НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ДРАГАНЧУК (ГАРАСИМЮК) ВІКТОРІЯ МИКОЛАЇВНА

музикознавець

  

Народилася 25 червня 1974р. в м. Луцьку. Закінчила теоретичний (кл. викл. Тиможинського В.А.) і фортепіанний (кл.викл. Кармелюк Г.П.) відділи Луцького державного музичного училища (1993), теоретико-композиторський факультет Львівського вищого музичного інституту імені М.В.Лисенка за фахом "музикознавство" (кл. доктор мистецвознавства, проф. Кияновської Л.О., 1998), аспірантуру Волинського державного університету імені Лесі Українки (наук. кер. - доктор мистецвознавства, проф. Кияновська Л.О., 2001). Працювала в Луцькій дитячій музичній школі №2, Луцькому педагогічному училищі, Луцькому державному музичному училищі, Волинському державному училищі культури і мистецтв. З 2005 р. - доцент кафедри музично-теоретичних дисциплін Волинського державного університету імені Лесі Українки, заступник директора з навчальної роботи Інституту мистецтв ВДУ імені Лесі Українки. Кандидат мистецтвознавства (2004).Член Національної спілки композиторів України (2005).

Наукова діяльність В.Драганчук пов'язана з проблемами музичної психології (кандидатська дисертація на тему "Музика як фактор психокоригування: історичний, теоретичний і практичний аспекти", навчально-методичний посібник "Музична система психокоригування", наукові статті, виступи на конференціях, зокрема "Україна на межі тисячоліть. Етнос, нація, культура" (Київ), "Музичний твір як творчий процес" (Київ), "Професійна мистецька освіта: діалог традицій та інновацій" (Київ), міжнародний науковий круглий стіл "Україна - Австрія: історичні взаємини, економічні системи, проблеми освіти і виховання" (Луцьк) та ін.). Наукові розвідки В.Драганчук зумовлені необхідністю глибокого музикознавчого вивчення історичної ролі та природи музичного мистецтва, а також практичною потребою сучасного українського суспільства у синтезі здобутків світового музично-психологічного досвіду і специфіки національних духовних традицій. Саме фактор національного став орієнтиром і в роботі над докторською дисертацією на тему "Відображення національної ментальності в українській музичній культурі" (наук. кер. - доктор мистецвознавства, проф. Кияновська Л.О.).

В.Драганчук знають як помітного культурно-просвітницького діяча волинського краю. Про це свідчать як публікації в місцевій пресі (відгуки про культурно-мистецькі заходи, творчі портрети діячів мистецтва Волині та ін.), так і участь в організації та проведенні академічних мистецьких заходів - тематичних концертів (вечора-концерту, присвяченого І.Стравінському як композитору, що певний час жив і працював на Волині (2001) та ін.), щорічних обласних конкурсів виконавців, мистецьких семінарів-практикумів тощо. Вагомою є діяльність В.Драганчук як лектора-музикознавця (акція "Мистецтво молоді Волині: шляхами професійного становлення" (2003-2004) та ін.).

 

ПУБЛІКАЦІЇ

  • Константи сприйняття у діалозі "композитор - виконавець - слухач" (на прикладі мелодико-інтонаційних і ладових факторів) // Теоретичні та практичні питання культурології: Зб. наук. статей. - Вип. 12. - Мелітополь, 2002. - С. 26 - 37.
  • Музика і реципієнт: всезагальність діалогу // Діалог культур: Україна у світовому контексті. Мистецтво і освіта: Зб. наук. праць. - Вип. 6. - Львів, 2001. - С. 21 - 29.
  • Музичний твір: проблема впливу на реципієнта // Науковий вісник Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського. - Вип. 21. - Музичний твір як творчий процес. - К., 2002. - С. 59-69.
  • Просторовість та синестезійність у музиці на прикладі "Карпатського концерту" М.Скорика // Наукові збірки Львівської державної музичної академії ім. М.В.Лисенка. - Вип. 5. - Muzyka Galiciana.- Т. VI: Зб. статей. - Львів, 2001. - С. 233-239.
  • Історія музикотерапії як підґрунтя нових психолого-педагогічних систем // Проблеми педагогічних технологій: Зб. наук. праць. - Вип. 3. - Луцьк, 2000. - С.10-17.
  • Концепції катарсису у процесі їх історичного розвитку // Науковий вісник ВДУ. Серія "Історичні науки": Зб. наук. праць. - Вип. 3. / Волинський державний університет ім. Лесі Українки. - Луцьк, 2000. -- С. 188-193.
  • Пролонґоване сприйняття музики як художнє моделювання емоційно-етичних параметрів підлітка // Проблеми педагогічних технологій: Зб. наук. праць. - Вип. 4. - Луцьк, 2000. - С.142-151.
  • До питання нейродинамічних та психоґенних факторів у процесі музичного сприйняття // Україна на межі тисячоліть: етнос, нація, культура: Доповіді та повідомлення. - Кн.1-2 / Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України. - К., 2000. - С. 424-444.
  • Апробація методів і форм психокоригуючої дії музики у вихованні дітей вікової категорії 5-6 років // Тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції "Професійна мистецька освіта: діалог традицій та інновацій". - К., 2000. - С. 129-130.
  • Психофізіологічні аспекти музичного мистецтва та його впливу // IV Міжнародний конгрес україністів. Етнологія. Фольклористика: Доповіді та повідомлення. - Кн. 1 / Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України. - Одеса - Київ, 2001.- С. 324-327.
  • Система музичного психокоригуючого впливу // Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика: Зб. наук. праць (Тези доповіді, виголошеної під час роботи Міжнародного круглого столу "Україна - Австрія: історичні взаємини, економічні системи, розвиток науки, проблеми освіти і виховання" (Луцьк, 2000)( / НАНУ, Інститут історії України. - Вип. 4. - К., 2001. - С. 378-381.
  • Триптих В.Тиможинського "Світ, розглянутий по частинах" на вірші українських поетів ХVІІ століття в контексті дослідження проявів національної ментальності в музиці // /Вісник Львівського університету. - Вип. 4 - 2004. - С.77-85.

Контакти:

Драганчук Вікторія Миколаївна
Пр. Волі, буд. 39, кв. 6; м. Луцьк; Волинська обл.; Україна 43010
Тел. дом. (03322) 4-18-68
Тел. роб. (0332) 72-24-92; (03322) 2-70-24