НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

24.01.2013



ЛАУРЕАТОМ ПРЕМІЇ ІМ. Б.М.ЛЯТОШИНСЬКОГО 2013р. СТАВ ЗОЛТАН АЛМАШІ



За чудовою традицією, вручення щорічної премії імені Б.М.Лятошинського відбувається в затишній квартирі, де мешкав композитор, у атмосфері, де зберігається його висока духовна аура, де кожен предмет нагадує про величну постать господаря. Нагадаю, що Премія була започаткована в 1995 р. Міністерством культури України і Національною Спілкою композиторів України до 100-річчя з дня народження видатного митця ХХ століття.



Цьогоріч лауреатом найпрестижнішої композиторської премії став Золтан Алмаші. Його ім"я вже добре відоме і в Україні, і за її межами. Творчість Золтана Алмаші органічно поєднує композиторську та виконавську діяльність. Він є одним з найталановитіших представників композиторської школи Євгена Станковича. Водночас, Золтан грає у складі Національного ансамблю солістів «Київська камерата». Золтан АЛМАШІЦе вже не перша почесна нагорода З.Алмаші. Як віолончеліст, він є лауреатом Міжнародного конкурсу ім.С.С.Прокоф"єва, як композитор — володарем Премії ім.Л.М.Ревуцького.

Премію ім. Б.М.Лятошинського новому лауреату вручали 22 січня — у день його 38-річчя: тож Золтан мав подвійне свято. Урочистості розпочалися з музики З.Алмаші в авторському виконанні: в оточенні колег, друзів, рідних Бориса Миколайовича натхненно звучало соло віолончелі.

Після яскравої музичної прелюдії почалася церемонія вручення. Цю почесну місію виконали Мирослав СКОРИК та Золтан АЛМАШІНачальник відділу музичного та циркового мистецтва Міністерства культури України Михайло Швед, Голова журі і почесний Голова Національної спілки композиторів України Мирослав Скорик, Голова НСКУ Ігор Щербаков, Голова правління Київської організації НСКУ Анна Гаврилець.

Завдяки їм та колегам, офіційна частина набула тепле й щире звучання. Золтан отримав також чимало подарунків, серед яких — видання епістолярної спадщини Бориса Лятошинського: його вручила упорядник листів, доктор мистецтвознавства Маріанна Копиця.

У відповідь на привітання лауреат 2012-го року наголосив, що сприймає Премію, як надзвичайну честь і високе професійне визнання своєї композиторської діяльності, як великий стимул для подальшої творчої праці.

А в неформальній частині вечора, яка завдяки рідним Бориса Миколайовича, нагадувала радше зібрання близьких і друзів, прозвучали добрі слова й побажання, і насамкінець — у «телефонному» режимі — привітання також батькам Золтана.

Леся ОЛІЙНИК
Фото - Роман РАТУШНИЙ