НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

19.12.2010



Вчора в Києві завершив роботу ХІІІ з"їзд Національної Спілки композиторів України. Протягом двох днів біля ста делегатів з"їзду з усіх регіонів України, композитори та музикознавці - еліта сучасної академічної музики та науки - обговорювали проблеми існування та розвитку сучасного академічного мистецтва, Євген Станковичдискутували про можливі шляхи і напрямки майбутньої діяльності Спілки в сучасних суспільних та економічних умовах, ділилися особливостями реальної культурної ситуації в регіонах, піднімали питання професіонального та соціального захисту митців, їх права на повноцінну творчу працю.  

З викладенням свого бачення розвитку Спілки виступив Голова НСКУ, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік Євген СТАНКОВИЧ.

Секретарі Правління Тамара Невінчана, Леся Дичко, Сергій Пілютиков, Іван Тараненко, Леся Олійник в своїх виступах-звітах висвітлили різні напрямки роботи Спілки у період між з"їздами, Тамара Невінчанаактуальні проблеми, складності, перепони, що існують в діяльності Спілки, перспективи її творчої роботи - вдосконалення та розвиток фестивалів, розширення фестивальної мапи України, вихід української музики на всесвітній рівень з вагомими творчими проектами, проблеми авторського права, необхідность постійної уваги до творчої молоді, Сергій Пілютиковрозвиток новітніх засобів і напрямків сучасної музики (в т.ч.електронно-візуальних), труднощі та негаразди у відносинах з владними структурами, що займаються майновими питаннями та орендою приміщень, суттєві проблеми державного фінансування діяльності НСКУ.

В обговоренні виступили і поділилися своїми нагальними проблемами делегати - представники регіональних організацій Спілки, відомі митці з різних міст України - Львова, Донецька, Дніпропетровська, Одеси, Харкова та інш.

Тимофій КоханУ роботі з"їзду взяли участь заступник Міністра культури України Тимофій Кохан та начальник відділу музичного мистецтва Михайло Швед.


Згідно із Статутом було проведено вибори Голови Спілки, Правління НСКУ та Ревізійної комісії. 



Головою Національної Спілки композиторів України обраний заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка,Ігор Щербаков, Тамара Невінчана професор Ігор ЩЕРБАКОВ.

З"їзд одностайно обрав Почесними співголовами Спілки Героїв України, народних артистів України, лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка, академіків Євгена СТАНКОВИЧА та Мирослава СКОРИКА

Відповідальним секретарем Спілки одноголосно затверджено доктора філософії мистецтва Тамару НЕВІНЧАНУ. Обрано Правління НСКУ в кількості 42 осіб з широким представництвом регіонів України та Ревізійну комісію НСКУ (Голова - доктор мистецтвознавства Юрій ЧЕКАН). 

Делегати з


З"їзд пройшов у діловій доброзичливій атмосфері, продемонструвавши професійну єдність і готовність відстоювати на всіх рівнях творчі та соціальні права митців.