НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

02.06.2022



УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ

Продовжуються активні дії українських композиторів і виконавців на культурному фронті.  Своєю мужньою позицією,своїми творами, що звучать у ці тривожні дні в Україні і не в Україні, наші митці роблять внесок  у великий загальний рух народу України  до Перемоги. Серед багатьох творчих акцій травня 2022:


1 травня – Українська симфонічна музика прийшла з місією миру до Італії у казкове місто Венеція. Концерт  Національного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренка у театрі Ла Феніче так і називався «Музика для миру». Італійські слухачі вперше почули Симфонію №3 «Мир переможе війну» Бориса Лятошинського, Другий концерт для скрипки з оркестром Євгена Станковича (соліст – Дмитро Ткаченко) та взірець української непереможної ментальності Увертюру до «Тараса Бульби» Миколи Лисенка. Італійська преса відзначила унікальність та надзвичайно високий мистецький рівень цих творів та їх виконання. 


З травня – у поминальний день Радуниці у чудом  вцілілому Храмі Андрія Первозванного  пройшла меморіальна акція «Буча: Реквієм» пам’яті невинно вбитих, закатованих та померлих жителів Київщини, організована з благословення Митрополита Київського і всієї України Епіфанія Національним будинком органної та камерної музики. До програми концерту увійшли твори виключно українських сучасних композиторів, проникливо виконані Ансамблем класичної музики імені Бориса Лятошинського (диригент – Богдан   Пліш). Прозвучали «Молитва до Пресвятої Богородиці» Ганни Гаврилець, частини «Opera Rustica» Євгена Станковича, «Страсті поля Рутченкового» та «Tuba mirum» Євгена Петриченка,  «Ми Є» Юрія Шевченка, «Покаяння», «Відкрий мені двері» та «Життєдавче» Ігоря Тилика.


6 травня – Камерний вечір «Українська муза. Музи не мовчать»у Львівській філармонії. У цьому концерті  Фортепіанного квінтету (Марина Громадська, Сільвія Фудела, Марія Панчук, Оксана Литвиненко, Марта Кузій) була представлена музика українських композиторів , що заслужено вважаються сучасними класиками, –  були виконані Струнний квартет №2 Є.Станковича, «Ремінісценції» Г.Гаврилець, квартет «Ікона» В.Сильвестрова,  «Речитатив і Рондо» для фортепіанного тріо М.Скорика та частини квінтету В.Барвінського.


15 – 20 травня у Чернівцях стартував новий фестиваль «Українська метафізика», також побудований  виключно на матеріалі творчості українських композиторів. У фестивалі взяли участь молоді музиканти різних міст України, які виконали твори М.Лисенка, А.Штогаренка, В.Барвінського, І.Ковача, М.Скорика, Є. Станковича, В.Івасюка, І.Бондаренка. Кульмінацією фестивалю мав стати Симфонічний концерт за участі Оркестру Чернівецької філармонії та Буковинського ансамблю пісні і танцю. У програмі -  Концерт для фортепіано з оркестром В.Барвінського, П’ятий концерт для скрипки з оркестром М.Скорика та Кантата «Гамалія»М.Скорика. Але втрутилися реалії війни, і через повітряну тривогу, на жаль, не був виконаний останній твір цієї програми  «Гамалія»  - одна з  з найкращих фундаментальних композицій  у творчій спадщині Мирослава Скорика. Так само через повітряну тривогу в концерті на наступний день не зміг прозвучати один з найпопулярніших творів Андрія Штогаренка Соната для віолончелі та фортепіано. Однак пізно ввечері все ж таки вдалося зробити запис для Буковинського телебачення і таким чином  відзначити 120-річчя від дня народження А.Я.Штогаренка - визначної постаті в історії української музичної культури (виконавці – молоді музиканти киянин Гліб Сасько та чернівчанка Лілія Холоменюк).


Як бачимо, і окремі музиканти, і великі  колективи виявляють підчас повітряних тривог впертість і мужність задля донесення до слухачів перлин українського музичного мистецтва. Так, нещодавно, 20 травня  у Львівській національній опері з великим  запізненням розпочався оперний спектакль «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича, однак глядачі цілу годину терпляче чекали закінчення тривоги. Адже знали чому! Бо ця фольк-опера – справжній шедевр світового музичного мистецтва,  і саме вона стала першою українською виставою, що потрапила  на міжнародну  платформу «Opera Vision»,  і тепер з нею можуть ознайомитися телеглядачі в будь-якому куточку світу.


Проте не лише такі монументальні зразки кладуть українські композитори на вівтар нашої спільної Перемоги над ворогом. Кожний  намагається донести своє сокровенне. Саме так зробив композитор Іван Тараненко, підготувавши творчий вечір «На крилах ангелів». Це концертна програма з власних творів, у якій автор виступив і як виконавець. 19 травня концерт успішно пройшов у Великій залі Львівської  національної музичної  академії, а 20 травня композитора тепло приймала університетська молодь Івано-Франківська.


За три місяці війни вже стали доброю традицією концерти на підтримку України, що проходять у багатьох країнах світу. Було приємно дізнатися, що 20-21 травня у Краківській філармонії з великим успіхом пройшла польська прем’єра «Української  увертюри» Богдана Кривопуста. Як  відомо, цей твір в минулому році став переможцем масштабного конкурсу на кращу українську увертюру і, як бачимо, яскраво розпочав свій шлях не лише в Україні, але й в інших країнах світу.


У тривожні дні російської агресії  інтерес до України, до її культури невпинно зростає.Творчість наших композиторів та виконавська  майстерність наших виконавців  зустрічають гарячий прийом  у слухачів. Яскравим свідченням цього стали концерти Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського,  що відбулися у Відні 19, 20 та 21 травня в рамках європейського туру «Очі в очі». Разом з хоровою класикою М.Дилецького та М.Леонтовича прозвучали просякнуті національною інтонацією духовні твори сучасних українських композиторів Є.Станковича («Благослови, душе моя, Господа»), Г.Гаврилець «Молитва до Пресвятої Богородиці»), І.Небесного («Архангельський глас»), Є Петриченка («Страсті поля Рутченкового», «Tuba mirum») та ін. З цією ж програмою хоровий колектив Будинку органної і камерної музики виступив у Німеччині.


Однією з центральних подій 41-го фестивалю «Віртуози», який пройшов під гаслом «Українські музи не мовчать», став симфонічний концерт «Новітня музика українських композиторів», що пройшов 21 травня у Львівській філармонії. У виконанні оркестру «Україна – Європа: назавжди» тепер вже у Львові, практично одночасно з краківською імпрезою, звучала «Українська увертюра» Богдана Кривопуста, а також Симфонія №2 «Героїчна» Євгена Станковича, драматична колізія та патріотична патетика якої набула в наш час нового і дуже актуального звучання. Надзвичайно тепло зустріли глядачі прем’єрне виконання Віолончельного концерту Богдани Фроляк, закінченого авторкою вже під час війни (твір присвячено композитору та віолончелісту Юрію Ланюку). Солістка і перша виконавиця – Оксана Литвиненко. Диригент проєкту – Володимир Сивохіп.

 
22 травня надійшла приємна звістка від наших американських колег – відома скрипалька Соломія Івахів та класик світового авангарду Леонід Грабовський разом з Українським  інститутом в Америці організували концерт в Нью-Йорку на підтримку України. Виконувалася камерна сольна та ансамблева музика українських класиків та сучасних композиторів –  Миколи Лисенка, Віктора Косенка, Василя Барвінського, Вікторії Польової, Людмили Юріної , Золтана Алмаші.



25 травня надійшла інформація про перемогу на Каннському фестивалі Silk Road Film Awards Cannes фільму українського режисера Вілена Новака «Чому я живий», заснованому на реальних подіях, які мали місце у 1940 році та в подальші роки в Маріуполі. Приємно відзначити, що у творчій групі цього фільму був і кінокомпозитор Володимир Гронський. Отже, відомий український митець і на цей раз відстояв позиції української музики на світовій кіноарені. 


Велику зацікавленість шанувальників музичного мистецтва викликав монографічний концерт, присвячений творчості Валентина Сильвестрова, що відбувся 26 травня у Львові (в рамках фестивалю «Віртуози»). Звучала добре знана,  улюблена слухачем фортепіанна музика композитора у інтерпретації одного з найвідоміших піаністів України Йожефа Ерміня.


А 27 травня львівські меломани  разом з дуже широкою інтернет-аудиторією насолоджувались вишуканою симфонічною програмою під орудою  польського диригента Вінсента Козловського, де майстерна увертюра «Піднесення» київського композитора Олександра Шимка виконувалася у вельми почесному сусідстві з блискучою поемою великого ніцшеанця Ріхарда Штрауса «Смерть і просвітлення». Коли іде реальна війна, вона накладає свій скорботний отсвіт і на філософські проблеми. Такі думки приходили при слуханні цього концерту. До речі, всі концерти «Віртуозів» можна прослухати в будь-який час на каналі You Tube.


28-29 травня Київ відзначав своє свято, і музика українських композиторів лунала в різних кінцях міста – на Володимирській гірці та біля Арки Свободи українського народу, у парку ім. Шевченка та біля  київських музеїв, в Будинку вчених та в альтанках парку «Наталка» та ін. Кияни були в захваті від улюблених пісень, духового оркестру, виступів хорів. Звучали твори Олександра Білаша, Ігоря Поклада, Лесі Дичко, Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Левка Колодуба і ще багатьох улюблених авторів. І червоною ниткою в цьому розмаїтті панувала і об’єднувала всіх музика великого киянина Ігоря Шамо – Гімн нашої столиці «Як тебе не любити, Києве мій» - в усіх можливих вокальних, інструментальних та хорових варіантах.


Це лише короткий травневий огляд тієї величезної роботи, яка відбувається на культурному фронті за участі композиторів України та їх творчих надбань. Наступну інформацію буде вміщено на початку липня.

Т.Н.