НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

23.02.2012



Готується до виходу в світ перший цьогорічний номер журналу "Музика"



Шановні читачі!

Із настанням нового року природно підводити підсумки минулого, осягати сучасне, накреслювати плани на майбутнє. Так само зробили і ми, формуючи зміст цього номера.

Спочатку щодо підсумків, котрі, як відомо, легше вимальовуються на певній часовій відстані. Чи не найщедрішим мистецьким ужинком останніх місяців року, що пройшов, стали - і то вже традиційно - різноманітні фестивалі та конкурси.

Розпочав цей марафон міжнародний "Київ Музик Фест", - про його програми і музику, яка прозвучала, розмірковує Анна Луніна. Продовжив естафету теж міжнародний львівський фестиваль "Контрасти". Кілька виразних акцентів на різних його цікавих акціях зробила відомий музикознавець Любов Кияновська, не оминувши, як і автор статті про київський фестиваль, деяких критичних аспектів. А багаторічний незмінний керівник львівського проекту Володимир Сивохіп розповів Анні Архиповій про його історію, особливості концепції, менеджменту, добору учасників, гостей і реакцію на це публіки.
Як і академічні "побратими", фестиваль сучасної української пісні "Червона рута-2011" також мав певні здобутки і проблеми. У рубриці "Молодіжний форум" їх представила відповідальний секретар журі Ірина Сікорська.
Результати Всеукраїнського конкурсу хорових диригентів, який проводиться раз на три роки й цього разу пройшов уп'яте, причому із долученням зарубіжних(!) конкурсантів, проаналізувала хормейстер і педагог Галина Савчук.

Міжнародний фестиваль гітарної музики, у рамках якого пройшли конкурс молодих виконавців та інші заходи, зацікавив своєю неординарністю музикознавця Наталію Семененко.

Кожен рік відкриває низка веселих свят зимового циклу. Оригінальний погляд на одну з найвидатніших арт-подій 2011-го - прем'єру "Барбівської коляди" Ганни Гаврилець як візитівку Нового року репрезентує Анна Луніна.
На сторінках журналу, звичайно, знайшлося місце для ювілеїв - щасливих і сумних. У повному творчому всеозброєнні зустрів 85-річчя композитор Віталій Кирейко, Одеса відсвяткувала 140-річчя від дня народження славетного скрипаля і педагога Петра Столярського, виповнилося 10 років як не стало видатного композитора і музично-громадського діяча Івана Карабиця. Крізь призму дослідження феномена шістдесятництва у рубриці "Музичні ключі" розглянуто життєвий і творчий шлях іще одного ювіляра - композитора Віталія Годзяцького.

Прем'єрою "Богеми" Джакомо Пуччіні зустрів Новий рік Донецький оперний театр. Про це і подальші плани колективу - у публікації Лариси Бондаренко.
Із приводу складних і, ніде правди діти, мало вирішуваних, а від того майже відсутніх у широкому дискутивному полі зараз в Україні, проблем меценатства Олесі Найдюк вдалося поспілкуватися з президентом фестивалю "Сходи до Неба" Володимиром Симоновим (рубрика "Неформат").

Думками про джаз у сучасній панорамі музичного мистецтва, співвідношення джазу і класики, джаз в Україні та інше з читачами "Музики" поділився композитор і піаніст, який нині мешкає у Франції, Дмитро Найдич.

А тепер щодо найближчих планів. Прагнучи удосконалення, оновлення, осучаснення, максимального наближення до читача, ми хочемо запровадити, як обіцяли раніше, своєрідний "Банк ідей". Ми відкриті для пропозицій наших читачів стосовно тематики, рубрикації, дизайну часопису тощо. Слушні пропозиції будуть враховані, а найцікавіші (як позитивні, так і критичні) - надруковані в журналі для ширшого обговорення. Надсилайте листи поштою та через мережу Інтернет.

Чекаємо на потік свіжих, оригінальних і розумних "вкладень"!


Головний редактор Ольга ГОЛИНСЬКА