НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

27.01.2018

У Концертній залі Національної Спілки композиторів України 23 січня 2018 р. відбулося перше планове засідання Правління НСКУ в цьому році. 

Зібрання розпочалося з вшанування пам’яті колег, яких ми втратили за останні півроку – це Геннадій Ляшенко, Григорій Ігнатенко, Вадим Храпачов, Ірина Кириліна, Валерій Богданов, Валентина Дроб’язгіна. Світла пам’ять…

Далі члени Правління з великим ентузіазмом привітали своїх соратників  з почесними відзнаками Міністерства культури України та Почесними грамотами Міського голови. За свою плідну творчу діяльність були нагороджені ветерани Спілки Богдана Фільц, Софія Грица, Тетяна Бондаренко, Віталій Годзяцький, Геннадій Сасько тощо. Відомому вченому, доктору мистецтвознавства Ігорю Юдкіну-Ріпуну вручили Диплом лауреата Всеукраїнської премії з музикознавства «Primus inter pares» за книгу «Aphoristic Foundations of  Dramatic and Lyrical Poetry».

Було підведено підсумки багатогранної діяльності Національної Спілки композиторів України та її регіональних організацій за 2017 рік. Голова Спілки І.В.Щербаков та Відповідальний секретар НСКУ Т.С.Невінчана проінформували  про основні мистецькі події  Спілки в минулому році, про творчі заходи НСКУ за програмою надання соціальних культурних послуг громаді м. Києва, про участь у числених музичних конкурсах, пов’язаних з мистецьким вихованням дітей і молоді та ін. Докладні творчі звіти у паперовому та електронному вигляді представили Правлінню регіональні організації НСКУ – Київська, Харківська, Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Закарпатська, Полтавська, Волинська, Дрогобицька  тощо. Правління високо оцінило самовіддану діяльність центральної та регіональних організацій в умовах відсутності культурної стратегії в розвитку держави, економічного колапсу, практичної відсутності фінансової підтримки з боку держави та регіональної влади. 

У членів Правління виникло багато питань щодо подальшого існування творчих спілок  та шляхів актуалізації їх мистецького життя  в нинішніх реаліях культурної політики. В роботі Правління НСКУ  взяв участь заступник начальника Управління – начальник відділу музичного мистецтва Управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури Михайло Швед. Він розповів про нові тенденції у роботі Міністерства, створення Українського культурного фонду і нові умови проведення  музичних заходів, відповів на численні запитання присутніх. 

Обговорювалася також  одна з найгостріших проблем існування НСКУ – проблема збереження за Спілкою орендованого приміщення на Пушкінській, 32. Говорилося  про те, що вже не перший рік Національна Спілка композиторів   України зазнає нападок  з боку міської влади щодо свого перебування  у цьому приміщенні, однак зараз ситуація дійшла до критичної межі. І це не зважаючи на мистецьку цінність  і міжнародну вагомість  унікальної національної композиторської організації, величезний обсяг здійснюваних нею музично-культурних заходів, зокрема соціальної культурної програми, що Спілка проводить на благодійній основі  для мешканців та гостейКиєва.
З метою оптимізації орендної ситуації, а також на прохання Національного ансамблю солістів «Київська камерата»  Правління прийняло ряд позицій щодо розподілу приміщення між НСКУ та зазначеним  колективом (за умови попередньої юридичної проробки питання та консультацій з департаментом комунальної власності м.Києва).

Складності у реалізації діяльності сучасної Спілки не позначилися на бажанні композиторів-професіоналів з різних регіонів України поповнити лави нашої творчої організації.
Приємно, що серед них багато активної талановитої молоді.

Питання прийому до НСКУ завжди викликає особливий інтерес присутніх. Після знайомства з творчістю і планами претендентів та гарячих дискусій 23 січня 2018 року до Національної Спілки композиторів України було прийнято 8 нових членів.

Це композитори: ГЕПЛЮК Євген Анатолійович, 1981 року народження (Київ); ЕЛЬТЕК Ілона Степанівна, 1989 р.н. (Львів); КОЛЯДЮК  Валерій Володимирович, 1960 р.н. (Запоріжжя); ПАНЬКІВ Роман Михайлович, 1936 р.н. (Самбір); РЕШЕТІЛОВ Богдан Юрійович, 1992 р.н. (Київ); СТОЯНОВА Анна Дмитріївна, 1991 р.н.(Одеса); ПЕТРІЦЬКА Сальмі Фіруддінівна, 1992 р.н. (Київ)  та музикознавець-фольклорист СУПРУН-ЯРЕМКО Надія Онисимівна , 1941 р.н. (Львів).




Вітаючи наших нових колег з цією подією в їх професійному житті і вручаючи їм членські квитки, Голова НСКУ І.В.Щербаков побажав їм творчих успіхів і завоювання нових мистецьких вершин.       









Інф. НСКУ