НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.03.2012

 

ПАМ'ЯТІ КОМПОЗИТОРА ЄВГЕНА МІЛКИ


Минув рік, як пішов із життя композитор, лауреат премії імені С.С. Прокоф'єва, професор Евген Мілка. 3 лютого 2012 року у Донецькому Будинку працівників культури зібралися друзі і колеги, його родина і просто шанувальники творчості Є. Мілки - талановитого композитора, різнобічно обдарованої творчої особистості, прекрасного музиканта, а також простої людини, якій були властиві і маленькі людські слабкості, і чудові людські якості - відкритість, товариськість, доброзичливість, прекрасне почуття гумору.

Композитор Євген МІЛКАЄвген Мілка, випускник Київської консерваторії (1973) по класу композиції А.Я. Штогаренка та по класу контрабасу Б.В. Сойка, - відомий в Україні композитор, автор великої кількості оригінальних творів різних жанрів. У його списку творів - п'ять інструментальних концертів для різних інструментів з оркестром, і серед них Концерт для контрабаса і симфонічного оркестру - перший в історії української музики. Ще серед його творів - Симфонієта, сонати для різних інструментів, сюїти, твори для фортепіано, контрабаса, скрипки, віолончелі, кларнета, гітари, а також романси, вокальні цикли.

Вже на початку його творчого шляху музикознавці відзначали підкреслено інтелектуальну спрямованість художнього мислення композитора, яка зумовила складність музичної стилістики його творів, в яких демонструється вільне володіння їх автора усім технічним арсеналом сучасної музичної мови.

З початку 90-х років почався і новий етап в творчості Є. Мілки. Він став працювати на кафедрі народних інструментів Донецької музичної академії і писати твори для цих інструментів. Один за одним з'явилися його чудові твори для домри, бандури, гітари, а також їх різних ансамблевих складів. Велика заслуга композитора в тому, що йому вдалося об'єднати особливості народно-інструментального виконання з властивим його творчості використанням сучасної композиторської техніки і, як результат, вивести народно-інструментальну музику на новий якісний академізований рівень.

В той же час, творчу індивідуальність Є. Мілки відрізняє яскрава національна основа інтонаційного мислення, тісний зв'язок його творчості з фольклором різної національної приналежності - українським, російським, словацьким, польським, в'єтнамським, фінським. Фольклорні мотиви представлені в творчості композитора досить широко і різноманітно: це і використання справжніх народних мелодій різних національних культур, і обробки народних пісень, і створення авторських тем в народному дусі.

Твори композитора не лише добре відомі в Україні, виконуються в різних концертах, на міжнародних фестивалях, по радіо і телебаченню, видані у вигляді авторських збірок та на компакт-дисках, але і неодноразово представляли українське музичне мистецтво в Росії, Болгарії, Польщі, Німеччині, Голландії, Фінляндії.

Своїми спогадами про Є. Мілку на вечорі його пам'яті поділилися голова правління Донецької організації НСКУ, заслужений діяч мистецтв України, професор С.О. Мамонов, ректор Донецької музичної академії ім. С.С. Прокоф'єва, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор О.В. Скрипник та проректор з наукової роботи ДДМА, музикознавець, кандидат мистецтвознавства, професор Т.В. Тукова, директор Донецького академічного театру ляльок, заслужений працівник культури України, академік міжнародної академії екології, професор В.М. Стариков, заступник директора Донецького музичного училища з виховної роботи Галина Кувайцева та Людмила Нікітіна - в минулому викладач фортепіано ДМУ і виконавець творів композитора.

Звичайно ж, протягом вечора лунала музика Є. Мілки. Твори для домри, гітари, бандури та їх ансамблів виконували студенти і викладачі кафедри струнно-щипкових інструментів ДДМА ім. С.С. Прокоф'єва:Ансамбль Ансамбль бандуристів "Берегиня" (художній керівник - лауреат міжнародного конкурсу, доцент Олена Симонова), лауреати міжнародних конкурсів Світлана Колесник, Олена Симонова, Олена Саїк, Дар'я Петрова, Володимир Іванніков, Алла Конь, Ганна Ісакова, Ольга Шеїна, лауреат Всеукраїнських конкурсів Юлія Прохорцева, дипломант міжнародних конкурсів Марина Коваленко, а також Олена Урдяник, Анастасія Дейна. П'єси для фортепіано було представлено лауреатом міжнародних конкурсів Діною Писаренко.

Також присутні мали змогу прослухати і подивитися на демонстраційному екрані деякі записи творів з концертів Є. Мілки у виконанні камерного оркестру "Лик домер" (художній керівник та диригент - заслужений артист України Валерій Івко) та Симфонічного оркестру Донецької філармонії (диригент - заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії ім. С.С. Прокоф'єва Олександр Долинський).

Директор Донецького Будинку працівників культури, заслужений працівник культури України М.Б. Калиниченко подякувала виконавцям за прекрасну інтерпретацію творів Євгена Мілки, за зворушливий настрій та творчу атмосферу вечора, а син композитора, теж композитор, член НСКУ Данило Мілка подякував всіх присутніх за пам'ять та увагу до його батька.


                                                           

                                                Музикознавець Олена Варшавська