НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

26.04.2013



ВІДКРИТТЯ І ВРАЖЕННЯ ПенtаTONу-2013



У квітні в Миколаєві відбувся сьомий Міжнародний конкурс молодих композиторів ПенtаTON. Знаменно, що конкурс увійшов у склад членів Міжнародної асоціації «Нова музика», що дозволило цього року створити Міжнародний сумісний проект (network). В журі ПенtаTONу увійшли вперше зарубіжні представники – композитори Габріелла Бруннер (Швейцарія) і Одея Ніні (США), що стало можливим завдяки тісному співробітництву з Міжнародним фестивалем сучасної музики «Two days – two nights» (м. Одеса).

Як і в минулі роки, активним членом журі була Л. С. Олійник – кандидат мистецтвознавства, нині проректор Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, секретар Правління НСКУ, заслужений діяч мистецтв України, музичний критик і журналіст, професор Європейської академії проблем людини, член Правління організації «Асоціація Нова Музика», Генеральний секретар Національного комітету Міжнародної музичної Ради ЮНЕСКО, музичний консультант Французького культурного центру в Україні, музичний оглядач радіо «Свобода».

Народна артистка України, професор НМАУ імені П. І. Чайковського Л. В. Дичко здійснила цього року значну меценатську допомогу, а також моральну і духовну підтримку ПенtaTONу, за що організатори конкурсу і учасники їй щиро вдячні.

Миколаївське відділення Національної спілки композиторів України в цьому році відзначає своє 10-річчя. На сьогодні – це мистецький осередок, який очолює кандидат мистецтвознавства, композитор Олег Миколайович Таганов. Він ініціатор багатьох мистецький акцій – концертів, конференцій, творчих зустрічей, які проводять члени спілки. Одним з яскравих проявів плідної діяльності осередку в галузі популяризації академічної музики став конкурс молодих композиторів ПенtаTON, який в цьому році проходить сьомий раз. 

Цього року число зареєстрованих учасників перевищило всі попередні зібрання майже вдвічі (всього 34): зі Львова, Сум, Макіївки, Кременчука (Україна), Баку (Азербайджан), Чишмикиой (Республіка Молдова), Красноярська, Курська, інших міст Російської Федерації. Для творчого завдання конкурсантам було запропоновано написати музику за мотивами скульптурних композицій «Молитва», «Покірність», «Аплодис», виконаних в оригінальній техніці шкіряної тіснини (автор - миколаївський дизайнер, члена Національної спілки дизайнерів України Ольга Андріївна Максименко).

Знайомство з композиторською творчістю дітей і юнацтва в цьому році засвідчило нові позитивні риси. По-перше, помітно зросла відповідальність учасників за сценічне втілення твору, його нотне оформлення, по-друге, – різножанрові конкурсні номери відзначалися додержанням форм композиційної логіки, в чому відчувалась професійна робота педагогів, що готували конкурсантів, по-третє, – широко був представлений інтонаційно-стильовий тезаурус сучасної музики. Такі спостереження не є випадковими, оскільки певна кількість учасників виступає в Миколаєві не вперше й добре обізнана з вимогами конкурсу та його рівнем.

Так, представницька група дітей з Курська (ДШМ № 1 імені Г. В. Свиридова) вже четвертий раз бере участь у ПенtаTONі й посідає призові місця, постійними учасниками є студенти Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, Одеської державної консерваторії імені А. В. Нежданової, Полтавського Вищого державного музичного училища, а також учні ДМШ і ДШМ Миколаєва, Херсона. Позитивно, що в цьому році в конкурсі взяли участь діти з Миколаївщини (м. Південноукраїнськ, смт. Криве Озеро), Сумщини (м. Глухів), Полтавщини (м. Кременчук).

В молодшій групі в номінації «оригінальний вокальний твір» першу премію поділили земляки з Курську Поліна Сапунова (педагог М. В. Тарасова, ) і Кирил Храмцов (педагог Сургунчикова І. В.). Дві перші премії здобула гостя з міста Глухова Леся Хроленко (ДШМ, педагог Смоленська О. М.), її твір за темою «Молитва» вразив масштабністю форми, сміливістю розгортання музичної думки, володінням різноманітними засобами фортепіанної фактури.

Друге місце в номінації «оригінальна інструментальна п’єса» посіли відразу три учасниці: Поліна Тарасенко за «Великий марш для маленького соліста», який віртуозно сама виконала на тромбоні (м. Херсон, ДМШ №3, педагог Жихарева О. Ю.), Арина Філон за «Маленьку сюїту» для фортепіано, тонко стилізовану в барочному дусі (м. Миколаїв. ДМШ №2, педагог Образцова Е. М.) та знову Поліна Сапунова за витончений музичний образ фортепіанного «Вальсу хризантем». Уляна Кондратенко (м. Курськ, педагог Сушко Т. П.) здобула другу премію за вокальний твір «Три пісні з англійської народної поезії», де проникливо розкрила поетичний текст через виразні музичні інтонації.

В середній віковій категорії перше місце за інструментальний твір «Слухай ритм» здобула Валерія Галинська з Курську (педагог Сургунчикова І. В.), а друге місце вона посіла за тематичний твір «Три мандрівки», в якому за мотивами скульптур О. Максименко створено оригінальний фортепіанний цикл, що втілює складну систему образів-інтонацій з використанням яскравих ладо-гармонічних, фактурних і сонорних засобів.

Два перших місця за оригінальний вокальний твір і тематичну інтерпретацію отримала Маркарьян Мария (Полтавське державне вище музичне училище, педагог Парулава Т. Г.). «Холодний дощ» на слова Тетяни Кропивної набув рис філософічної спрямованості, а фортепіанна п’єса «За межею покірності» відтворила нову концепцію смислу скульптурного портрету. Друге місце Марія отримала за інструментальний твір «Чотири портрети», в якому продемонструвала зрілий рівень музичного мислення і майстерність втілення образно-інтонаційних контрастів. Друге місце в номінації «оригінальний вокальний твір» отримав гість з Азербайджану Али Мамедов (м. Баку, ССМШ, педагог Ахундова П.). Його «Дума» на слова Т. Г. Шевченка захопила емоційністю висловлення, а східний колорит мелодизму органічно поєднався з глибоко ліричним текстом першоджерела. Треті премії в різних номінаціях здобули миколаївські авторки – Анастасія Орлова (педагог Батазова С. О., ДМШ №1) та Христина Рижикова (педагог Александрова Т. О. ДМШ №5).

Члени журі та переможці конкурсуВ старшій віковій групі змагались студенти музичних академій, які вивчають композицію на професійному рівні, тому й вимоги до їх творів були дуже високі. Одностайно комісія дійшла до висновку присудити «Гран-прі» Юлії Запорожець (ОДМА імені А. В. Нежданової, клас композиції Гомельської Ю. О.), яка представила велику програму в усіх номінаціях й продемонструвала довершене володіння складним комплексом сучасних музичних засобів. Її композиція «Співи Землі» прозвучала на Гала-концерті як приклад сучасної динамічної музичної форми, здатної для втілення експресії, споглядання, лірики і драматизму (виконали В. Гітін – кларнет, фортепіано – авторка). Перші місця в різних номінаціях здобули одеситки Анна Стоянова (за Сонату для скрипки і фортепіано) і Марина Бойко (за вокальний твір «Блакитний мед» на слова М. Хвильового). Філософічність і глибина цих масштабних творів втілились завдяки використанню широкого спектру засобів сучасної композиторської техніки. Навчити відтворювати глибинні образні смисли та експресію почуттів, – педагогічне кредо Ю. О. Гомельської, яка виховала цих переможець, виходячи з критеріїв високого мистецтва та його духовного призначення.

Здобули почесні місця студенти Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського в номінації «оригінальний інструментальний твір». «Варіації на тему Восьмої фортепіанної прелюдії І. Карабиця» Руслана Каширцева для двох кларнетів і фагота (друга премія, педагог Дробязгіна Валентина Іванівна), справили враження майстерним образним перевтіленням провідної теми, яка набула різних образних значень – медитативних, гротескних, пісенно-ліричних, навіть відверто блюзнірських. Не тільки володіння технічними засобами різних інструментів, але й знаходження в їх тембрових окрасах неповторних звукових образів характеризують творчі пошуки Оксани Тадеуш (третя премія, педагог Гайденко Ігор Анатолійович).

Як і в минулі роки на конкурсі присуджувались спеціальні призи. «За творчу сміливість» отримали Катерина Почтарьова (ХНУМ, педагог Імаметдінова Оксана Володимирівна) та Євген Буйвол (смт. Криве Озеро), приз «Надія» дістався наймолодшій учасниці Софії Покотило (ДМШ №2, м. Миколаїв, педагог Образцова Е. М.), приз «За синтез у творчості» здобув Владислав Kораблинов (ДМШ № 2, м. Кременчук, педагог Шишков В. А.).

Одея НІНІ (США)Високий рівень творчої комунікації учасників і журі на ПенtаTONі забезпечили майстер-клас з вокалу Одеі Ніні (США, Лос-Анджелес) та сольний концерт Габріелли Бруннер (Швейцарія, Берн), що відбувся в чудовому приміщенні лютеранського храму в ім’я Христа Спасителя. Велика програма сольної скрипкової музики давно стала унікальним явищем концертної практики, тому виступ Габріелли Бруннер позначився як значна мистецька подія. Габріеллє БРУННЕР (Швейцарія)Її програма, що складалася переважно з творів композиторів ХХ ст. (Е. Шульхоффа, В. Сильвестрова, А. Роа, Б. А. Ціммермана, В. Манюка) вражала пафосом справжнього мистецтва й надавала приклад щирого служіння йому. Безумовно, це були святкові хвилини для всіх учасників ПенtаTONу.

Перед врученням призів і нагород Габріелла Бруннер привітала всіх конкурсантів, які вразили її особисто і всіх членів журі своїми талантами і широкими можливостями творчої самореалізації і закликала молодих композиторів до повсякденної невтомної праці, набуття досвіду слухати музику в собі.

Конкурс здійснився за активної фінансової і адміністративної підтримці Управління культури Миколаївської облдержадміністрації, Обласного методичного кабінету культури і мистецтв, Управління по справам сім’ї і молоді Миколаївської облдержадміністрації. Меценатська допомога, моральна і духовна підтримка ПенtaTONу надійшла від Лесі Василівни Дичко, за що організатори конкурсу і учасники їй щиро вдячні.


Ольга ПЕТРЕНКО


Кандидат мистецтвознавства,
Член НСКУ,
Доцент Миколаївського національного
університету імені В. О. Сухомлинського