НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

06.06.2011




Однією з найбільших подій І Міжнародного фестивалю "Книжковий арсенал" стала презентація книжки "Дочекатися музики", яку випустило у світ відоме своїм інтелектуальним і культурологічним спрямуванням київське видавництво "ДУХ І ЛІТЕРА". Автором цієї книги є Валентин СИЛЬВЕСТРОВ - український композитор, музика якого ще пів-століття тому вийшла за межі вітчизняної культури, і творчість якого багато в чому визначила шляхи сучасного розвитку світового музичного простору.

 
Композитор Валентин СильвестровКнига має підзаголовком - лекції-бесіди. В її основу покладений цикл публічних виступів, супроводжених музикою видатного Майстра перед велелюдною аудиторією. Автором ідеї і організатором цих зустрічей є молодший колега Валентина Сильвестрова, відомий український композитор Сергій ПІЛЮТИКОВ. У цих бесідах-лекціях він бачить, за його ж словами, своєрідне продовження лекцій в Платонівській академії і бесід Сократа із своїми учнями, які античний філософ проводив в усній формі. Пропозиція видати книгу за матеріалами зустрічей Валентина Сильвестрова належить директору видавництва "ДУХ І ЛІТЕРА" Костянтину СІГОВУ. Літературним інтерпретатором цих бесід є редактор Алла ВАЙСБЕНД.

Минулорічне, російськомовне видання книги "Дождаться музыки", накладом у півтори тисячі екземплярів, розійшлося блискавично. Вдруге, цього року вона вийшла українською мовою. Автором перекладу є Валерія Богуславська, якій належать україномовні поезії Байрона, Цвєтаєвої, Тарковського, Емілі Дікінсон, багатьох єврейських поетів. 

Жанр книги Валентина Сильвестрова не вкладається в жоден з відомих друкованих форматів про мистецтво. На моє запитання Костянтину Сігова про те, як він визначив би жанр цієї книги, пан Сігов відповів: "Я сказав би, що це нові Діалоги Платона, але в нашому часі і просторі про музику та про нову філософію Людини. Думаю, що це нова антропологія, нове розуміння спілкування в музиці і через музику. В цьому плані автора, безумовно, можна назвати і філософом, і тим мислителем, який розвиває філософію й музику майбутнього". Одна з присутніх по-своєму визначила цей жанр: "Книга, яку читаєш і чуєш музику". До речі, обидва видання доповнені диском з музикою Валентина Сильвестрова. 

Презентація, яка тривала близько трьох годин і зібрала кілька сотень представників різних поколінь, різних професій, перетворилася на зустріч людей, спраглих до спілкування, до бесід про музику, поезію, творчість, філософію. І кожна з відповідей композитора ставала предметом окремої бесіди. Скажімо запитання пані Лариси ІВШИНОЇ про музичні уподобання українського вченого Сергія Кримського, Валентин Сильвестров перевів у площину розмови про нерозривність музики і філософії. А на питання про співвідношення національного і загальнолюдського у мистецтві навів слова Тараса Шевченка "Садок вишневий коло хати", що є, на думку композитора, українською метафорою Раю - метафору, яку неможливо передати іншою мовою. 

Грає ансамбль "РИКОШЕТ"Кульмінаційним моментом презентації-бесіди стало звучання музики Валентина Сильвестрова -  сповільненої, стишеної, заворожуючої, яка переносить в інший світ і змушує зупинитися і вслухатися в народження божественної мелодії. Сильвестрівські пісні без слів, серенади, багателі, мелодії миттєвостей звучали у виконанні чудових музикантів Ансамблю "Рикошет" (художній керівник С.Пілютиков). Завершив цю зустріч сам композитор, який підійшов до рояля і зіграв свою "Весінню пастораль". Це була, во істину, озвучена філософія Валентина Сильвестрова. 
Вражені і вдячні слухачі, які бажали отримати підписану автором книгу, вилаштувались у довгу чергу.

 Леся Олійник
Фото - Костянтин Гришин, "День"