НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

20.02.2018




Прем’єра в Дніпрі 

В. Мартинюк. Кантата ««Ішов козак долиною» 

 на теми козацьких пісень Дніпропетровщини 

10 лютого 2018 року в залі Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки відбулась прем’єра кантати Валентини Мартинюк «Ішов козак долиною» на теми козацьких пісень Дніпропетровщини для солістів, ударних, фортепіано та капели бандуристів. 

Виконання твору відбулось в рамках роботи Першого міжнародного симпозіуму «Актуальні питання східноєвропейської етномузикології», що проходив з 8 по 10 лютого 2018 року. Ініціаторами проведення масштабного заходу  за підтримки обласної ради виступили  керівництво академії (ректор Новіков Ю.М.), кафедра історії та теорії музики (зав. каф. Щітова С.А.), Лабораторія фольклору та етнографії Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки  (зав. лаб.  Гусіна О.Н.).

 

Кантата «Ішов козак долиною» у 6 частинах: «Ой, за током, за током», «В суботу пізненько», «Ой, весна, красна», «Стоїть козак на чорній кручі», «Пісня про Морозенка», «Ішов козак долиною»  - прозвучала в виконанні солістів: Галина Лінник, Станіслав Станкявічус, Олександр Козулов, Дмитро Сташкевич (вокал); Андрій Лишак, Дар’я Булгак, Євгенія Горнєєва, Руслан Сичов (ударні); Маргарита Ющенко, Людмила Тонконог (фортепіано); капели бандуристів «Чарівниці», керівники: засл. працівник культури України Світлана Овчарова та Марина Березуцька; диригент – Володимир Овчаров. 

Шість частин кантати складають наскрізну сюжетну композицію та створюють єдину драматургічну лінію,  що знаходить розвиток у монолозі Матері, чоловічому тріо, ансамблевих вокальних та інструментальних номерах. За півгодини музики слухачі відчули зародження нового дня, теплих, щирих почуттів козака та дівчини, пісню скорботи матері, молодецьку завзятість, героїку звитяг і жалобу втрат і, врешті-решт, віру й надію на щасливе життя, перемогу світла над темрявою руїн! Лірика, епос і драма, сплетені різними барвами «музичної вишиванки», створили особливу духовну енергетику мистецької події. 

Прем’єрне виконання кантати Валентина Мартинюк доручила капелі бандуристів «Чарівниці» Дніпропетровської академії музики під керівництвом Світлани Овчарової та Марини Березуцької - відомому в Україні колективу, одному з найкращих по рівню та постійному творчому експериментальному пошуку. З цим колективом композитор успішно співпрацює майже 20 років. 

З інтерв’ю керівника ансамблю «Чарівниці» С. Овчарової: «Народні пісні в «Кантаті» звучать не в чистому етимологічно вивіреному варіанті, а в композиторській алюзії, оновленій сучасним музичним мисленням, що надає нашим глибинним національним джерелам нове дихання, нове життя. З точки зору технології, у партитурі зібрані незвичні й непритаманні для сучасної бандури техніки й можливості, нетипові засоби звуковидобування. Це й поліфонічні переплетення інструментального та вокально-хорового письма, і накладання різноманітних звукових площин, неординарні поєднання «непоєднуваних» звукових комплексів: народного голосу, чоловічого тріо, партії фортепіано з сучасними засобами гри, великої кількості ударних інструментів та вокально-інструментального масиву капели».

    

Кантата «Ішов козак долиною» на теми козацьких пісень Дніпропетровщини продовжує лінію творчості композиторки, пов’язану з сучасним прочитанням українського фольклору. Майже весь тематичний матеріал кантати взятий зі збірки «Козацькі пісні Дніпропетровщини» (Лізунов Прес, 2015 р.). Авторка працювала в складі групи викладачів і студентів над розшифруванням записів фольклорних експедицій, здійснених впродовж останніх трьох років. Нещодавно, в листопаді минулого року, відбулась презентація навчального посібника «Українська пісня у поліфонічних творах для бандури» з музикою Валентини Мартинюк, теоретичним аналізом авторських творів музикознавця Світлани Щитової та виконавським аналізом Світлани Овчарової. Серед творів цього посібника – 4 інвенції на теми козацьких пісень Дніпропетровщини, циклічні композиції «Хорал і фуга», «Прелюдія і Фуга», «Фуга і Постлюдія», «Фантазія. Фуга. Епілог», «Фуга та Коломийка». 

    

Виконання Кантати «Ішов козак долиною» Валентини Мартинюк, без перебільшення, стало кульмінаційною подією всього симпозіуму. Переповнена концертна зала, преса, телебачення… захоплення, оплески і, навіть, сльози  на очах тих, хто був свідком цієї ПОДІЇ! Високу оцінку твору та всього колективу виконавців відзначили також учасники симпозіуму з Києва, Львову, Рівного, гості з Польщі, Болгарії, Литви. Щирі вітання Валентині Миколаївні й від дніпропетровських колег!

    

Ірина Рябцева 

    

Фото Сергія Селезньова