НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

25.05.2011



                                     

Авторський концерт Юлії Корженко
      



Недільний травневий день для полтавців був ознаменований не тільки гомінким "парадом наречених". У камерній залі Полтавського педуніверситету ім. В.Короленка відбулася подія, знакова для музичної культури Полтави і, я впевнена, України.    Авторський концерт композитора, члена Національної Спілки Композиторів України, Юлії Корженко презентував постать непересічного музиканта і щирої громадянки. Гасло концерту "Україна моя, солов'їна", і присвячення його 20-й річниці Незалежності України -  якнайкраще віддзеркалило дух музично-поетичного дійства, щиру, підсвідомо  глибоку любов до рідного краю.
        
Концерт був представлений у рамках проекту Молодіжного Музичного Театру "ПарМіКо" - "В майбутнє разом - Театр "ПарМіКо" для Полтави і області", при підтримці відділу у справах сім'ї та молоді і управління культури Полтавської обласної державної адміністрації, був підготовлений спільно з творчим об'єднанням "Гілея", Полтавським обласним осередком Національної Спілки композиторів України.
          
Шлях професійного становлення композитора Юлії Олександрівни Корженко логічний та завершений - наче коло. Полтава-Харків-Київ-Полтава...
          
Творчо обдарована дівчина, Юлія вже під час навчання в Полтавському музичному училищі ім. М.В.Лисенка на фортепіанному відділі, який закінчила у класі Володимира Солнцева пройнялася інтересом до композиції. Заняття з професійним композитором Тамарою  Оскоменко-Парулава переконало молоду авторку в тому, що саме творення музики стане головною справою життя. Потім були Харківський інститут мистецтв, Київська Національна музична академія, де молода композиторка вдосконалювалась у класі народного артиста України Левка Колодуба. У доробку Юлії Корженко вже тоді були фортепіанні та вокальні п'єси, струнні квартети, а дипломною роботою стала Перша симфонія.
           
Доля повернула Юлію до Полтави, дала змогу реалізувати засвоєне та задумане. Ставши викладачем ДМШ №1 ім. П.Майбороди, Ю. Корженко із захопленістю занурилася у творчість. Юні музиканти грають її музику, виконують пісні на її ж слова (до речі, прологом авторського концерту якраз стала пісня композиторки на власний текст "Україна моя солов'їна" у виконанні хору дівчаток ДМШ №1).
           
Дитяча музика не відволікала авторку від серйозних задумів. 2009 року Полтавський симфонічний оркестр під орудою тепер вже нарорного артиста України Віталія Скакуна виконав  Другу симфонію ("Лірика") Юлії Корженко. Твір звучав у рамках фестивалю "Дні Миколи Лисенка у Полтаві" поряд з опусами М.Скорика, Є.Станковича, а це говорить саме за себе!
           
Музика Ю.Корженко щорічно лунає на традиційному міжнародному музичному фестивалі "Київ Музик Фест". Але до презентації власної творчості для полтавської публіки мисткіня готувалася особливо ретельно. Програма концерту у залі педуніверситету 22 травня вразила різноманітністю, глибиною та обміркованістю.  І ще - "задіяністю" прекрасних виконавських сил. Струнний ансамбль артистів обласної філармонії (кер. С.Глинська) майстерно виконав Квартет Ю.Корженко, в авторських перекладах звучали фрагменти І та ІІ симфоній. "Молитву Богородиці" на канонічний текст проникливо проспівав жіночий дует викладачів ДМШ №1 Наталії Понамарьової та Надії Хрипко.
   
Юлія Корженко--музикант романтичного спрямування: наповненість почуттів, емоційна піднесеність і, водночас, жіноча вишуканість притаманні її вокальній музиці. В цьому переконали два вокальні дуети для сопрано та тенора (солістка обласної філармонії Лідія Кретова та артист філармонії Микола Соловій): "Єдиний мій" (сл.Євгена Ніколенка) та "Я - твої крила" (сл.Інни Снарської).
    
Завершив авторський концерт полтавського композитора яскравий і високопрофесійний  виступ Камерного хору "Гілея" (художній керівник та диригент Леонід Журавський). Серед низки творів - хор "Чорнобиля гіркий полин" (сл. Євгена Ніколенка) пролунав смисловою та емоційною домінантою творчого вечора. Пронизаний спалахом болю, невичерпної тривоги за долю української землі, що примусив затамувати подих, відчути його, як громадянський вчинок автора. Цей твір почує Україна! 
      
Різнобарвна творча палітра Ю.Корженко: філософія і висока духовність, жарт і трагедійність. Але над усім панує світла поетична нота. Драматургійний стрижень концерту -поетичні рядки Ю. Корженко у виконанні Яни Касян. Чистий подих, дитяча незахищеність - і потужне прагнення Гармонії.  То - голос Автора, позиція Автора!
      
Ведучі концерту - Аліна Хниченко і Олександр Кириченко допомогли створити теплу і піднесену атмосферу концерту, готували слухачів до сприйняття музики.
      
...Травневий дощ за вікнами концертної зали сповістив про розквіт весни. Весняним сподіванням пролунала музика  композитора Юлії Корженко. Сподіванням на силу таланту полтавської мисткіні, чия творчість буде гідно оцінена в рідній країні.
       

Музикознавець, член НСКУ, викладач
       Полтавського музичного училища
ім. М.В.Лисенка
                      

Ольга Чепіль