НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

11.12.2019



«Прем’єри сезону»  композиторів  Запоріжжя



29 листопада 2012 року - день народження Запорізького обласного відділення Національної спілки композиторів України. Ті, кому підвладне чарівництво мелодії, щорічно відзначають знакову дату грандіозним концертом, під час якого публіка має можливість почути прем'єрне виконання творів, створених запорізькими авторами.

Разом з Академічним симфонічним оркестром під керуванням народного артиста В'ячеслава Реді, композитори дарують запорожцям незабутнє свято музики. Захід, який проходить в концертному залі ім. М.И.Глинки з незмінним аншлагом, завжди стає значущою подією в культурному житті нашого міста. У різні періоди існування ця програма називалася по-різному. Спочатку «Композитори Запоріжжя запрошуються ...», потім «Мистецька Імпреза». У цьому році вона отримала назву «прем'єри сезону» та була присвячена 80-річчю утворення Запорізької області.Концерту передувала офіційна частина - нагородження лауреатів єдиної обласної музичної премії ім. І. Паторжинського. Цього року серед композиторів ним став заслужений діяч мистецтв України Дмитро Савенко. Диплом вручила заслужений діяч мистецтв України, голова Запорізького обласного Осередку  Національної Спілки композиторів України, член експертної ради премії, композитор Наталія Боєва.

І ось настала черга музики. Перше відділення концертної програми відкрилося твором Наталії Боєвої «Величальна  Запорізькому краю», створеним в співдружності з відомим запорізьким поетом Григорієм Лютим. Його першою  назвою і жанром є «гімн». Свого часу цей твір став  переможцем конкурсу на створення гімну Запорізького краю, а також витримав кілька прочитань різними колективами. У цей вечір шанувальники високого мистецтва почули його у виконанні Академічного симфонічного оркестру філармонії та студентського хору «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П.Майбороди.Треба сказати, що  будь-яке творіння Наталії Боєвої відрізняє неповторний авторський стиль і незмінна якість.

Творчу естафету від Наталії Боєвої прийняла ще одна наша талановита землячка Ганна Хазова, музику якої  слухачі полюбили вже давно.  І кожен раз композиторка  пропонує увазі слухачів твори, захоплюючі драматизмом змісту, відвертістю і глибиною почуттів. Ганна Хазова першою  в музичному світі Запоріжжя створила велику хорову кантату «Дай нам, Боже!», яка  стала віхою в музичній історії нашого краю. Її новий твір «Lobet Gott», написаний  на канонічний текст 150 псалма на німецькій мові, було  прийнято публікою з величезним піднесенням. Ця велична музика за своїм характером  чимось невловимо нагадує середньовічну, стало одним з найяскравіших вражень цього вечора.

Яскравим і потужним фіналом першої частини концерту стала «Messa - memoria» - дітище заслуженого діяча мистецтв України, композитора Миколи Попова.Це твір, насичений нотками трагічності і драматизму, композитор писав у дуже непростий для себе період 2017-2019 років. В цей час пішли з життя близькі для нього люди - легендарний театральний режисер і вчитель Олександр Король, звукорежисер і друг Микола Середа та найдорожча людина - дружина Галина.Музика «Messa - memoria» - данина пам'яті цим людям і одночасно - сповідь композитора, осмислення пройденого життєвого шляху, спогади про прекрасне часу.

В антракті ми поспілкувалися з Наталією Боєвою. «У цьому концерті, присвяченому 80-річчю створення Запорізької області, ми зібрали кращі творчі сили нашого краю, а й усієї України. Програма творів - дуже різноманітна. Саме тому, не сумніваюся, кожен слухач знайде в ній щось своє, співзвучне струнах тільки його душі », - прокоментувала композитор.

Друге відділення відкрила «Сюїта для симфонічного оркестру» композитора Валерія Колядюка,  написана  за мотивами творів геніальної Лесі Українки.Гарну і трепетну музику прикрасила чудова вокальна партія, блискуче проспівана народною артисткою України Інною Гапон.

У другому відділенні  Ганна  Хазова  презентувала  свій новий твір твір «Я так цього хочу», у якому виступила не тільки в якості композитора, а й поета.«Один з концертів, які відбулися в стінах нашої філармонії, залишив в душі Ганни такі сильні враження, що раптово вони перетворилися в вірш», - розповіла публіці ведуча концерту, музикознавець Світлана Холод.Варто відзначити, що вокалістка  обласної філармонії Юлія Якса майстерно донесла до слухачів авторський задум композитора. 

Твір Наталії Боєвої  на вірші Григорія Лютого «Благословення Дитині» також справив  на слухачів незабутнє враження. Червоною ниткою в ньому проходить тема незкінченної  любові до рідної землі, до свого народу, Дніпра  і Хортиці. Не можна не сказати і про те, що завдяки блискучому дуету солістів-вокалістів філармонії Юлії Якси і Миколи Кветкова,  ця річ зачарувала з перших секунд і вже не відпускала до самого кінця.

Чудовим подарунком для всіх, хто знаходився в залі, став виступ гостя з міста Херсона - скрипаля і композитора, лауреата Міжнародних конкурсів, народного артиста України Олександра Гоноболіна.На приїзд гостя до нашого міста особливо чекали викладачі та учні  музичних шкіл. Бо твори композитора є дуже популярними  у педагогічному репертуарі! Напередодні концерту – 28 листопада - відбулася творча зустріч з О.Гоноболіним з викладачами та учнями мистецьких шкіл Запоріжжя у ДМШ № 2. Цього вечора  в руках музиканта скрипка сміялася і плакала, раділа і сумувала, немов жива людина. Зі сцени прозвучало три його твори -  «Таємниці океану» для симфонічного оркестру,  в двох інших виконував соло автор («Лірична сповідь», «Скерцо») .

Чарівний вечір завершився «Концертом для саксофона-сопрано, органу, клавесина і струнного оркестру» з циклу «Вічні істини великих майстрів», автором якого є композитор Дмитро Савенко. У цьому концерті вражає абсолютно все: оригінальне переплетення стилів, подача матеріалу і віртуозна робота музикантів - солістів симфонічного оркестру Андрія Нетреби і заслуженої артистки України Ілони Турчанінової, і, звичайно ж, київського гостя - заслуженого артиста України, саксофоніста Олександра Рукомойнікова, якого з Дмитром Савенко пов'язує багаторічна дружба.Тому цілком логічно, що коли концерт «Прем'єри сезону» завершився, глядачі нагородили всіх винуватців події довго нестихаючими оваціями, а ще гучними «браво!»

«Я радий, що у наших композиторів є хороший стимул творити, тому що в місті є високопрофесійний оркестр, здатний зіграти абсолютно все.Звичайно, репетиції були непростими. Деякі твори вимагали особливого підходу і більше часу, ніж йде зазвичай. Але, я скажу, що мені сподобалися всі твори, над якими ми працювали. У кожному з них закладені свої неповторні емоції і почуття. Композитори довіряють мені, прислухаються до моїх порад, що повністю виправдано і завжди дає позитивний результат. Адже головне в мистецтві - побачити форму. Хочу побажати запорізьким композиторам, щоб вони не зупинялися на досягнутому, а їх творіння виконувалися якомога частіше. Творчість композитора - не тільки величезна праця, а й ціле мистецтво - перенести на нотний лист мелодію, яка в даний момент звучить в твоїй душі. Іноді композитори часто діють інтуїтивно, намагаючись сфотографувати якісь музичні форми і ноти. Завдання виконавця якраз і полягає в тому, щоб зібрати всі воєдино і максимально наблизити задумку творця до слухачів. Упевнений, в даному випадку ми з цим впоралися!»  - підвів риску диригент В'ячеслав Редя.

Володимир  БУТ, фото Олега ВАЛИКА