НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

27.03.2013





Відзначення 171-го дня народження Миколи Віталійовича Лисенка відбувалося 22 березня, можна сказати, у екстремальних умовах. Снігова хуртовина охопила весь Київ міцними обіймами, однак це не завадило найвідданішим шанувальникам українського класика з Національної Спілки композиторів України та Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського на чолі з Першим заступником Міністра культури України Т.Г.Коханом традиційно покласти квіти до пам”ятника Миколі Лисенку біля Національної опери України.

А потім всі гуртом, крізь замети і автомобільні корки, попрямували до Лисенкового дому по вул. Саксаганського, 95, де пройшла, знову-таки традиційна, церемонія вручення Премії імені М.В.Лисенка.

У 2013 році лауреатами стали: композитор, заслужений діяч мистецтв України Володимир Стеценко – за творчі здобутки у жанрі хорової музики (на українські народні та духовні тексти); Тимофій КОХАН вітає композитора В.СТЕЦЕНКАмузикознавець, доктор мистецтвознавства Богдан Сюта – за наукові праці 2006-2011 років; музикознавець, доктор мистецтвознавства Юрій Чекан – за музикознавчі праці 2007-2012 років та за досягнення у педагогічній діяльності.

Дипломи урочисто вручили лауреатам Голова Журі Анна Гаврилець та Перший заступником Міністра Тимофій Кохан. Спілчани щиро привітали своїх колег з високою професійною оцінкою їх діяльності.

Премія імені М.В.Лисенка єднає талановитих людей, будівничих української культури з різних регіонів України. Володимир Стеценко приїхав на вручення з Донецька – він особливо гордиться тим, що є першим лауреатом Премії імені М.В.Лисенка на Донбасі. Свої твори Володимир Стеценко пише переважно на тексти українських народних пісень, але музика завжди оригінальна, авторська, що своєрідно втілює національний дух, особливості нашої ментальності. Композитор привіз з собою свої музичні відеоматеріали: звучали його прекрасні хорові композиції у виконанні хорових колективів з Києва, Одеси, Тернополя, а також блискучий фортепіанний твір “Perpetuun mobile”, спеціально написаний і виконаний на Міжнародному конкурсі піаністів Пам”яті Володимира Горовиця. Публіка, яка давно полюбила музику В.Стеценка, щиро аплодувала донецькому автору.

Лауреатів вітає Голова НСКУ І.ЩЕРБАКОВ і колегиШироко відомі музичній громаді також імена відзначених премією маститих музикознавців – автора фундаментальних наукових праць Богдана Сюти та знаного дослідника, критика, педагога, автора (разом з Оленою Зінькевич) першого підручника по музичній критиці Юрія Чекана. Богдан Сюта виступив у не дуже звичній ролі акомпаніатора, виконавши два маловідомих романси Миколи Лисенка ( співав Вадим Бардаш). А Юрій Чекан у своїй виразній вдячній промові торкнувся болючих питань сучасної культурної ситуації в Україні.

Володимир СТЕЦЕНКО, Богдан СЮТА і Юрій ЧЕКАНЗвичайно, під час таких імпрез, у стінах будинку родини Лисенків панує атмосфера творчості та глибокої поваги до фундатора української музичної культури.
Нині, як і завжди, створенню цієї атмосфери великою мірою сприяла ведуча – берегиня Меморіального музею Миколи Лисенка Роксана Микитівна Скорульська.
Нехай завжди тепло цього дому, його особлива аура глибоко проникають у серця і зігрівають їх незалежно від холодних снігових сюрпризів природи.  

Т.Н.

Фото Романа РАТУШНОГО
(надано журналом "Музика")