НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.11.2008

 

 

На сцену Національної опери України повернувся балет Євгена СТАНКОВИЧА "Ніч перед Різдвом"(лібрето Олександра Белінського та Віктора Литвинова за мотивами творів Миколи Гоголя). 

Прем"єра оновленої вистави відбулася 30 та 31 жовтня 2008 р. і пройшла з великим успіхом. Образна пластика М.Гоголя - з соковитими жанровими сценами, фантастичними образами українського фольклору, із зворушливою лірикою любовних переживань - надзвичайно близька Є.СТАНКОВИЧУ(невипадково Гоголь - його улюблений письменник). Створивши балет у 1992 р., Є.СТАНКОВИЧ використав незвичний жанровий різновид - балет-пастиччіо, що дозволило полістилістично об"єднати як в музиці, так і в хореографії різні художні шари - від відвертого гротеску, пародії - до тонкої натхненної лірики. 

Цей принцип залишився і у новій постановці, але зараз у ній більш підкреслений фантазійно-іронічний елемент (жанр тепер визначається як балет-фантазія). У зв"язку з цим багато змін внесено у хореографічне вирішення (балетмейстер-постановник В.Литвинов) - воно значно осучаснено новими складними елементами на рівні найновіших знахідок балетного танцю і зорієнтовано на високі технічні можливості нового покоління танцівників. Слід відзначити виконавців першого прем"єрного дня - Тетяну Лозову(Оксана), Ігоря Буличова(Вакула), Тетяну Андрієву(Солоха), Сергія Тихого(Чорт), Дмитра Клявіна(Голова) та ін. 

Буклет балету Завдяки сценографічному втіленню (художник-постановник М.Левицька) балет вийшов яскравим, видовищним, казково-піднесенним. Весь саркастично-гумористичний компонент з його дотепною національною ментальністю зосереджений, насамперед, в музиці, за якою йде пластичне прочитання. 

Для створення загального образу українського Різдва композитор звернувся до народних "Щедрика" та "Радуйся, земле", які є міцним інтонаційно-смисловим фундаментом всього балету. Партитура балету зроблена майстерно, із властивим композитору блиском. І в тому, що вона була у всьому своєму багатстві донесена слухачеві - величезна заслуга оперного оркестру під орудою Алліна Власенка. 

Публіка сприйняла балет дуже тепло та емоційно. Можна сказати, що це вистава для сімейного відвідування, адже світ Гоголя здатний зачарувати всіх - і дітей, і дорослих. Вітаючи Євгена СТАНКОВИЧА з блискучою прем"єрою, сподіваємося на довге і щасливе життя балету на сценах України, тим більше, що 2009 рік - рік відзначення 200-річчя від дня народження М.В.Гоголя.