НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

15.12.2011




"ОСІННІЙ МАРАФОН" ДОНЕЦЬКИХ МИТЦІВ



Так співпало, що протягом передостаннього місяця 2011 року відбулися відразу три значні події в житті Донецької композиторської організацїї. 

11 листопада у Концертному залі ім. С.С. Прокоф'єва Донецької філармонії відбувся концерт "Антитези" в рамках реалізації творчого проекту донецького композитора Євгена Петриченка "Молодь Донбасу - Сергію Прокоф'єву". У програмі було представлено вокально-симфонічні твори молодих донецьких композиторів Романа Качалова, Данила Мілки і самого Євгена Петриченка.

Слід відзначити, що наприкінці вересня у програмі фестивалю "Київ-Музик-Фест" у Колонному залі ім. М. Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт під символічною назвою "Східноукраїнський симфонічний експрес", у якому виконувалися твори зазначених донецьких авторів: "Спогади Кобзаря" - кантата на вірші Тараса Шевченка для баритону, хору та симфонічного оркестру Романа Качалова, "Сюїта" для сопрано, баритону, хору та симфонічного оркестру Данила Мілки на його власні тексти та "Антитези" - Симфонія №3 на вірші Ліни Костенко для сопрано, хору та симфонічного оркестру Євгена Петриченка.

Концерт у Києві пройшов з великим успіхом і продемонстрував майстерність, своєрідність та індивідуальність обдарувань кожного з представлених авторів. Учасники саме цього проекту отримали привітання міністра культури України М. Кулиняка та схвальні відгуки преси. Концерт  був записаний для подальшого видання компакт-диску з творів молодих донецьких митців.

Презентацією цього диску став саме концерт у Донецьку, в якому взяли участь Академічний симфонічний оркестр ім. С.С. Прокоф'єва Донецької обласної філармонії (головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Олександр Долинський), хор Донецької державної музичної академії ім. С.С. Прокоф'єва (художній керівник і диригент - лауреат Всеукраїнського конкурсу хорових диригентів Аліме Мурзаєва) і солісти - лауреат міжнародних конкурсів Тетяна Гуртовенко, дипломант міжнародного конкурсу Анастасія Колеушко та соліст Донецького Національного театру опери і балету ім. А. Солов'яненка Сергій Дубницький.

Реалізація цього творчого проекту Євгена Петриченка стала можливою завдяки Гранту Донецької обласної ради, підтримки обласного Управління культури та співдружності двох творчих спілок Донеччини -  Донецької композиторської організації та Донецького обласного відділення Всеукраїнської музичної Спілки. У вступній промові перед концертом Є. Петриченко розповів, що цей проект став уже п'ятим сумісним з обласною радою заходом, спрямованим на розвиток музичного мистецтва у нашому регіоні і в Україні вцілому.

Після такого свята музики композиторської молоді інші творчі події було спрямовано на вшанування творчості композиторів старшого покоління: Валерій Івко та Володимир Стеценко відсвяткували свої 70-річні ювілеї.

Творчість заслуженого артиста України, композитора Валерія Івка
було представлено двома авторськими концертами. Концерт камерної музики пройшов у Донецькій музичній академії ім. С.С. Прокоф'єва 18 листопада, а 21 листопада у Концертному залі Донецької філармонії відбувся концерт з творів композитора у виконанні камерного оркестру "Лик домер", який В. Івко заснував і яким керує майже 20 років. Виступ цього колективу з будь-якою програмою завжди викликає великий слухацький інтерес.

Валерій ІВКО (в центрі)На цей раз оркестр звучав, мабуть, особливо натхненно - оркестранти виконували твори свого керівника і свого Вчителя, адже всі вони, кожен у свій час, були його вихованцями і випускниками, всі належать до славетної домрової школи Валерія Івка.

Програма концерту виявилася досить насиченою, було представлено твори композитора, масштабні за формою і за змістом - Симфонію-концерт, Поему-концерт та Концерт №3 для домри з оркестром. Успіху творів у великій мірі сприяло технічно бездоганне, віртуозне та натхненне виконання партії солюючої домри лауреатом міжнародних конкурсів Світланою Колесник. Програму урізноманітив та прикрасив вокальний цикл В. Івка на слова Меліха Д. Андая "Великолепная штука" для голосу з оркестром у виконанні лауреата міжнародних конкурсів Тетяни Гуртовенко. А присутність на сцені упродовж всього концерту В. Івка дало змогу насолодитися саме авторським трактуванням творів і, вкотре, оцінити його не тільки унікальний виконавський та композиторський, а і неабиякий диригентський талант.

Концерт, присвячений 70-річчю заслуженого діяча мистецтв України Володимира Стеценка, відбувся 24 листопада у Донецькому музичному училищі.

зліва направо: директор муз.училища О.Куслін, І це невипадково - адже практично все творче життя композитора проходило саме тут: він сам навчався у цьому навчальному закладі, а потім, після закінчення Київської державної консерваторії по класу баяна професора М.І. Ризоля, повернувся до училища вже викладачем і працює в ньому 47 років. Не переривалась ця педагогічна робота навіть в період отримування В. Стеценком композиторської освіти у Донецькому державному музично-педагогічному інституті по класу професора С.О. Мамонова. (На фото зліва направо: директор муз.училища О.Куслін, композитор В.Стеценко, голова правління ДО НСКУ С.Мамонов)

У програмі концерту було представлено камерно-вокальні,  камерно-інструментальні та хорові твори композитора. Треба зауважити, що у тому ж вересневому концерті "Східноукраїнський симфонічний експрес" у Києві, про який вже йшлося, виконувалася і Симфонія Володимира Стеценка. Це виконання заслуженим академічним симфонічним оркестром Національної радіокомпанії України (диригент - заслужений діяч мистецтв України Володимир Шейко) композитор вважає немовби першою (симфонічною)  частиною свого ювілейного концерту, а программу, яку було представлено у Донецьку - його продовженням, другою частиною.

Авторську программу ювіляра було підготовлено силами викладачів, учнів, випускників та виконавських колективів Донецького державного музичного училища. В концерті взяли участь хор (художній керівник і диригент - заслужений працівник культури України, лауреат премії ім. С.С. Прокоф'єва  Олексій Федоров), камерний оркестр (художній керівник Діна Самойлова, диригент  Наталія Скоморохова), жіночий ансамбль (художній керівник - Вікторія Шрага), інструментальний ансамбль "Експромт" Школи мистецтв № 8 м. Донецка (керівник Діна Самойлова), солісти.

Представлені у програмі твори продемонстрували високу професійну майстерність композитора, різножанровість творчого доробку митця, його глибоке проникнення у сутність українського мелосу, інтонаційна природа якого складає основу музичного  мислення композитора.

 В.Стеценко, хор Донецького музичного училища і диригент - заслужений працівник культури України О.ФедоровЗавершив концертну програму хор ДДМУ, який виконав маленькі шедеври композитора саме в улюбленому ним хоровому жанрі, а наприкінці свого виступу хор зробив ювіляру подарунок - урочисто і піднесено проспівавши "Многая літа".

(На фото: В.Стеценко, хор Донецького музичного училища і диригент - заслужений працівник культури України О.Федоров)




Музикознавець Олена Варшавська