НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ЩЕТИНСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР СТЕПАНОВИЧ



Композитор

 

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 


Народився 22 червня 1960 р.у Харкові.
В 1983 закінчив композиторський факультет Харківського Інституту Мистецтв. Брав участь у Літніх курсах для молодих композиторів у м. Кажімеж Дольни в Польщі (1990, 1991), де прослухав лекції Л. Андріссена, В. Лютославского, К. Пендерецкого, Б. Шеффера, М. Ліндберґа, Дж. Креймера та ін. Закінчив Курси комп'ютерної музики у Краківській Музичній Академії (1991). В 1992 брав участь у композиторських майстер-класах П. Рудерса та Е. Дєнісова, а також майстерні ударника Ґ. Серенсена в Данії.

З 1983 по 1990 викладав композицію в дитячій музичній школі. З 1991 по 1995 вів класи композиції, інструментування і спеціальний курс композиторських технік ХХ століття в Харківському Інституті Мистецтв. Від 1995 - на творчій роботі. Виступав з лекціями про нову українську музику і представляв власні композиції на міжнародних симпозіумах в Австрії, Голландії, Німеччині, Словаччині, Україні, Швайцарії. В 1999 і 2001 провів композиторські майстер-класи в Македонії.

Починаючи від 1989, його твори звучать на престижних фестивалях Европи і Америки. Серед його виконавців Московський театр Гелікон Опера, Пермський театр опери та балету, Національний оркестр БіБіСі у Валлії, Оркестр Варшавської філармонії, дитячий хор Півчий Радіо Франція, струнні квартети Ардітті (Велика Британія), Кайрос (Німеччина), Московський Ансамбль Сучасної Музики, Ансамбль Вінер Коляж (Австрія), Стокгольмський Квартет Саксофонів, камерні ансамблі СОН (Швеція), ГЕКС (Нідерланди), дириґенти Теодор Курентзіс, Жолт Надь, Тадаакі Отака, сопрано Філіс Брін-Джулсон (США), піаністи Айвар Міхашофф (США), Юрій Полубєлов (Росія), саксофоністи Марк Сіффер (Франція), Крістоф Кіршке (Німеччина), фаґотист Валерій Попов, ударник Марк Пекарський і його Ансамбль ударних інструментів (Росія) та ін. В США і Франції видані два компакт диски Щетинського.

Лауреат шести міжнародних композиторських нагород: Головна і спеціальна премії Конкурсу ім. К. Сероцкого, Польща, 1990; Перша премія Конкурсу духовної музики, Фрібур, Швайцарія, 1991; Друга премія Конкурсу ім. В. Лютославского, Польща, 1995; Друга премія Конкурсу ім. А. Дютійо, Франція, 1996; Третя премія Конкурсу ім. Ґ. Малєра, Австрія, 1998; Російська національна театральна премія "Золота маска", Москва, 2000.

З 1997 є членом Мистецької Ради Міжнародного Фестивалю Сучасної Музики "Контрасти" у Львові. Був серед організаторів кількох фестивалів сучасної камерної музики в Україні та Росії. В 1995-2001 провів концертну серію "Нова музика в Харкові".

(Фото - Юрій Подпоренко)

 

Веб-сайти, що висвітлюють творчість О.Щетинського:

http://www.geocities.com/shchetynsky (biography, work list, etc.)
http://allclassical.com/cg/acg.dll?p=acg&sql=4:Shchetinsky (brief analytical essay)
http://www.avk.org/ncm/composers/shchetinsky.html (biography at New Consonant Music site)
http://www.musikforum.at/shchetynsky98.htm (page at G. Mahler Composers' Competition site)
http://www.artona.org/Shchetynsky.html (page at Artona Association site)

 

 
Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія


Контакти:

Alexander Shchetynsky

P. O. Box 5114,
Kyiv
61144, UKRAINE

Phone/Fax: +380 (572) 65 91 86

E-mail: shchetynsky@nord.vostok.net