НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

14.05.2012



                                                                                

Справжнім святом музики, що здивував присутніх потужним зарядом творчої енергії, професійною майстерністю, контрастними образами і глибинним зв’язком з національною українською музичною культурою став авторський концерт Тамари Оскоменко-Парулава «Сонечко в вікно», що відбувся 27 квітня в залі Полтавського краєзнавчого музею і був присвячений 25-річчю творчої діяльності композитора.

Композитор Тамара ПАРУЛАВАЗавдяки фінансовій підтримці управління культури Полтавської обласної державної адміністрації у концерті взяли участь професійні колективи, запрошені солісти, а також педагоги і студенти Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка, де успішно працює ювілярка –  викладач музичної літератури і фольклору, педагог факультативу «композиція», що виховала більше двадцяти лауреатів Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів молодих композиторів (вісім із них обрали шлях професійного композитора).

Амплітуда музичних рішень, представлених на концерті, вражає: трагічне і комічне (у майстерному виконанні хору пісенно-танцювального ансамблю «Полтава» обласної філармонії прозвучали дві обробки українських народних пісень «Сирітка» і «Нащо мені женитися»), лірика і психологічна драма (прозвучали романси і три уривка із вершинного твору композитора – опери «Маруся Чурай» за романом Ліни Костенко), сценки – замальовки з натури («Бомж» на слова Сергія Коломійця), своєрідний духовний «музичний портрет» поета Давида Гурамішвілі «Молитва Давида» (що жив у Миргороді у ХУІІІ столітті, писав вірші грузинською мовою, при цьому наспівуючи  українські народні пісні), іронічно-гротескове прочитання першого твору автора – циклу для фортепіано «З життя клоунів» (театральна пантоміма на музику була показана студентами театрального відділення музичного училища). Музика для дітей та юнацтва була представлена циклом для фортепіано «Шляхетний дует», де в чотирьох контрастних мініатюрах поєднані баховські поліфонічні традиції з українською м’якістю, наспівністю і танцювальністю (композицію майстерно виконала студентка І курсу музучилища – Таїсія Козаченко).

Солістка Лідія КРЕТОВАУспішно прозвучали прем’єри: музичною заставкою всьому концерту стала вокальна композиція «Сонечко в вікно» на слова Олександра Білаша (у виконанні артистки обласного муз.-драм. театру ім. М.В.Гоголя і філармонії – Лідії Кретової і Полтавського симфонічного оркестру – худ. керівник і диригент – народний артист України – Віталій Скакун).

Вперше прозвучав у Полтаві хоровий твір на слова Лесі Українки «Безсонна ніч» у виконанні Камерного хору «Гілея» (диригувала автор), що можна назвати шедевром прочитання поетичного слова.

Привернула увагу своєю органічністю в розкритті теми – людина і природа – композиція «Душі безсонної причал» на слова полтавської поетеси Інни Снарської для жіночого хору і фортепіано (прем’єра її прозвучала у виконанні хорового ансамблю вокалістів училища – керівник О. Даценко).

Композитор Сергій ГОРЮНОВИЧГарячими оплесками глядачі нагородили виконавців – солістів-акторів театру ім. М.В.Гоголя – Маргариту Том і Геннадія Продайка, викладача музичного училища Руслана Христиченка. Особливий успіх дістався – композитору, піаністу-імпровізатору Сергію Горюновичу (за музичний дарунок  - портрет композитора-ювілярки) і тенору – солісту оперних театрів України і Грузії – Теймуразу Парулава (сину Тамари Георгіївни).Теймураз ПАРУЛАВА та Маргарита ТОМ

Авторський концерт композитора Тамари Оскоменко-Парулава довів, що у Полтаві є талановита мисткиня, якій під силу вирішення найрізноманітніших творчих завдань. Її музика несе заряд духовності, очищення, вона хвилює і викликає масу почуттів та роздумів (великий резонанс мала також прем’єра її Симфонії №3 «Сповідь», що прозвучала 30 березня ц. р. в рамках фестивалю «І струни Лисенка живії…»).

Слухачі чекають поновлення в театрі її опери «Маруся Чурай», а ім’я полтавського композитора повинно ширше звучати в Україні і в світі.


                     
О. С. Цалай-Якименко,
Доктор мистецтвознавства, професор 

                                                             Г. М. Полянська,  
Музикознавець