, оркестр  Львівської опери під орудою диригента Юрія Бервецького. І кожний у своїй художній трактовці та у розумінні загальної концепції театрального дійства відштовхувався насамперед від космосу музики Івана Небесного.

Композитор – професія публічна, митець не може писати в стіл, і можливість реалізувати себе невід’ємна від бажання поділитися своїм внутрішнім світом з усіма, принаймні з тими, хто не уявляє життя без музики. Композитор Дмитро Ареф’єв, досягнувши 40-річчя, вирішив вчинити саме так і підготував Авторський концерт зі своїх камерних творів різних років ( від 2006 до 2022) у виконанні першокласних музикантів. Цей своєрідний творчий автопортрет був репрезентований 15 грудня 2023 у Колонному залі Національної філармонії України, і зібрав як друзів і колег композитора, так і просто шанувальників камерної музики, яка постала у найрізноманітніших інструментальних варіантах – від соло (Сонатина для фортепіано) через камерні дуети (Прелюдування для кларнета та віолончелі, Присвята для скрипки та фортепіано, Експромт для скрипки та віолончелі) та тріо (Le temps gui rest для скрипки, контрабасу та фортепіано, Увертюра для труби, віолончелі і фортепіано) – до оригінального за складом  інструментального квінтету (Enjoi the ride для скрипки, віолончелі, гобою, тромбона та фортепіано) та цілого камерного оркестру (Музика, Варіації, Finale для фортепіано та струнного оркестру). Концерт вийшов стильним, з певною, внутрішньо виваженою, лірично-стриманою атмосферою, зі своїм мелодичним профілем, м’яким загальним колоритом – власне, змальований автопортрет вдався і публіці сподобався. Безперечно, дуже важливу роль у створенні такої звукової палітри відіграли блискучі солісти Києва (їх було 16 рівно майстерних) та Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під орудою Олега Маринченка. Композитор всім їм щиро подякував, а також в кінці концерту звернувся зі словами глибокої вдячності  до свого педагога, професора Ігоря Щербакова.

За доброю традицією в кінці року відбувається урочисте вручення мистецьких премій за творчі досягнення в різних галузях літератури та мистецтва. В цьому році церемонія вручення  пройшла 21 грудня в Міністерстві культури та інформаційної політики України за участі всіх лауреатів, голів комітетів з присудження премій, офіційних осіб Міністерства та Державного агентства з питань мистецтва та мистецької освіти. У сфері музичного мистецтва існують чотири премії, і кожною з них були відзначені композитори-члени Національної Спілки композиторів України.

Премію імені М.В.Лисенка у номінації «за видатні досягнення у професійній композиторській творчості» отримав композитор, заслужений діяч мистецтв України Геннадій САСЬКО – за хоровий концерт «Веснонько, весна» для мішаного хору та солістки на вірші Максима Рильського. А у номінації «за видатні досягнення у професійному  виконавському мистецтві» цією премією був відзначений скрипаль Назарій ПИЛАТЮК – за концертну програму «In Memoriam». Памяті Мирослава Скорика». Дипломи лауреатів вручала митцям голова комітету з присудження Премії імені М.В.Лисенка композиторка, народна артистка України Леся Дичко.

Премію імені Б.М.Лятошинського за видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості за напрямом «окремий твір» отримав композитор, заслужений діяч мистецтв України Ігор ЩЕРБАКОВ – за ораторію «Великого бажайте» на тексти «Заповіту» патріарха Йосипа Сліпого та канонічні тексти.
Ігор Щербаков та голова комітету з присудження Премії ім. Б.М.Лятошинського композиторка, заслужена діячка мистецтв України Кармела Цепколенко взяли участь у церемонії в режимі 
online.

Премією імені Л.М.Ревуцького, яка присуджується за досягнення молодих композиторів і виконавців у сфері  професійного композиторського та виконавського мистецтв, були відзначені: композиторка Рената СОКАЧИК – за твори «Речитатив» для скрипки соло, «Сorali sbagliati» «Неправильні хорали» для струнного оркестру та Дві мініатюри на норвезькі теми для струнного оркестру; та виконавиця-флейтистка Наталія КОЖУШКО-МАКСИМІВ – за концертні програми останніх трьох років. Дипломи лауреатів вручав голова з присудження Премії імені Л.М.Ревуцького композитор і піаніст, лауреат мистецьких премій Олег Безбородько.

Премія імені В.С.Косенка за видатні досягнення  у сфері професійної композиторської творчості для дітей та юнацтва була присуджена композитору, заслуженому діячеві мистецтв України Миколі ЛАСТОВЕЦЬКОМУ – твори: «Десять мелодій легеньких для віртуозів маленьких»,  «Дві ліричні рок-балади», «Два Basso ostinato», «15 маленьких старовинних вальсів» (5-й зошит «Фортепіанні п’єси для дітей та юнацтва»; збірник пісень для дитячого хору на слова українських поетів «Кожна квітка – пісня України».

Щиро вітаємо наших шановних колег з високою оцінкою їх композиторської та виконавської праці! Бажаємо творчого натхнення і нових мистецьких перемог!

Українські композитори перебувають у активному творчому  тонусі і кожним днем своєї діяльності доводять, що сучасне національне музичне мистецтво, як і вся наша українська культура з її славетною історією, живуть і бурхливо розвиваються . Цьому ніколи не завадять варварські атаки ворогів, якими б несамовитими вони не були. Віримо у Збройні сили України, у незламну волю кожного українця на шляху до перемоги. Тримаймося!
З прийдешнім Новим 2024 роком!

                                                                                                   Т.Н.