НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

29.03.2014

 

В березні 2014 року відбулося вручення двох мистецьких премій, що носять імена  українських композиторів-класиків ХІХ та ХХ століття – Миколи Віталійовича Лисенка та Левка Миколайовича Ревуцького.

Премія імені Л.М.Ревуцького нині набуває особливого змісту, адже вся культурна громадськість України відзначає в цьому році 125- річчя видатного композитора. Премія присуджується молодим авторам та виконавцям і є надзвичайно почесною для тих, хто тільки розпочинає своє творче життя.

В цьому році лауреатами Премії імені Л.М.Ревуцького стали: талановитий  київський композитор Олексій ВОЙТЕНКО – за симфонічні і камерні твори 2008-2013 років; та, без перебільшення, унікальна піаністка з м. Донецька Діна ПИСАРЕНКО – за концертні програми 2013 року, присвячені світовій сучасній музиці.

Церемонія вручення  проходила 14 березня і особливої урочистості надало їй те, що вперше вона відбувалася в Меморіальному будинку-музеї Миколи Лисенка, послідовником якого в музиці був Левко Ревуцький. Одночасно презентувався ювілейний номер журналу „Музика”, повністю присвячений 125-річчю Л.М.Ревуцького.

Премію вручали заступник директора Департаменту мистецтв та навчальних закладів Міністерства культури   України Іван Мечков, голова НСКУ Ігор Щербаков, Голова Журі Сергій Пілютиков. Традиційно зі словами подяки виступили лауреати.  

Прозвучала „Поема” Олексія Войтенка у виконанні Арсена Яковенка, частина невідомого квартету Левка Ревуцького, вперше представленого публіці Квартетом Київського інституту музики.

Справжнім емоційним потрясінням для публіки стало віртуозне виконання Діною Писаренко Героїчної увертюри до опери „Тарас Бульба” (у власній транскрипції). Волелюбний національний пафос цієї музики, темперамент, могутня сила і магія інтерпретації  так зрезонували з патріотичними почуттями всіх присутніх, серед яких був і правнук класика диригент Микола Лисенко, що багато хто не приховував сліз. Адже всі думали в цей момент про Україну і усією душею були з нею разом у час важких випробувань.

Рівно за тиждень, 21 березня, музична громадськість Києва знову зібралася на вулиці Саксаганського, але тепер вже в Меморіальному будинку-музеї Лесі Українки, щоб привітати нових лауреатів – на цей раз Премії імені М.В.Лисенка. Ця подія співпала з відкриттям в музеї виставки раритетів, присвячених життю та творчості Миколи Лисенка. І тому вручення премії проходило в оточенні власноручних рукописів класика, оригінальних фотоматеріалів і документів, власне, в аурі тієї епохи. 


Заступник директора Департаменту мистецтв і навчальних закладів Міністерства культури України Михайло Швед, Голова Журі Ганна Гаврилець та Голова НСКУ Ігор Щербаков вручили дипломи та тепло привітали трьох "новоспечених" лауреатів.

Це – відомий музикознавець, фахівець з історії української музики, один з провідних дослідників життя та творчості Б.М.Лятошинського, доктор мистецтвознавства, професор Національної музичної академії України  КОПИЦЯ Маріанна Давидівна, що отримала Премію за досягнення у музикознавчій та педагогічній діяльності;
  
київський композитор КРУТИКОВ Святослав Леонтійович, в чиїй багато жанровій творчості були відзначені як найвагоміші досягнення музичні твори 2010-2012 років;

молодий музикознавець, музичний критик і публіцист ЛУНІНА Ганна Євгенівна, що удостоїлася цієї відзнаки за музикознавчі праці останнього десятиліття (2004-2013 рр.).

Багато теплих слів було сказано в цей день, а в концерті на честь лауреатів прозвучала музика С.Крутикова (Струнний квартет у виконанні квартету „Collegium”),
 М.Копиці було присвячено виконання прелюдій І.Карабиця (А.Ляхович),
а Г.Луніну привітав Національний ансамбль солістів „Київська камерата”, що представив публіці новий твір Євгена Станковича „Міражі”.

 

Фото:

Лада Бондаренко (1,3);

Роман Ратушний (2,4-6) - журнал "Музика"

 

Докладніше див.:
„Культура і життя”, №12, 21 березня 2014 р.                        

„Культура і життя”, №13, 28 березня 2014 р.


„День”, №51, 21 березня 2014 р.

www.day.kiev.ua/uk/article/kultura/spadkoiemci-revuckogo