НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

04.12.2016

ВІДКРИТТЯ  МУЗЕЮ В.С.КОСЕНКА


Нарешті культурно-музична громада Києва
отримала довгоочікуваний дарунок – після капітального ремонту приміщення  і реставрації експонатів знову відкрив свої двері Музей-квартира українського композитора-класика Віктора Косенка.


 У затишному центрі столиці на вул. Михайла Коцюбинського, 9, у дні, коли відзначається 120-річчя  композитора, було багато гостей – наче у ті часи, коли тут ще жила його донька Раїса Едуардівна Каннеп-Косенко.

За  порадою і допомогою Національної Спілки композиторів України це дороге серцю багатьох киян гостинне помешкання, в якому дбайливо зберігалася і панувала творча атмосфера дому Віктора Косенка, Раїса Едуардівна заповіла рідному місту.
Тепер це – духовна пам’ятка історії національної культури, що об’єднує всіх шанувальників творчості композитора, а також тих, хто вивчає непросту епоху 20-30 років ХХ сторіччя. 



В ці дні в Музеї  звучало багато творів Віктора Косенка у виконанні як знаних музикантів – солістів філармонії, викладачів музичної академії, –  так і зовсім юних, що тільки розпочинають свій професіональний шлях.


За доброю традицією в Музеї-квартирі відбулося вручення  Премії імені В.С.Косенка, що присуджується щорічно композиторам, які активно працюють у сфері творчості для дітей та юнацтва. Нині лауреатами цієї престижної премії Міністерства культури  та Національної Спілки композиторів  стали жінки-композитори з різних регіонів України: львів’янка Оксана ГЕРАСИМЕНКО, ветеран Харківської організації НСКУ Лариса ДОННИК і популярна в київських музичних колах, заслужена артистка України  Леся ГОРОВА. Премію вручала  перший заступник Міністра культури    Світлана Фоменко, яка привітали нових лауреатів і побажала подальших успіхів на цій ниві. З теплими словами і побажаннями звернулася до лауреаток  Голова Журі по присудженню Премії імені В.С.Косенка народна артистка України Леся Дичко, яка наголосила на важливості композиторської роботи у цьому жанрі. Адже для дітей, як зазначали учасники цієї акції, треба писати як для дорослих, тільки ще краще.

Далі звучала  музика О.Герасименко, Л.Донник, Л.Горової, а також  минулорічних лауреатів Тетяни Бачул та Людмили Юріної  у виконанні самих авторів та  талановитих дітей – учнів дитячих музичних шкіл та шкіл мистецтв Києва.


У творчій зустрічі взяли участь представники Міністерства культури, НСКУ, Національної музичної академії імені П.І.Чайковського, Музея літератури і мистецтва, Житомирського музичного училища, тощо.

Цікаву екскурсію по оновленому Музею-квартирі провів його директор Володимир Мудрик, який сказав, що робота над експозицією музею продовжується, і запросив всіх на майбутні зустрічі в цьому затишному домі – осередку мистецтва, культури і освіти.  


Інф.НСКУ