НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

04.09.2023

                       

                         
       УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ
                                НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ  
                                              (серпень 2023)


В тривожні дні воєнного спротиву, коли атаки ворога не припиняються і намагаються зламати нашу волю, музика підіймає дух людей, даруючи силу і надію. Цей процес безперервний, і українські композитори разом  з виконавцями не залишають своїх позицій ні на день, ні на мить, адже справжня творчість – це поняття безкінечне. Невипадково в цьому році практично не було перерви між концертними сезонами, і кінець сезону плавно перейшов у початок нового. Згадаємо найбільш вагомі  події серпня за участі музики українських композиторів.

Одним з найяскравіших музичних вечорів став концерт Національного симфонічного оркестру України 18 серпня 2023,  де виконувалася Симфонія №2 Бориса Лятошинського – знаковий твір композитора, написаний у 1936-1940 рр., який став відображенням жорстоких реалій тоталітарної епохи і долі митця в ній.  Трактування Володимира Сіренка сягнуло висот максимальної емоційності й вразило слухачів своєю довершеністю. Так само диригент разом з солістом Станіславом Гумінюком змогли знайти зовсім нове звучання  світового шедевру – Концерту для фортепіано з оркестром №4 Бетховена, переконливо продемонструвавши художню багатомірність безсмертної класики.  Поєднання в одному концерті двох композиторів- велетнів вийшло дуже органічним, і ще раз підкреслило надвисокий рівень нашої національної симфонічної спадщини.

Надзвичайно значущим компонентом стала музика українських сучасних композиторів на цьогорічному Фестивалі високого мистецтва Bouguet Kyiv Staige.  Без сумніву, центральна музична подія фестивалю – День музики Валентина Сильвестрова 19 серпня 2023. Відбулося 4 мистецькі акції, серед яких особливо виділився Концерт Камерного хору «Київ» у Софійському соборі  з програмою «Давидові псалми» (1922, премєрне виконання). Загальновідомо, що цей колектив – неперевершений виконавець хорової музики Сильвестрова. Ось і на цей раз прочитання духовної музики композитора ( сім хорів на тексти різноманітних псалмів та три духовних піснеспіви) у стінах нашої національної святині перетворилося на справжнє  сакральне чудо і сприймалося як наше загальне моління за Україну, за її майбутнє. Заглибленим і витонченим, з безліччю емоційних нюансів поетичного прочитання, сприймався концерт вокальної лірики Сильвестрова на вірші українських поетів «Скажу : «Україна»».   У виконанні Інни Галатенко та Олега Безбородька прозвучали  цикли та окремі композиції   на поезію Т.Севернюк, П.Тичини, В.Сосюри, І.Франка, В.Свидзинського. Їх генеральна ідея – відданість Україні і любов до всього, що з нею пов’язано. Власне, саме це було виразно підсумовано  у прем’єрному виконанні твору «Любіть Україну» на вірші Володимира Сосюри. Слід зазначити, співачка І.Галатенко та піаніст  О.Безбородько – улюблені виконавці В.Сильвестрова і невипадково мають репутацію першокласних інтерпретаторів його неповторної композиторської естетики. В цей день  у просторі Софійського заповідника можна було насолодитися також фортепіанною музикою Сильвестрова («Миттєвості» та «Багателі») у виконанні  Євгена Громова та стати свідком незвичайного електроакустичного перформансу «Ландшафти Сильвестрова» (проєкт Алли Загайкевич) як своєрідного досвіду перетинання та зближення різних художніх позицій з естетикою митця.

А на завершення фестивалю 20 серпня 2023 відбувся концерт, присвячений 30-річчю  Національного ансамблю солістів  «Київська камерата» та памяті його незмінного керівника Валерія Матюхіна (помер у травні 2023). Насправді історія цього колективу починалася ще в кінці 70-х років,  і створений він був за ініціативи Валерія Матюхіна та Правління Спілки композиторів України, яка в подальшому, вже у часи Незалежності, максимально сприяла перетворенню цього високопрофесійного ансамблю у державний колектив. В усі часи існування «Київської камерати»  основним пріоритетом її діяльності була максимально широка популяризація української сучасної музики, а Валерій Матюхін здобув славу одного  з найкращих її інтерпретаторів. Відданість національному мистецтву він зберіг до свого останнього часу. І невипадково програма цього концерту включила знакові твори найвідоміших українських композиторів – Олега Киви ( ІІІч. «Той сад» з  Камерної кантати №3 на вірші Павла Тичини), майстерні обробки українських народних пісень Анни Гаврилець («Засвічу свічу», «Гой, питалася княжа корона», «Ой до бору стежечка»). Безперечно, не міг не прозвучати легендарний твір  Євгена Станковича  Камерна симфонія №3 для флейти та струнних, який приніс світове визнання не лише композитору (симфонія увійшла до десятки найкращих творів світу 1985 року), але й «Камераті» як блискучому інтерпретатору цього шедевру. Звучали також музика незабутнього Олександра Козаренка (Concerto Rutheno для фортепіано з оркестром у перфектному виконанні Дмитра Таванця), «Тихі пісні» Валентина Сильвестрова, «Пори року» композитора і блискучого соліста «Камерати» Золтана Алмаші і, врешті, популярний і дуже темпераментний твір Володимира Зубицького – Концерт№1  для скрипки з оркестром  у віртуозному виконанні Богдани Півненко, яка нещодавно очолила Національний ансамбль солістів «Київська камерата». Сподіваємося, і надалі колектив буде блискучим адептом сучасного національного музичного мистецтва і з гордістю виконуватиме свою почесну місію. Композитори України мусять також подякувати фестивалю «Букет» за послідовну  пильну увагу до їх творчості.

День Незалежності – особливе свято для кожного українця. Київська організація Національної спілки композиторів України підготувала «Концерт української музики до дня Незалежності», який відбувся 22 серпня 2023 у Концертній залі КО НСКУ і отримав назву «Український Sacrum». Це був незвичний концерт, адже музика звучала в оточенні картин відомого українського  художника Сергія Позняка, який в роки війни написав  портрети наших бійців у фронтових умовах. На виконавців і слухачів дивилися  чудові світлі обличчя наших героїв, і в цьому виявилась дивовижна символіка – наче захисники нашої країни, нашого незалежного майбутнього прийшли, щоб побути серед нас і насолодитися високим мистецтвом. А звучала в цей день духовна музика М.Березовського, М.Леонтовича, Є. Геплюка у виконанні  Ансамблю солістів «Благовість», українські пісні у виконанні  Ансамблю «Свят-коло», фортепіанна музика Л.Ревуцького  та В.Степурка у виконанні знаних піаністів Людмили Марцевич та Романа Рєпки. Як завжди бурхливий прийом публіки супроводжував виступ Тріо бандуристок Українського радіо на чолі з Тетяною Маломуж, вони подарували слухачам пісенну лірику Лесі Дичко  та Ігоря  Поклада, заспівали низку українських народних пісень. Особливим фольклорним акцентом вечора стало знайомство з  юним музикантом Іваном Прудком, який колекціонує аутентичні народні інструменти, і він дуже вправно виконав на них Коломийки,обрядові та танцювальні народні мелодії. Своєрідною сакральною аркою, що об’єднала початок і кінець концерту, стала «Молитва» Миколи Лисенка («Боже, великий єдиний»), яку разом натхненно співали виконавці і слухачі. Дякуємо за співпрацю Національній Спілці художників України – нашому партнеру у багатьох заходах. Цінуємо підтримку Надзвичайного і Повноважного Посла В’єтнаму в Україні Нгуєна Хонг Тхач – великого прихильника музичного мистецтва.  Приємно відзначити, що після концерту було проведено благодійний збір коштів на користь Маріупольської школи мистецтв імені Архипа Куїнджі, в музичних заходах якої наші композитори неодноразово брали участь (зараз школа тимчасово базується  у Львові). Кошти передані Міжнародному благодійному фонду Національної Спілки художників України, який опікується цим мистецьким закладом.
  

З нагоди нашого Дня  Незалежності українська музика звучала у Берліні 21 та 24 серпня 2023. У знаменитому Концертхаусі відбувся Концерт Молодіжного симфонічного оркестру України під орудою Оксани Линів. Поряд з Симфонією №5 Бетховена до програми увійшли твори сучасних українських композиторів Богдани Фроляк  The Way» для симфонічного оркестру)  та Євгена Оркіна («Одеська рапсодія» для двох скрипок з оркестром). Публіка влаштувала овацію українським юним музикантам – талановитим представникам нашої культури і послам миру в своїх поїдках Європою.

А безпосередньо 24 серпня   на відкритому повітрі в садах палацу Шенгаузен в Берліні пройшла потужна мистецька акція за участі
Ukrainian Freedom Orchestra на чолі з канадською диригенткою Кері Лінн Вілсон. Поряд зі світовою класикою – Дев’ятою симфонією Бетховена та Увертюрою до опери «Сила долі» Верді звучал українська сучасна класика –  Другий скрипковий концерт Євгена Станковича (соліст – Валерій Соколов)  та широко виконувана у різних країнах світу «Мелодія» Мирослава Скорика – символ української незламності. На концерті, який зібрав величезну кількість публіки, був присутній Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

У ці ж дні музична громадськість України  згадувала незабутнього Олександра Козаренка – видатного композитора, піаніста, вченого, який народився 24 серпня 1963 року і, на превеликий жаль, не дожив до свого 60-річчя. 26 серпня 2023 у Національній філармонії України відбувся  концерт його пам’яті, підготовлений Liatoshynskyi Capella Національного будинку музики під орудою Богдана Пліша. З музикантами на той час  Національного будинку органної і камерної музики композитора здавна повязувала тісна творча дружба, адже багато премєр його творів було здійснено саме там. І свій ювілейний авторський  концерт він також планував доручити саме їм, кому безроздільно довіряв і на чию майстерність покладався.  Композитор  встиг скласти програму, до якої свідомо включив свої знакові твори, що стали етапними на його творчому шляху і принесли любов, пошану і заслужену популярність у вдячної публіки. В цей вечір звучала Ораторія «Страсті Господа Бога нашого Ісуса Христа» у десяти антифонах для хору, солістів, читця, органу і камерного оркестру. Це духовне кредо митця, що тепер стало його  заповітом і сприймається зараз як моління за Україну і за всіх, хто захищає її від підступного ворога. У другому відділі були виконані справжні перлини, створені композитором  для камерного оркестру та солістів. Завжди ефектно звучить його Sinfonia Estravaganza – своєрідний музичний автопортрет самого композитора – елегантного, несподіваного, темпераментного, дотепного, інколи парадоксального. Завжди  вражають глибинним зануренням у фольклорні джерела  «П’ять весільних ладкань з Покуття» для голосу і камерного оркестру, бездоганно, натхненно виконані Оксаною Нікітюк. У фіналі концерту публіка мала можливість насолодитися одним з найблискучіших творів О.Козаренка « Concerto Rutheno», що сприймається як  його освідчення в коханні любій Україні, яку він відчував усім серцем. Не можна не відзначити віртуозні чудеса, продемонстровані піаністом Дмитром  Таванцем у супроводі оркестру, досягнуту ними повну ідентичність  із звуковідтворенням на  народних інструментах. Цей же твір та інші композиції О.Козаренка було виконано 27 серпня 2023 в Одесі на Міжнародному фестивалі «Два дні й дві ночі нової музики» (про цей фестиваль мова піде нижче), багато з творів композитора буде звучати у жовтні на Міжнародному фестивалі «Київ Музик Фест-2023», у різноманітних концертах у Львові та інших містах України.  Впевнені, що музиці Олександра Козаренка судилося довге і щасливе життя.

Надзвичайно важливою подією стало повернення у музичне життя України Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва «Два дні й дві ночі нової музики». В минулому році через буремні реалії воєнного часу фестиваль не зміг відбутися. Нині незважаючи на масовані обстріли Одеси, на неможливість приїзду багатьох  іноземних учасників, на безліч організаційних складностей  28-й фестиваль все ж таки відбувся  26-27 серпня 2023. Його присвячено героїчній боротьбі українського народу проти російських загарбників. В його  програмі головне місце посідають твори українських композиторів, здебільшого написані під час війни, в яких відображено незламність та сила духу українців та наших збройних сил. Зважаючи на умови воєнного часу,  фестиваль був  дещо скорочений за часом, але тим не менше виконано порядку  50-ти творів, з них 10 світових премєр українських та зарубіжних композиторів. Фестиваль відбувався, як і завжди у Великій залі та на долі Одеської обласної філармонії. Розпочався  він традиційною вітальною промовою (у відеовідтворенні) Президента фестиваля Бернгарда Вульфа та Концертом «Українські мисткині зі своєю зброєю». Цей проєкт Кармели Цепколенко вже був успішно представлений у Києві на Міжнародному фестивалі «Київ Музик Фест-2022», а також у інших європейських країнах, але вперше нарешті прозвучав дома, в Одесі (виконавці –  Тетяна Муляр, Михайло Безчастний та Олександр Перепелиця). Нагадаємо, що в його програмі твори, народжені війною, – Кармели Цепколенко, Ганни Копійки, Асматі Чибалашвілі, Кіри Майденберг-Тодорової, Алли Загайкевич. Серед творів першого дня фестиваля виділимо також саме українську музику –  композиторів О.Безбородька, Г.Гаврилець, В.Івка, Є.Мілки, Ю.Гомельської, Ю.Іщенка, Б.Стронька  у виконанні дебютанток  фестивалю домристок  Аліни Прокопенко та Світлани Білоусової (Київ). Вони впоралися з дуже складною програмою та значно розширили уявлення слухачів про можливості домри та її  репертуар. Звернули на себе увагу міні-моно-опера Людмили Самодаєвої «Чудо війни» за поезією Г.Аполлінера, квінтет-фантазія Андрія Малінича «Спіритичні сеанси» для 2-х сопрано, перкусії та камерного ансамблю і, особливо, різноманітна й яскрава програма Ансамблю Senza Sforzando, до якої увійшли твори китайських, німецьких та українських композиторів (зокрема, Ю.Гомельської   та Вс.Сіренка). В цей же день була презентована виставка картин Володимира Уманенка «ВІЛЬНІ та ЛЮТІ», яка органічно увійшла у загальний мистецький контекст фестивалю. Другий  день «2Д2Н» відкрився щемливою темою – цілий блок був присвячений пам’яті багаторічного друга фестиваля, музика якого прикрасила його численні програми, людини, що не уявляла свого життя без цього щорічного свята найсучаснішої світової музики,   пам’яті Олександра Козаренка. Фестиваль вклонився своєму улюбленому автору по-своєму – публіці був представлений відеофільм, зроблений спеціально для «2Д2Н».  Це мелодрама О.Козаренка «Орестея» за трагедіями Есхіла (український переклад Андрія Содомора), Р.М.Рільке та О.Забужко для читців та камерного оркестру  у виконанні акторів Львівського академічного драматичного театру імені Лесі Українки ( режисер Ірина Волицька, диригент Назарій Яцьків). Імпреза справила велике враження, яке було ще підсилено наступним виконанням Concerto Rutheno у інтерпретації Симфонієта Senza Sforzando (диригент та артистичний директор Олександр Перепелиця). Окрема зустріч з цим музичним колективом відбулася у фіналі фестивалю, де молоді талановиті музиканти представили програму з творів Б.Сегіна, В.Рунчака, Б.Альворадо, К.Цепколенко та А.Мерхеля. В проміжку між такими ефектними початком та завершенням другого дня відбулося ще багато цікавих подій, серед яких не можемо не згадати одну, вельми характерну для макростилістики фестивалю – це Відео-Фантазія «Ритуальні танці» з проєкту «Технології травми» з залученням живопису, анімації, генеративної графіки, маппінгу та  електронної музики Асматі Чибалашвілі. Всіх , кого цікавлять програми у всіх деталях і з ексклюзивними подробицями відсилаємо  на сайт фестивалю. 

Р
адіємо, що фестиваль «Два дні й дві ночі нової музики»  живе  і активно розвивається, здійснюючи потужний культурний спротив в умовах рашистської  воєнної агресії. Ми всі, українські митці, стоїмо єдиним фронтом на своїх позиціях задля жаданої перемоги.
УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

                                                                                                                                                                                                                      Т.Н.