НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

10.04.2012




"І струни Лисенка живії"



- під такою назвою відбувся на Полтавщині ювілейний музичний фестиваль, присвячений 170-річчю від дня народження Миколи Віталійовича Лисенка, який був підтриманий на державному рівні Міністерством культури України. Він увібрав у себе пропозиції колективів, закладів культури, громадських творчих організацій і розгорнувся у святкове музичне дійство, що тривало з 20 по 30 березня. Але ювілейні заходи вийшли далеко за межі офіційно запропонованої мистецької декади.


Прелюдією фестивалю стала вистава широко відомого на Україні і за її межами Полтавського академічного обласного театру ляльок. Цей творчий колектив запропонував маленьким і дорослим глядачам дитячу оперу Миколи Лисенка - "Коза-Дереза", спектаклі якої з успіхом відбулися 15-16 березня (тут у головній, для себе зоряній ролі, за яку отримала диплом на Міжнародному фестивалі, у поновленому спектаклі виступила  заслужена артистка України Анжеліка Остапенко).

Офіційно фестиваль відкрився 20 березня концертом  художніх колективів, викладачів і студентів Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка - "Роду нашого джерело" у селі Гриньки  Глобинського району - батьківщині композитора. ПамВиконавцям була надана можливість подихати повітрям, відчути ауру місця, де народився наш славетний земляк -  засновник української музичної класики, а також  вшанувати його пам'ять натхненним виконанням. Звучали твори Миколи Лисенка, Олександра Білаша, українські народні пісні у виконанні: лауреата Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів та обласної премії ім. І.П.Котляревського - капели бандуристів "Любава" (керівник Юлія Хниченко), лауреата Міжнародного і Всеукраїнських конкурсів - ансамблю народних інструментів "Гротеск" (керівник Світлана Тищик), лауреата Всеукраїнського конкурсу, викладача музичного училища - Руслана Христиченка,студентів-вокалістів - Тетяни Ночної, Володимира Тишкова, Анастасії Киричук, солістів колективів.


В цьому році Полтавське музичне училище ім. М. В. Лисенка (директор - заслужений працівник культури М.М.Демченко) дуже активно і різноманітно було представлено у ювілейних заходах. Наступного дня - 21 березня - у малій залі музичного училища відбулась музично-теоретична конференція "Світ Миколи Лисенка", в якій взяли участь з доповідями викладачі відділу музичної літератури і фольклору (О. В. Чепіль - "Микола Лисенко - фундатор музичної педагогіки на Україні", Т. Ж. Сонцева - "Фортепіанна творчість М. Лисенка", Г. Д. Смолова - "Дитячі опери М. Лисенка", М. В. Демченко - "М.Лисенко - диригент", Т. С. Лебеденко - "Духовна музика М. Лисенка", Т. Г. Парулава - "Нові дослідження творчості Миколи Лисенка"), а також відділу теорії музики (Л. І. Пікаш, Т. Г. Олійник і Т. М. Володарець), що розкрили тему "Видатні послідовники - учні Миколи Лисенка" (М. Вериківський, В. Верховинець, О. Кошиць). На ній також звучала музика композитора у виконанні хору вокального відділу музичного училища (керівник - Олена Даценко), викладача Ольги Бусової, студентів.

В цей же день відбувся Конкурс концертмейстерської майстерності "Квіти музики" студентів фортепіанного відділу на кращий супровід вокальних творів М. Лисенка.

22 березня - в день народження нашого класика, у залі Полтавського краєзнавчого музею, прозвучав Концерт вокально-хорової музики "Пісня - несмертна, як древо життя", в якому взяли участь колективи музичного училища - академічний хор (керівник - заслужений працівник України - Анатолій Отич), хоровий ансамбль "Веснянкова доля" (керівник - Вікторія Ємець), хор вокального відділу, а також студенти солісти-вокалісти: дипломант Всеукраїнського конкурсу - Едуард Підлісний, володар спеціального призу "Надія" І Міжнародного конкурсу ліричних тенорів ім. І.С.Козловського - Ангел Георгієв, Андрій Інкін, Анастасія Осінна, Володимир Тишков, Тетяна Ночна. В концерті широко була представлена творчість Миколи Лисенка, а також прозвучали твори А. Кос-Анатольського, М. Леонтовича, А. Вахнянина, О. Архангельського, В. Дикусарова.

В рамках фестивалю відбулися також - Концерт "Укріпи нас, любов" капели бандуристів "Любава" музичного училища у залі Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка - 26 березня; Концерт камерного оркестру училища -  "Криницю музики не вичерпать до дна" (керівник - Володимир Годунов) у залі Полтавського Національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка- 27 березня (прозвучали твори М. Лисенка, Я. Степового, М. Скорика, а також російських і європейських класиків та сучасних); Конкурс студентів фортепіанного відділу музичного училища на краще виконання творів Миколи Лисенка - 29 березня.

Л.Дичко, Є.Махновець в Музеї Музична ПолтавщинаКожного дня, а у фестивальні дні навіть у вихідні дні, гостинно запрошував на екскурсії "В гостях у лисенківській вітальні" музей "Музична Полтавщина" музичного училища (директор - заслужений працівник культури України - В. П. Кучер), в якій пропонувалась оновлена експозиція музею.

Полтавський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. В. Гоголя (директор - заслужений працівник культури України О. М. Андрієнко) до ювілею Миколи Лисенка підготував прем'єру - оновлену виставу опери "Наталка-Полтавка" (прем'єра відбулась 22, 27 та 29 березня). Новою, найбільш яскравою особливістю в ній є те, що у масові сцени були вписані українські народні пісні в автентичному виконанні гурту "Стрибожі внуці" (дівчата - вихованки фольклориста Олексія Павловича Бакланова, тепер вони працюють в театрі). Їх майстерне виконання народних пісень додало відомій всім виставі неповторного колориту (в театрі вже не вперше цей гурт задіяний у різних спектаклях українського репертуару і кожен раз своєю свіжістю і привабливістю вони стають особливою "родзинкою").  За 75-річний шлях театру це вже шоста постановка спектаклю, де знов блищали актори старшого покоління - Народний артист України Василь Голуб (Виборний), заслужений артист України Микола Дудник (Возний), народна артистка України - Неллі Ножинова (Горпина Терпилиха). Впевнено себе відчували на сцені актори і співаки - Маргарита Том (Наталка), Сергій Озерянко (Микола). Приємне  враження залишив дебютант - студент  Національної музичної академії - Едуард Ільницький (Петро).

Полтавська обласна філармонія (директор - О. Б. Тищик) розпочала свій виступ на фестивалі Концертом "І музика чиста в душі затремтіла" у приміщенні літературно-меморіального музею Панаса Мирного, за участю артистів філармонії (21 березня). Всі колективи були задіяні у великому Концерті "У вічності знайдеться вільна хвилина для дивних мелодій у відблисках світла", що відбувся 23 березня у залі обласного музично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя. Своє мистецьку майстерність дарували глядачам - Володар Гран-Прі Міжнародного фестивалю у м. Фівізано (Італія) пісенно-танцювальний ансамбль "Полтава" (художній керівник - заслужений працівник культури України - Василь Кривенко, хормейстер - Лариса Бакланова, хореограф - Вадим Перепелкін); дипломант Всеукраїнського фестивалю - Камерний оркестр ім. Д. Ахшарумова (художній керівник - Олександр Абрамов); Український народний оркестр "Мамай" (художній керівник і диригент - заслужений працівник культури України Микола Жорновий), ансамбль "Чураївна" (керівник - Леся Гринчук), солісти і актори.

У програмі фестивалю вже традиційно (як у попередніх роках в рамках фестивалю класичної і сучасної української музики "Дні Миколи Лисенка у Полтаві") взяли участь юні музиканти - переможці обласних конкурсів виконавської майстерності. 23 березня у Концерті "Квітуй, мистецька юнь" учнів та творчих колективів шкіл естетичного виховання Полтавщини відбулося  свято музики у Великій залі Полтавського музичного училища. В цей же день (23 березня) у місті Гадяч на Полтавщині у кіноконцертному залі "Дружба" з Концертом "Душі людської два крила - рушник і пісня" дарували глядачам своє тепло студенти і викладачі Гадяцького училища культури ім. І. П. Котляревського (директор - заслужений працівник культури України А. М. Нісменчук).Ще одне мистецьке свято відбулось 30 березня у приміщенні Гадяцького училища культури: обласні конкурси учнів мистецьких та загальноосвітніх навчальних закладів: "Джерела надії" (народно-сценічного танцю), "Барви рідної природи" (образотворчого мистецтва), "Душі пісенної криниця" (виконавців пісень), "Поетична зірка" (читців).

За пропозицією Голови Полтавської обласної організації Національної Всеукраїнської музичної Спілки - народного артиста України Германа Юрченка на фестиваль був запрошений соліст Львівської Національної музичної академії ім. М.В.Лисенка, лауреат Міжнародного конкурсу ім. М.В.Лисенка - Сергій Григоренко (фортепіано). Його концерт з успіхом пройшов 28 березня у великій залі Полтавського музичного училища.

Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації (начальник - Г. І. Фасій) підтримало пропозицію Полтавського обласного осередку Національної Спілки композиторів України і були запрошені почесні гості фестивалю - народна артистка України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, кавалер орденів Святої Варвари, княгині Ольги, князя Володимира, член-кореспондент Академії мистецтв України, професор Національної музичної академії України - композитор Леся Дичко, а також диригент, праправнук і повний тезка композитора - заслужений діяч мистецтв України Микола Лисенко (його запросив диригент і композитор - народний артист України Віталій Скакун).

Полтавська паляниця для Лесі ДИЧКОЗаключний день фестивалю залишив особливі враження: спілкування з визнаною у світі жінкою-композитором, хвилююча "Творча зустріч з Лесею Дичко", що відбулася 30 березня у Великій залі Полтавського музичного училища. Тут прозвучали твори видатної мисткині у майстерному виконанні гостей з Києва - лауреата міжнародних конкурсів і фестивалів Ірини Білової (контральто), Тетяни Зобенько (сопрано), концертмейстера Наталії Королько - були виконані цикли "Духовна музика", "Пейзажі", "Настрої". У виконанні випускниці Полтавського музичного училища, викладача ДМШ №1 - Олени Матвієнко прозвучали частини циклу для фортепіано "Дзвони Арагону" (Іспанські фрески). Глядачі змогли з більшими подробицями ознайомитися з творчістю Лесі Дичко у фільмі, що був продемонстрований на зустрічі, а також задати композитору свої питання.

Вітали в цей же день у музичному училищі і праправнука нашого знаменитого класика - диригента Миколу Віталійовича Лисенка.

А у вечірній час наступив найурочистіший момент фестивалю - Концерт симфонічного оркестру Полтавського академічного обласного музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя (художній керівник і головний диригент - народний артист України - Віталій Скакун). 

Праправнук М.В.Лисенка на зустрічі в музичному училищіВ концерті прозвучали твори Миколи Лисенка - Увертюра до опери "Тарас Бульба" та "Юнацька симфонія" (цей твір вперше прозвучав в Полтаві) - диригував праправнук - Микола Лисенко. У першому відділенні концерту відбулась також прем'єра - перше виконання лірико-драматичної, філософської Симфонії №3 "Сповідь" Тамари Оскоменко-Парулава за участю хору "Гілея".

Друге відділення майже повністю було віддане творам Лесі Дичко. Розпочав програму лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів і фестивалів Камерний хор "Гілея" (художній керівник і головний диригент - Леонід Журавський, хормейстер-диригент - Ганна Куриленко, арт-директор - Світлана Гогохія). Проникливо прозвучали частини із "Урочистої літургії" - "Святий Боже" і "Отче наш". Підкорила слухачів своїм сопрано Тетяна Зобенько - з оркестром  прозвучав цикл "Настрої" (на слова Л. Українки і М. Палажченка). А струнною групою оркестру з ударними  були виконані імпресіоністичні і вишукані "Французькі враження". Оркестрові фрески були створені під враженням французьких замків, архітектура яких вразила композитора і надихнула на створення цього твору.

У заключному номері концерту прозвучали дві частини із оркестрової сюїти "Енеїда" (Гопак і Фінал) за І.Котляревським Віталія Скакуна - його творчість вперше презентували перед полтавською публікою, як члена Національної Спілки композиторів України. До того, музика Віталія Скакуна стала частиною своєрідної музичної арки - тема козацтва в увертюрі "Тарас Бульба" і ця ж тема у останньому творі концерту.

Привернули увагу любителів музики і професіоналів лекція "Нові сторінки біографії Артемія Веделя", що була блискуче проведена у Полтавському Національному педагогічному університеті ім. В. Г. Короленка 29 березня мистецтвознавцем Євгеном Махновцем. А для музичної спільноти Зінькова і Гадяча залишились незабутніми зустрічі з композитором Лесею Дичко, її виконавцями, лектором, що відбулися 31 березня. Про своє полтавське коріння композитор Леся Дичко завжди пам'ятає і підкреслює, що багато чого у її творчості від пращурів з Опішні і Зінькова. То ж пишаємося тим, що витоки і соковитої української літературної мови, і класичної літератури, і філософії, і театру, і музики беруть початок на Полтавській землі.

Після музичного, у Полтаві з 31 березня по 7 квітня пройшов УІ міжрегіональний театральний фестиваль "В гостях у Гоголя", а далі чекаємо ще один ювілей генія з Полтавщини - Григорія Сковороди, що ще раз доводить, що Полтавський край - унікальна скарбниця національної духовності. 


Композитор,
Голова Полтавського обласного осередку
Національної Спілки композиторів України


Тамара Оскоменко-Парулава